ΗΠΑ: Απορρίφθηκε οριακά το ν/σ για την κατασκευή του αγωγού Keystone XL

Τετάρτη, 19 Νοεμβρίου 2014 06:29
UPD:09:21
REUTERS/JOSHUA ROBERTS

Στιγμιότυπο από τις ανακοινώσεις στον Τύπο μετά την ψηφοφορία στη Γερουσία.

A- A A+

Η Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών απέτυχε οριακά να περάσει το νομοσχέδιο που θα ενέκρινε την κατασκευή του αμφιλεγόμενου ενεργειακού αγωγού Keystone XL, μεταξύ του Καναδά και των Ηνωμένων Πολιτειών, απορρίπτοντας τον νόμο που η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα.

Yπέρ του νόμου που θα μπορούσε να δώσει το πράσινο φως για το έργο ψήφισαν 59 γερουσιαστές, ενώ για να περάσει το νομοσχέδιο απαιτούνταν 60 ψήφοι. Οι Δημοκρατικοί αντιτίθενται στην κατασκευή του Keystone XL, λόγω των περιβαλλοντικών κινδύνων.

Ο Λευκός Οίκος επανέλαβε την Τρίτη ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ είναι ενάντια στο νόμο καθώς ο Μπαράκ Ομπάμα θέλει να περιμένει μέχρι το τέλος της νομικής διαδικασίας, πριν αποφασίσει αν το σχέδιο θα πρέπει να εγκριθεί από την κυβέρνησή του ή όχι.

Για τους Ρεπουμπλικάνους ο αγωγός Keystone XL είναι ένα δυναμικό έργο που θα δημιουργήσει δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας. Οι Δημοκρατικοί εκφράζουν από την πλευρά τους ανυσυχίες για τον κίνδυνο διαρροών και τη μόλυνση του περιβάλλοντος.

REUTERS

Στον απόηχο της ψηφοφορίας, ο ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων Μιτς Μακονελ ανακοίνωσε ότι το μέτρο θα είναι η προτεραιότητα της Γερουσίας τον Ιανουάριο, όταν οι Ρεπουμπλικάνοι αναλάβουν τον έλεγχο της Άνω Βουλής του Κογκρέσου.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή