Telegraph: Επιθετικό δημοσίευμα για Ελλάδα και Αμάλ Κλούνεϊ

Δευτέρα, 27 Οκτωβρίου 2014 13:43
UPD:19:38
A- A A+

Επίθεση στην Ελλάδα για τα μάρμαρα του Παρθενώνα, με αφορμή και την επίσκεψη της Αμάλ Κλούνεϊ στην Αθήνα, εξαπέλυσε η βρετανική εφημερίδα Telegraph.

Ο δημοσιογράφος Τζέρεμι Πάξμαν αναφέρει με ειρωνεία στο άρθρο του, με τίτλο «Τα Μάρμαρα μας ανήκουν κυρία Κλούνεϊ»: «Η κυρία “Τζορτζ Κλούνεϊ” μίλησε. Περιμένει από τον κόσμο να ακούσει. Είναι, λέει, “αδικία” το γεγονός ότι το Βρετανικό Μουσείο δεν έχει επιστρέψει τα Ελγίνεια Μάρμαρα στην Ελλάδα. Είναι η τελευταία σε μία μακρά σειρά λαμπερών προσωπικοτήτων - Μελίνα Μερκούρη, Νάνα Μούσχουρη, Ντέμης Ρούσσος - που ζήτησαν από τη Βρετανία να παραδώσει τα αντικείμενα που της ανήκουν.

Ο μισός πληθυσμός του κόσμου θεωρεί την κυρία Κλούνεϊ μία από τις πιο τυχερές εν ζωή γυναίκες. Προς το παρόν δεν κινδυνεύει να χτυπηθεί από την αφάνεια στο Ανώτατο Δικαστήριο. Αλλά τα αφεντικά της είναι αρκετά έξυπνα για να βάλουν εκπρόσωπό τους την πιο νέα δικηγόρο, επειδή καταλαβαίνουν ότι μπορεί να συγκεντρώσει περισσότερες ίντσες στις στήλες των εφημερίδων από ό,τι οι ίδιοι», συμπληρώνει ο δημοσιογράφος της Telegraph.

«Εάν ο “άθλιος” λόρδος Έλγιν δεν είχε λεηλατήσει τα έργα τέχνης, θα μπορούσαν να έχουν καταλήξει στα θεμέλια κάποιου κεμπαπτζίδικου της Αθήνας» σημειώνει - μεταξύ άλλων - ο Πάξμαν, ο οποίος δεν παραλείπει να χαρακτηρίσει το Μουσείο της Ακρόπολης μοναδικό επειδή σκοπό έχει «να δείξει όχι τι έχει στην κατοχή του αλλά τι δεν έχει», τα πιο σημαντικά αντικείμενα που δεν εκθέτει είναι τα Ελγίνεια Μάρμαρα - τα πανέμορφα κλασικά γλυπτά του Φειδία και των μαθητών του που κάποτε στόλιζαν τον Παρθενώνα, και αφαιρέθηκαν στις αρχές του 19ου αιώνα από Βρετανό διπλωμάτη και τώρα εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο.

«Νωρίτερα, αυτό το μήνα, οι ελληνικές αρχές ξενάγησαν την κυρία Κλούνεϊ στο υπέροχο νέο Μουσείο, για το οποίο η χώρα έχει ξοδέψει εκατομμύρια, τα οποία δεν έχει» αναφέρει το δημοσίευμα.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς