Κάνουν «ταμείο» από το χθεσινό Εurogroup

Παρασκευή, 07 Νοεμβρίου 2014 11:47
UPD:12:52
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ/Christos DOGAS

Στα θετικά, λέει κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, συγκαταλέγεται το ότι η ελληνική οικονομία για το επόμενο χρονικό διάστημα «θα απολαμβάνει την προστασία των ευρωπαϊκών μηχανισμών έναντι των αγορών».

A- A A+

Απόντος του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, στην Κύπρο, στην Αθήνα επιχειρούσαν χθες μια πρώτη εκτίμηση των όσων αποφασίσθηκαν στη συνεδρίαση του Εurogroup και κυρίως όσων είπε ο επικεφαλής του, Γερούν Ντέισελμπλουμ.

Στα θετικά, λέει κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, συγκαταλέγεται το ότι η ελληνική οικονομία για το επόμενο χρονικό διάστημα «θα απολαμβάνει την προστασία των ευρωπαϊκών μηχανισμών έναντι των αγορών».

Επίσης ότι ο Επίτροπος επί των Οικονομικών, Πιερ Μοσχοβισί, έδειξε να αντιλαμβάνεται το γενικότερο πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα, ζήτησε τη στήριξή της χώρας «όχι όπως παλιά, όχι με τον ίδιο μηχανισμό», όπως είπε, και δήλωσε ότι προτίθεται να επισκεφθεί την Αθήνα ως το τέλος Νοεμβρίου.

Στα αρνητικά, αφενός ότι η «προστασία» αυτή «θα συνδέεται με ενισχυμένους όρους και προϋποθέσεις αφού τελικά επελέγη από τις τρεις η χειρότερη λύση -κάτι που δεν επιθυμούσε η ελληνική πλευρά- αφετέρου ότι η μετάθεση της όποιας απόφασης στην τελευταία συνεδρίαση για το 2014 του Εuropgroup στις 8 Δεκεμβρίου αυξάνει την πίεση για λύσεις «εξπρές» στα «ανοιχτά» θέματα της πέμπτης και τελευταίας, με την παρούσα μορφή, αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ Ε.Ε.

Παράλληλα η απουσία από τη χθεσινή συνεδρίαση κάθε συζήτησης για την ελάφρυνση της χώρας δείχνει την έλλειψη διάθεσης των δανειστών να «ανοίξουν» αυτό το ακανθώδες για αυτούς θέμα με δεδομένο ότι η όποια συμφωνία πρέπει να περάσει και από τα κοινοβούλια των χωρών τους.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση, λέει στέλεχός της, «θα πρέπει να τελειώσει γρήγορα με την αξιολόγηση, να ολοκληρώσει την όποια συμφωνία για την Πιστωτική Γραμμή με Ενισχυμένες Προϋποθέσεις (ECCL) και να εκκινήσει τις διαδικασίες για την εκλογή ΠτΔ».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εντός αυτού του κλίματος «κάθε λάθος απαγορεύεται», καταλήγει το εν λόγω στέλεχος θυμίζοντας και τη χθεσινή άμεση αντίδραση του Μαξίμου στα όσα είπε ο πρώην πλέον υφυπουργός Παιδείας Γ. Στύλιος στη βουλευτή του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη.

Ο βουλευτής Άρτας της Ν.Δ. «πλήρωσε» και το γεγονός ότι στο Μαξίμου «πλανάτε ακόμη το φάντασμα του Τ. Μπαλτάκου» κι όταν τα ΜΜΕ χθες άρχισαν να συγκρίνουν τις δύο υποθέσεις κι έφτασε και ο προφυλακισμένος Ηλίας Κασιδιάρης να κάνει δήλωση, η ατμόσφαιρα στο Μαξίμου φορτίστηκε επικίνδυνα.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Ο βουλευτής Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης ανέλαβε να ζητήσει τη παραίτηση του υφυπουργού Παιδείας από μία θέση που εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται «ηλεκτρική», αφού μόλις των Σεπτέμβριο είχε παραιτηθεί ο Κ. Κουκοδήμος.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή