Μούιζνιεκς: Παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις ρωσικές αρχές στην Κριμαία

Δευτέρα, 27 Οκτωβρίου 2014 15:01
EPA/MAXIM SHIPENKOV

O επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Νιλς Μούιζνιεκς

A- A A+

Ελεύθερη και άνευ όρων πρόσβαση των διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων στην Κριμαία, από όλες τις κατευθύνσεις και οποιαδήποτε χρονική στιγμή, καθώς και απρόσκοπτη διεθνή παρακολούθηση ζητεί από τις ρωσικές αρχές, με έκθεση του, ο επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Νιλς Μούιζνιεκς.

Στην έκθεση του, ο επίτροπος Μούιζνιεκς επισημαίνει ότι απαιτείται επείγουσα δράση για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που σημειώθηκαν σε βάρος μειονοτήτων και δημοσιογράφων στην Κριμαία, από τον Φεβρουάριο του 2014 μέχρι σήμερα.

Με βάση τα όσα διαπίστωσε, κατά την επίσκεψη του σε Μόσχα, Κίεβο και Συμφερόπολη, στην περίοδο 7-12 Σεπτεμβρίου 2014, ο επίτροπος αναφέρεται στην περίπτωση του θανάτου του Ρεσάτ Αχμέτοφ και στους τρείς ακτιβιστές της κοινωνίας των πολιτών Λεονίντ Κορζ, Τιμούρ Σχαϊμαρντάνοφ και Σεϊράν Ζινεντίνοφ, οι οποίοι θεωρούνται αγνοούμενοι.

Ο κ. Μούιζνιεκς τονίζει ότι για αυτές και άλλες περιπτώσεις παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που σημειώθηκαν σε βάρος μειονοτικών και δημοσιογράφων στην Κριμαία, πρέπει να διενεργηθούν αποτελεσματικές έρευνες και οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν.

Ζητεί παράλληλα να ληφθούν μέτρα για τη προστασία των δικαιωμάτων και της ασφάλειας των μειονοτήτων, καθώς και για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και την προστασία των δημοσιογράφων.

Ο επίτροπος Μούιζνιεκς εκφράζει την ανησυχία του για τα βίαια, όπως τα χαρακτηρίζει, γεγονότα που εκτυλίσσονται στην περιοχή της Κριμαίας, σε βάρος ευάλωτων ομάδων, των Τατάρων της Κριμαίας και των Ουκρανών που αρνήθηκαν την ρωσική υπηκοότητα, ενώ εφιστά την προσοχή για τις επιχειρήσεις που πραγματοποιούνται από μασκοφόρους και ένοπλα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας σε βάρος μουσουλμανικών θρησκευτικών ιδρυμάτων και σε ιδιωτικές κατοικίες των Τατάρων της Κριμαίας.

Ο επίτροπος εκφράζει την άποψη ότι θα πρέπει να διαλυθούν οι δυνάμεις αυτοάμυνας στην Κριμαία και εκείνοι που δεν έχουν εμπλακεί σε περιπτώσεις παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων να μπορούν - εφόσον το επιθυμούν - να ενσωματωθούν στην τοπική αστυνομική δύναμη μετά από ολοκληρωμένη επαγγελματική εκπαίδευση.

Υπογραμμίζει ακόμη ότι «δεν πρέπει να χορηγηθεί αμνηστία σε όσους έχουν διέπραξαν σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ο επίτροπος τονίζει, τέλος, την επείγουσα ανάγκη να διασφαλιστεί «ελεύθερη και άνευ όρων πρόσβαση των διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κριμαία από όλες τις κατευθύνσεις και σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή, καθώς και την απρόσκοπτη διεθνή παρακολούθηση».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή