Ο ΕΝΦΙΑ συνεχίζει να «ταλαιπωρεί» την κυβέρνηση

Πέμπτη, 13 Νοεμβρίου 2014 18:32
UPD:18:34
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες, το βράδυ της Τετάρτης σήμανε συναγερμός στο Μαξίμου όταν έφθασε η είδηση ότι η γγ Δημοσίων Εσόδων Κ. Σαββαΐδου ήταν αποφασισμένη να παραιτηθεί.

A- A A+

Με ένα «mea culpa» κυβερνητικά στελέχη εξηγούσαν χθες την απόφαση της κυβέρνησης να εξαιρέσει από τη ρύθμιση των 100 δόσεων τις μη ληξιπρόθεσμες οφειλές του φετινού ΕΝΦΙΑ και του φόρου εισοδήματος, οι οποίες βέβαια μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση για τις 10 έως 24 δόσεις.

Σύμφωνα με τα στελέχη αυτά, το οικονομικό επιτελείο διαπίστωσε πως αν εφαρμοζόταν η ρύθμιση έτσι όπως ήρθε και τελικά ψηφίστηκε στη Βουλή θα προέκυπτε σοβαρό δημοσιονομικό κενό, κάτι που είχε επισημάνει και η τρόικα. Πολύ περισσότερο που για ευνόητους λόγους, «άνοιξε» η βεντάλια ώστε στη ρύθμιση να ενταχθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι συμπολίτες μας.

Έτσι η κυβέρνηση βρέθηκε στη δυσάρεστη θέση είτε να υπαναχωρήσει είτε να διακινδυνεύσει την έλευση της τρόικας στην Αθήνα ή να αναζητήσει ισοδύναμα για να καλύψει το όποιο δημοσιονομικό κενό.

Επέλεξε το πρώτο. Απόφαση που, σύμφωνα με κυβερνητικό βουλευτή, αφήνει δύο εκκρεμότητες: Πρώτον τη στάση των βουλευτών της συγκυβέρνησης που θα κληθούν αύριο να ψηφίσουν μια ρύθμιση που αναιρεί μία άλλη που ψήφισαν οι ίδιοι προ ημερών και δεύτερον τη ρύθμιση για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια που μοιραία, λένε πολλοί, «μετά τη χθεσινή εξέλιξη πάει πίσω».

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, το βράδυ της Τετάρτης σήμανε συναγερμός στο Μαξίμου όταν έφθασε η είδηση ότι η γγ Δημοσίων Εσόδων Κ. Σαββαΐδου ήταν αποφασισμένη να παραιτηθεί, διαμαρτυρόμενη για το γεγονός ότι ουδείς είχε μπει στον κόπο να την ενημερώσει για την απόφαση της κυβέρνησης να πάρει πίσω τη ρύθμιση, την ώρα μάλιστα που εκείνη διαβεβαίωνε τους δημοσιογράφους, μέχρι την τελευταία στιγμή, ότι η ρύθμιση είναι νόμος του κράτους και θα εφαρμοστεί.

Γκρίνια υπάρχει και εντός της Κ.Ο. της ΝΔ, αλλά και του ΠΑΣΟΚ για τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη. Ενδεικτικές του κλίματος είναι οι αναφορές του Απ. Κακλαμάνη, της Ντ. Μπακογιάννη και του Γ. Βλάχου.  Εντύπωση προκάλεσε και το γεγονός ότι στη Βουλή ήρθε για να «υπερασπιστεί» τη νέα ρύθμιση ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας και όχι ο κ. Χαρδούβελης, που την έχει υπογράψει.   

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ


 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή