Τποθέτηση εφ' όλης της ύλης έκανε από το Βερολίνο όπου και βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για το ζήτημα των πυρηνικών Ιράν και Βόρειας Κορέας, αλλά και για την ισραηλινοπαλαιστινιακή διένεξη.
«Η κυβέρνηση έχει σκοπό να κρατεί πλήρως ενήμερο το Κογκρέσο για κάθε πρόοδο των συνομιλιών με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα», σημείωσε ο κ. Κέρι.
Χαρακτήρισε δε πολύ σημαντικό τον ρόλο που έχει να παίξει το Κογκρέσο σε σχέση με το ιρανικό ζήτημα, σε ερώτηση για το κατά πόσον βουλευτές και γερουσιαστές αποκλείονται από την διαδικασία λήψης αποφάσεων.
Ενδεχόμενη άρση κυρώσεων κατά του Ιράν δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση «ότι το Κογκρέσο δεν θα έχει δικαίωμα ψήφου στο τέλος», πρόσθεσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.
Αισιοδοξία για νέες συνομιλίες με την Πιονγιάνγκ
Σε σχέση με την απελευθέρωση του Αμερικανού Τζέφρι Φόουλ από τις βορειοκορεατικές αρχές, ο κ. Κέρι σημείωσε ότι δεν υπήρξε κάποιο αντάλλαγμα από πλευράς ΗΠΑ, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι οι συνομιλίες για την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας θα αρχίσουν ξανά σύντομα.
EPA/BERND VON JUTRCZENKA
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι (αριστερά) και ο Γερμανός ομόλογός του Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ.
Την Τρίτη, η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε ότι ο κ. Φόουλ επιστρέφει κοντά στην οικογένειά του αεροπορικώς.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ τόνισε ότι διατηρεί επαφές με τις οικογένειες και άλλων Αμερικανών κρατουμένων στην Βόρεια Κορέα, οι οποίοι ελπίζει να απελευθερωθούν σύντομα.
«Οι ΗΠΑ είναι απολύτως έτοιμες για επανέναρξη συνομιλιών με τη Βόρεια Κορέα και η δυναμική μιας τέτοιας διαπραγμάτευσης θα αναπτυχθεί τις επόμενες εβδομάδες και μήνες», ανέφερε.
«Απαράδεκτο το σημερινό επίπεδο σχέσεων Ισραήλ - Παλαιστίνης»
Σε ό,τι αφορά το επίπεδο των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και του Κράτους της Παλαιστίνης, το οποίο οι ΗΠΑ δεν έχουν αναγνωρίσει, ο Αμερικανός υπουργός σημείωσε ότι είναι «απαράδεκτο» και ότι οι ΗΠΑ έχουν πλήρη αίσθηση του επείγοντος της κατάστασης.
«Το στάτους κβο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό», σημείωσε, έχοντας δίπλα του τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ.
Συμπλήρωσε ακόμη ότι πρέπει να βρεθούν μέθοδοι διαπραγμάτευσης μεταξύ των δύο μερών οι οποίες να προωθούν την ειρηνευτική διαδικασία.