Ιερουσαλήμ: Άνοιξε η ιερή για εβραίους και μουσουλμάνους Πλατεία Τεμενών

Εν μέσω έντασης
Παρασκευή, 31 Οκτωβρίου 2014 11:48
UPD:11:59
REUTERS/AMMAR AWAD
A- A A+

H Πλατεία των Τεμενών στην Ιερουσαλήμ άνοιξε εκ νέου τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, ημέρας της μεγάλης εβδομαδιαίας μουσουλμανικής προσευχής, μετά το κλείσιμό της την Πέμπτη, ύστερα από την ιδιαίτερα σπάνια απόφαση που έλαβε η ισραηλινή κυβέρνηση εξαιτίας της κλιμάκωσης της έντασης.

Το πρωί επικρατούσε ηρεμία στους δρόμους της Παλιάς Πόλης στην οποία δεσπόζει η Πλατεία των Τεμενών.

Το πλήθος των πιστών δεν αναμένεται στην πλατεία παρά στο τέλος της ημέρας για την προσευχή της Παρασκευής.

Οι άνδρες νεότεροι των 50 ετών δεν θα μπορούν να εισέλθουν στην πλατεία. Η αστυνομία αποφάσισε προληπτικά να απαγορεύσει γι' αυτούς την πρόσβαση στην πλατεία ώστε να περιορίσει τον κίνδυνο πρόκλησης επεισοδίων.

Η Πλατεία των Τεμενών αποτελεί τον τρίτο ιερότερο τόπο του Ισλάμ μετά τη Μέκκα και τη Μεδίνα και επίσης ιερό τόπο για τον εβραϊσμό.

EURONEWS

Οι ισραηλινές αρχές ελέγχουν την πρόσβαση στην πλατεία, η οποία βρίσκεται στην παλαιστινιακή πλευρά της κατεχόμενης και προσαρτημένης από το 1967 πόλης.

Είναι η πρώτη φορά που η πλατεία έκλεισε μετά την προσάρτηση της Ανατολικής Ιερουσαλήμ στο Ισραήλ, ανακοίνωσε το ίδρυμα που διαχειρίζεται το χώρο.

EURONEWS

Στην Ιερουσαλήμ σημειώθηκαν το βράδυ της Τετάρτης και την Πέμπτη απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Γεχούντα Γκλικ, προσωπικότητας της υπερεθνικιστικής ισραηλινής Δεξιάς που εξοργίζει τους μουσουλμάνους διεκδικώντας το δικαίωμα της εβραϊκής προσευχής στην Πλατεία των Τεμενών, ο θάνατος από ισραηλινά αστυνομικά πυρά του φερόμενου ως δράστη της απόπειρας και στη συνέχεια συγκρούσεις μεταξύ νεαρών Παλαιστινίων και Ισραηλινών αστυνομικών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή