Έξαλλο το Ισραήλ με συλλυπητήρια επιστολή Αμπάς για δράστη δολοφονικής απόπειρας

«Παίζει με τη φωτιά»
Δευτέρα, 03 Νοεμβρίου 2014 12:48
UPD:12:52
REUTERS/Mohamad Torokman

Ο Μαχμούντ Αμπάς (φωτ. αρχείου) έστειλε την Κυριακή τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του 32χρονου Παλαιστινίου που σκοτώθηκε την Πέμπτη από την ισραηλινή αστυνομία, η οποία τον παρουσίασε ως τον δράστη της απόπειρας δολοφονίας εναντίον του Γεχούντα Γκλικ.

A- A A+

Την αγανάκτηση των Ισραηλινών ηγετών προκάλεσε ο πρόεδρος του Κράτους της Παλαιστίνης Μαχμούντ Αμπάς, στέλνοντας επιστολή συλλυπητηρίων στην οποία περιέγραψε ως «μάρτυρα» τον δράστη της δολοφονικής απόπειρας εναντίον μιας προσωπικότητας της ισραηλινής Ακροδεξιάς και ως «τρομοκρατικές συμμορίες» τους Ισραηλινούς στρατιώτες.

Ο Μαχμούντ Αμπάς έστειλε την Κυριακή τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του Μουάταζ Χιτζάζι, 32χρονου Παλαιστινίου ο οποίος σκοτώθηκε την Πέμπτη από την ισραηλινή αστυνομία, η οποία τον παρουσίαε ως τον δράστη της απόπειρας δολοφονίας εναντίον του Γεχούντα Γκλικ.

Ο τελευταίος είναι μία από τις προσωπικότητες της ισραηλινής υπερεθνικιστικής Δεξιάς που κάνει τους μουσουλμάνους να φρίττουν, διεκδικώντας για τους εβραίους το δικαίωμα να προσεύχονται στην Πλατεία των Τεμενών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Στο μήνυμά του, αντίγραφο του οποίου βρέθηκε στα χέρια του Γαλλικού Πρακτορείου, ο κ. Αμπάς εκφράζει «θυμό και καταδίκη μετά την ανακοίνωση της εγκληματικής δολοφονίας που διαπράχθηκε από τις τρομοκρατικές συμμορίες του ισραηλινού στρατού κατοχής εναντίον του Μουάταζ Ιμπραχίμ Χαλίλ Χιτζάζι, ο οποίος πέθανε ως μάρτυρας υπερασπιζόμενος τα δικαιώματα του λαού μας και των αγίων τόπων».

«Ενώ επιχειρούμε να ηρεμήσουμε την κατάσταση, ο Αμπού Μάζεν (Μαχμούντ Αμπάς) στέλνει συλλυπητήρια μετά το θάνατο ενός άνδρα ο οποίος επιχείρησε να διαπράξει ένα ποταπό έγκλημα», αναφέρει ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, σε ανακοίνωση την οποία έδωσε στη δημοσιότητα το βράδυ της Κυριακής.

Η Ανατολική Ιερουσαλήμ, παλαιστινιακή πλευρά της πόλης η οποία κατελήφθη και προσαρτήθηκε από το Ισραήλ, αποτελεί εστία εντάσεων, στο κέντρο των οποίων βρίσκεται το καθεστώς της Πλατείας των Τεμενών, το οποίο οι εβραίοι αποκαλούν όρος του Ναού. Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αλληλοκατηγορούνται ότι υποδαυλίζουν την ένταση.

Ο κ. Γκλικ έβγαινε από συζήτηση για το όρος του Ναού όταν δέχθηκε τους πυροβολισμούς, το βράδυ της Τετάρτης.

Για τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών Αβίγκντορ Λίμπερμαν, το συλλυπητήριο μήνυμα δείχνει ότι ο κ. Αμπάς είναι «εταίρος της τρομοκρατίας, των τρομοκρατών και των δολοφόνων».

Η υπουργός Δικαιοσύνης του Ισραήλ Τζίπι Λίβνι, αρμόδια για τις διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστινίους, δήλωσε στο δημόσιο ραδιοσταθμό της χώρας ότι ο Παλαιστίνιος ηγέτης «παίζει με τη φωτιά».

«Δεν μπορείς από τη μια να διατρέχεις τον κόσμο λέγοντας πως καταδικάζεις τη βία και από την άλλη πλευρά να στέλνεις επιστολές που την ενθαρρύνουν», τόνισε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή