Εκστρατεία αξιοπιστίας προανήγγειλε για τον ΣΥΡΙΖΑ ο Π. Σκουρλέτης

Πέμπτη, 13 Νοεμβρίου 2014 14:53
UPD:14:57
EUROKINISSI/ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

Ο εκπρόσωπός του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης.

A- A A+

Η ανάδειξη του «ελλείμματος αξιοπιστίας της κυβέρνησης» αλλά και η ανάδειξη του δικού του «πολιτικού και κοινωνικού βάθους» αποτελεί τη βασική επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επιδιώξει επίσης να οξύνει τους τόνους έναντι της κυβέρνησης για τη «μη διαπραγμάτευση» με την τρόικα και παράλληλα, μέσω των περιφερειακών συνδιασκέψεων, να διευρύνει την επιρροή του και να συγκροτήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το κυβερνητικό του πρόγραμμα.

Παρουσιάζοντας την τακτική που θα ακολουθήσει το κόμμα μέχρι το τέλος του έτους, ο εκπρόσωπός του Πάνος Σκουρλέτης άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι βάση εκκίνησης του πολιτικού σχεδίου του ΣΥΡΙΖ είναι η διαπίστωση ότι σήμερα έχουν διαμορφωθεί δύο προτάσεις ενώπιον του λαού, υπάρχει πραγματικός διπολισμός που συγκροτείται στη βάση αντιτιθέμενων σχεδίων και προτάσεων πάνω στα οποία καλείται να τοποθετηθεί ο λαός. «Και όσο πιο γρήγορα γίνει αυτό, θα είναι προς όφελος του τόπου», τόνισε. 

Σύμφωνα με τον κ. Σκουρλέτη, οι περιφερειακές συνδιασκέψεις θα εξελιχθούν σε ευρύτερα πολιτικά και κοινωνικά φόρα, με στόχο να συγκροτηθούν τα περιφερειακά κυβερνητικά προγράμματα του κόμματος, αλλά και να διευρυνθεί η πολιτική συμμαχιών.

Έτσι, στις συνδιασκέψεις θα προσκληθούν αντιμνημονιακά κόμματα, προσωπικότητες, επιμελετήρια, κοινωνικές οργανώσεις, πολιτικές κινήσεις και πνευματικοί άνθρωποι να συνεισφέρουν με τις γνώσεις τους.

Ο εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι δεν θα πρόκειται για μια στενή κομματική διαδικασία προσέγγισης συμμάχων, αλλά μια διαδικασία παραγωγικής και οικονομικής ανασυγκρότησης.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Σκουρλέτης είπε θα προσκλήθούν το ΚΚΕ, οικολόγοι, ΔΗΜΑΡ και ΑΝΕΛ, παρά τις διαφωνίες. 

Οι συνδιασκέψεις θα αρχίσουν στο τέλος του μήνα με πρώτη αυτή της Περιφέρειας Ηπείρου και θα εξελιχθούν στη συνέχεια στην Στερεά Ελλάδα, την Κρήτη, την Θεσσαλία και στα μέσα Δεκεμβρίου στην κεντρική Μακεδονία

Αναφερόμενος στην εξαίρεση του ΕΝΦΙΑ από τη ρύθμιση των 100 δόσεων υποστήριξε ότι υπάρχει σοβαρό έλλειμμα αξιοπιστίας και πρόσθεσε ότι τώρα αποκαλύπτεται ότι η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύθηκε ποτέ, ούτε σήμερα, ούτε στο παρελθόν.

«Επιχείρηση αυταρχισμού»

Ο κ. Σκουρλέτης έκανε λόγο «επιχείρηση αυταρχισμού» σχετικά με τις συγκρούσεις φοιτητών - ΜΑΤ στη Νομική και μίλησε για προκλητική, όσο και αναίτια επίδειξη βίας από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Τα πυρά του στράφηκαν και στον πρύτανη του ΕΚΠΑ Θεόδωρο Φορτσάκη καταλογίζοντάς του ότι είναι «εκφραστής της κυβερνητικής πολιτικής αυταρχισμού».

«Χρειάζεται υπεύθυνη τοποθέτηση για το θέμα τον πλειστηριασμών»

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε την κυβέρνηση να τοποθετηθεί υπεύθυνα στο θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, εκφράζοντας τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι σχετική δήλωση έκανε ο επικεφαλής της Τράπεζας Πειραιώς κ. Σάλλας μετά την συνάντηση των τραπεζιτών με τον πρωθυπουργό και όχι η κυβέρνηση.

Ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε πως δεν πρέπει να εναπόκειται την καλή πρόθεση των τραπεζιτών το θέμα πλειστηριασμού κατοικιών και πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει την δέσμευση της κυβέρνησης, καθώς δεν μπορεί να είναι κανείς ήσυχος όταν ένας τραπεζίτης λέει ότι δεν είναι στις προθέσεις τους να ξεπαγώσουν τους πλειστηριασμούς.

«Όχι» σε συνταγματική αναθεώρηση με διαδικασίες εξπρές

Για τη συνταγματική αναθεώρηση ανέφερε ότιδεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει με διαδικασίες εξπρές και πρόσθεσε ότι είναι μιά διαδικασία βαθιά πολιτική και νομική και πρέπει οι όποιες αλλαγές να έχουν την συναίνεση όλων. Επίσης, δήλωσε ότι η κυβέρνηση ουσιαστικά κάνει έναν αντιπερισπασμό, καθώς βλέπει ότι συνθλίβεται από την λαϊκή κατακραυγή. 

Ανοιχτός ο Αλ. Τσίπρας σε συνάντηση με Νταβούτογλου

Σύμφωνα με τον κ. Σκουρλέτη, ο Αλέξης Τσίπρας είναι ανοιχτός σε μια συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, όταν αυτός επισκεφθεί την Αθήνα στο πλαίσιο του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών στις 5 - 6 Δεκεμβρίου.

Όπως είπε, ο ΣΥΡΙΖΑ, ναι μεν υποστηρίζει τον διάλογο μεταξύ των δύο χωρών, ωστόσο αρνείται κατηγορηματικά, οποιαδήποτε συζήτηση επί θεμάτων που άπτονται της εθνικής κυριαρχίας.

Επίσης, ο εκπρόσωπος έκανε γνωστό πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζει επισκέψεις σε Κύπρο, Σερβία και Αλβανία σε ημερομηνίες που αναζητούνται από τους συνεργάτες του.

Δεν έχει οριστεί ραντεβού Τσίπρα - Γιούνκερ

Εξάλλου, διέψευσε ότι είχε οριστεί ραντεβού του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν Κλόντ Γιούνκερ, ενώ εξέφρασε επιφυλάξεις, αν η συνάντηση αυτή μπορεί να γίνει, τουλάχιστον σύντομα μετά τις εξελίξεις με επίκεντρο τη συμφωνία Λουξεμβούργου -πολυεθνικών και τον θόρυβο που έχει προκληθεί από την πρόταση μομφής που κατατέθηκε με την υπογραφή και του ΣΥΡΙΖΑ.

Λευκό στην ψηφοφορία για τα αναδρομικά των δικαστών

Τέλος, ο κ. Σκουρλέτης γνωστοποίησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει λευκό στην ψηφοφορία στη Βουλή για τα αναδρομικά των δικαστικών, τονίζοντας ότι δεν μπορεί οι δικαστές, παρά το δίκαιο των αιτημάτων τους, να έχουν ευνοϊκότερη μεταχείριση από άλλους εργαζόμενους.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή