Ρωσία: Πολλοί οι «εθνικιστές» στη νέα Βουλή της Ουκρανίας

«Πιθανά να αποτρέψουν την ειρήνευση στα ανατολικά»
Δευτέρα, 27 Οκτωβρίου 2014 12:46
UPD:12:52
REUTERS/VASILY FEDOSENKO
A- A A+

Οι εκλογές στην Ουκρανία πρόσφεραν μια ευκαιρία για ειρήνευση στην ανατολική πλευρά της χώρας, ωστόσο ο μεγάλος αριθμός «εθνικιστών» στη νέα Βουλή θα μπορούσε να αναστείλει τη διαδικασία ειρήνευσης, τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, σε ανακοίνωσή του για τα εκλογικά αποτελέσματα, σύμφωνα με το πρακτορείο RIA Novosti.

Τα πρώτα αποτελέσματα δίνουν πλειοψηφία στα εμφανιζόμενα ως φιλοευρωπαϊκά και εθνικιστικά κόμματα, στις πρώτες εκλογές μετά την εξέγερση της πλατείας Μεϊντάν η οποία κατέληξε στην αποπομπή του φιλορώσου Ουκρανού προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, τον Φεβρουάριο.

Ρωσικός Τύπος: Πολλά κόμματα, λίγη σταθερότητα

REUTERS/VALENTYN OGIRENKO

Ο επικεφαλής της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής της Ουκρανίας, Mykhaylo Okhendovsky, περνά μπροστά από μια οθόνη με τα πρώτα μερικά αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στην έδρα της Επιτροπής στο Κίεβο. Τα πρώτα αποτελέσματα δίνουν πλειοψηφία στα εμφανιζόμενα ως φιλοευρωπαϊκά και εθνικιστικά κόμματα, στις πρώτες εκλογές μετά την εξέγερση της πλατείας Μεϊντάν η οποία κατέληξε στην αποπομπή του φιλορώσου Ουκρανού προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, τον Φεβρουάριο.

Ο ρωσικός Τύπος είναι επιφυλακτικός αναφορικά με τη νίκη των φιλοδυτικών οι οποίοι συγκέντρωσαν περίπου το 70% των ψήφων στις βουλευτικές εκλογές στην Ουκρανία, υπογραμμίζοντας πως η παρουσία στο κοινοβούλιο έξι διαφορετικών κομμάτων δεν θα συμβάλει στην εξομάλυνση της πολιτικής ζωής στη χώρα.

Ενώ έξι κόμματα πρόκειται να εκπροσωπηθούν στην Βέρχοβνα Ράντα (το ουκρανικό κοινοβούλιο), σύμφωνα με τα πρώτα μερικά αποτελέσματα, «κανένα εξ αυτών δεν θα συγκεντρώσει το ήμισυ των εδρών», διαπιστώνει η ρωσική εφημερίδα «Ιζβέστια».

EURONEWS

Ακόμη και ο συνασπισμός του προέδρου Πέτρο Ποροσένκο και του Λαϊκού Μετώπου του πρωθυπουργού Αρσένι Γιατσενιούκ, που σημείωσαν την ίδια εκλογική επίδοση (21,6%), «θα πρέπει να συμφωνήσουν μεταξύ τους και με τα άλλα κόμματα», συνεχίζει.

«Αυτή η ποικιλία κομμάτων είναι βέβαιο ότι θα περιπλέξει τη λήψη αποφάσεων και την υιοθέτηση σημαντικών νόμων και το κοινοβούλιο θα είναι ακόμη λιγότερο ελεγχόμενο απ' ό,τι πριν», υπογραμμίζει η «Ιζβέστια».

Εκτός από το Συνασπισμό Πέτρο Ποροσένκο και το Λαϊκό Μέτωπο, στο κοινοβούλιο εκλέγουν βουλευτές το Σαμοπόμιτς (10,6%), σχηματισμός αποτελούμενος από μαχητικούς νέους και μαχητές που έχουν επιστρέψει από το μέτωπο με έμβλημα την «χριστιανική ηθική», ο φιλορωσικός Συνασπισμός της Αντιπολίτευσης (9,6%), το Ριζοσπαστικό Κόμμα (7,5%) του λαϊκιστή Όλεγκ Λιάσκο και το Μπατκίβστσινα της πρώην πρωθυπουργού Γιούλι Τιμοσένκο (5,8%).

Στις συνθήκες αυτές, «ο Ποροσένκο θα πρέπει να δώσει μάχη για να σχηματίσει ένα συνασπισμό», γράφει η ρωσική εφημερίδα «Ροσιίσκαγια Γκαζέτα».

«Μικρή συμμετοχή»

EURONEWS

«Για τον Συνασπισμό Πέτρο Ποροσένκο, το αποτέλεσμα κάτω του 30% είναι ασφαλώς ένα σκληρό πλήγμα. Είναι πιθανό να μην μπορέσει να συγκεντρώσει στο κοινοβούλιο μια ελεγχόμενη και υπάκουη πλειοψηφία», εκτιμά ο Ουκρανός αναλυτής Ντμίτρι Τζανγκίροφ, τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα.

Από την πλευρά της, η «Κομερσάντ» υπογραμμίζει πως η συμμετοχή (52%) ήταν πολύ χαμηλή για την Ουκρανία.

«Οι πολίτες δεν συνέρευσαν μαζικά στα εκλογικά τμήματα και δεν έκαναν ουρά για να ψηφίσουν», αναφέρει η εφημερίδα.

«Ακόμη και πριν από τις εκλογές για το κοινοβούλιο στην Ουκρανία, οι άνθρωποι είχαν αρχίσει να αναρωτιούνται αν αυτό το νέο κοινοβούλιο θα λειτουργήσει για καιρό», προσθέτει η «Κομερσάντ».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή