37% των Βρετανών λέει «Ναι» στην επιστροφή των γλυπτών

Στη δημοσκόπηση της YouGov ερωτήθηκαν 1.966 Βρετανοί
Δευτέρα, 20 Οκτωβρίου 2014 14:41
UPD:14:41
SOOC/KONSTANTINOS TSAKALIDIS

Μια μαθήτρια τρέχει μπροστά από τις μετόπες του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο.

A- A A+

«Ναι» στην επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα δηλώνει το 37% των Βρετανών σε δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η εταιρεία YouGov. Παράλληλα, μόλις το 23% επιμένει στην παραμονή τους στο Βρετανικό Μουσείο, ενώ, το 32% δηλώνει αδιάφορο για το τι θα γίνει και το 7% λέει ότι δεν ξέρει.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε μεταξύ 16 και 17 Οκτωβρίου, αμέσως μετά τη μεγάλη δημοσιότητα που πήρε το θέμα, με αφορμή την επίσκεψη της Αμάλ Κλούνεϊ στην Ελλάδα. Συνολικά, ερωτήθηκαν 1.966 Βρετανοί.

REUTERS/DYLAN MARTINEZ

Σημειώνεται ότι, το 36% των ερωτηθέντων που τάχθηκαν υπέρ της επιστροφής των γλυπτών στην Ελλάδα υποστηρίζουν πως το βασικό επιχείρημα για την επιστροφή τους είναι η επανένωση των γλυπτών. Ενώ το 34%, δηλώνει ότι ανήκουν στην Ελλάδα καθώς αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της εθνικής κληρονομιάς της χώρας.

SOOC/KONSTANTINOS TSAKALIDIS

Το κεφάλι από το άλογο της Σελήνης από το ανατολικό αέτωμα του Παρθενώνα.

Στον αντίποδα, το 23% όσων επιμένουν στην παραμονή των γλυπτών στο Βρετανικό Μουσείο υποστηρίζει πως νόμιμα πήρε τα γλυπτά ο Έλγιν από την Οθωμανική αυτοκρατορία, ενώ το 9% λέει πως ακόμη και αν παράνομα ήρθαν τα γλυπτά στη Βρετανία, θα πρέπει να παραμείνουν στη χώρα καθώς από τότε έχουν περάσει πάνω από 200 χρόνια.

SOOC/KONSTANTINOS TSAKALIDIS
naftemporiki.gr
 

Προτεινόμενα για εσάς