Ποια είναι η «ταυτότητα» του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης;

Οι ακροαριστερές καταβολές και οι σχέσεις το Ιράν
Τρίτη, 18 Νοεμβρίου 2014 13:49
UPD:19/11/2014 15:29

Φωτογραφίες από την επίθεση σε εβραϊκή συναγωγή της Ιερουσαλήμ, την ευθύνη για την οποία ανέλαβαν οι Ταξιαρχίες του Αμπού Αλί Μουσταφά, ένοπλο τμήμα του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.

A- A A+

Το «Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης» (ΛΜΑΠ), μέλη του οποίου πραγματοποίησαν το πρωί της Τρίτης αιματηρή επίθεση σε εβραϊκή συναγωγή στη δυτική Ιερουσαλήμ, είναι παλαιστινιακή οργάνωση η οποία αυτοπροσδιορίζεται ως «μαρξιστική - λενινιστική» και ιδρύθηκε το 1967.

Από την ίδρυσή της αποτελεί σταθερά τη δεύτερη μεγαλύτερη δύναμη μέσα στην Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ), στην οποία κυριαρχεί η Φατάχ, ιστορικό κίνημα του Γιάσερ Αραφάτ και σήμερα του προέδρου του Κράτους της Παλαιστίνης, Μαχμούντ Αμπάς.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια η οργάνωση δεν συμμετέχει στις συνεδριάσεις της εκτελεστικής επιτροπής της ΟΑΠ.

Την περίοδο κατά την οποία η Δυτική Όχθη και η Λωρίδα της Γάζας είχαν διαφορετικές κυβερνήσεις, η πρώτη υπό την ηγεσία της κοσμικής Φατάχ και η δεύτερη υπό την ηγεσία της ισλαμιστικής Χαμάς, το ΛΜΑΠ θεωρούσε και τις δύο ως μη έχουσες νομιμοποίηση, λόγω της μη διεξαγωγής εκλογών στην Παλαιστίνη από το 2006.

Το ΛΜΑΠ θεωρείται επισήμως τρομοκρατική οργάνωση τόσο από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από την ίδρυσή του αποπειράθηκε να αναπτύξει σχέσεις τόσο με παγκόσμιες όσο και με τοπικές δυνάμεις, αρχικά για μικρό χρονικό διάστημα με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, ενώ στη συνέχεια με τη Σοβιετική Ένωση και, σε μεγάλο βαθμό, με τη σύμμαχο της τελευταίας, Συρία.

Βοήθεια λάμβανε επίσης τόσο από τις τότε φιλοσοβιετικές Νότια Υεμένη και Λιβύη, όσο και από το μπααθικό καθεστώς του Ιράκ.

Όταν η βοήθεια από το ανατολικό και φιλοανατολικό μπλοκ μειώθηκε δραστικά στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και στη δεκαετία του 1990, το ΛΜΑΠ αναζήτησε νέους συμμάχους και ανέπτυξε σχέσεις με ριζοσπαστικές ισλαμιστικές οργανώσεις, οι οποίες διατηρούσαν δεσμούς με το Ιράν.

Οι δεσμοί του ΛΜΑΠ με το Ιράν ενδυναμώθηκαν μετά την ανοικτή υποστήριξη από πλευράς Χαμάς στους Σύρους σουνίτες αντικαθεστωτικούς αντάρτες στον συριακό εμφύλιο πόλεμο.

Το ΛΜΑΠ παρέμεινε στο πλευρό του κοσμικού, φιλοσιιτικού καθεστώτος του Μπασάρ Αλ Άσαντ και η Τεχεράνη, η οποία επίσης στηρίζει τον Σύρο πρόεδρο, το «επιβράβευσε» με αύξηση της οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας.

EURONEWS

Η οργάνωση έχει γενικά «σκληρές» θέσεις σε ό,τι αφορά το παλαιστινιακό και κατακρίνει τις συμβιβαστικές τάσεις της κοσμικής σοσιαλδημοκρατικής Φατάχ.

Δεν επιθυμεί καμία διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση του Ισραήλ και προκρίνει λύση όχι δύο, αλλά ενός κοσμικού κράτους στην Παλαιστίνη, κοινού για Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς, χωρίς αναφορά στα εβραϊκά σύμβολα.

Η στρατιωτική πτέρυγα του ΛΜΑΠ είναι οι Ταξιαρχίες του Αμπού Αλί Μουσταφά. Η οργάνωση είχε πρωταγωνιστήσει σε ένοπλες αεροπειρατείες στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και στις αρχές του 1970.

Εδώ και χρόνια, έχει αποκηρύξει τις επιθέσεις αυτοκτονίας ως μέθοδο πάλης κατά του Ισραήλ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή