Παύση φαίνεται ότι επήλθε στις μάχες του στρατού του Λιβάνου και ισλαμιστών ενόπλων στη βόρεια πόλη Τρίπολη τη Δευτέρα, μετά από δύο ημέρες μαχών, των σφοδρότερων από την έναρξη του εμφυλίου πολέμου στη Συρία, ο οποίος έχει ουσιαστικά μεταφερθεί και στο εσωτερικό του Λιβάνου.
Λιβανέζοι αξιωματούχοι σημείωσαν ότι ο στρατός ανακατέλαβε περιοχές οι οποίες είχαν πέσει στον έλεγχο των ισλαμιστών μαχητών, μετά από μάχη η οποία κόστισε στον στρατό 11 άνδρες, ενώ τη ζωή τους έχασαν και οκτώ πολίτες.
Η Τρίπολη είναι κατά κύριο λόγο σουνιτική μουσουλμανική πόλη, στην οποία έχουν ξεσπάσει πολλές φορές συγκρούσεις την τελευταία τριετία.
Πρόκειται για την χειρότερη πολιτική αστάθεια στον Λίβανο μετά τον εμφύλιο πόλεμο του 1975-1990.
Οι σουνίτες του Λιβάνου στηρίζουν κατά πλειοψηφια τους Σύρους αντάρτες, ενώ οι σιίτες την κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ.
Η πολιτική ζωή της χώρας έχει παραλύσει, καθώς δεν υπάρχει ούτε καν ανώτατος άρχοντας, αφού η θητεία του προέδρου του Λιβάνου Μισέλ Σουλεϊμάν έχει λήξει από τον Φεβρουάριο.
Οι βουλευτικές εκλογές, οι οποίες ήταν προγραμματισμένες για τον Νοέμβριο, αναβλήθηκαν τελικώς για τον Ιούνιο του 2017.
Ο πρωθυπουργός Ταμάμ Σαλάμ κάλεσε τον στρατό να συνεχίσει την αντιπαράθεση με τους ενόπλους μέχρι να τους νικήσει.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ένοπλοι είναι υποστηρικτές, Λιβανέζοι αλλά και Σύροι, των τζιχαντιστικών οργανώσεων Μέτωπο Αλ Νούσρα (παρακλάδι της Αλ Κάιντα) και Ισλαμικό Κράτος (διάσπαση της Αλ Κάιντα στο Ιράκ), το οποίο ελέγχει τεράστιες εκτάσεις σε Συρία και Ιράκ.
Πολλοί Σύροι σουνίτες αντάρτες, αλλά και σκληροπυρηνικοί Λιβανέζοι σουνίτες ισλαμιστές κατηγορούν τον στρατό του Λιβάνου ότι συνεργάζεται με τη ριζοσπαστική σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ, η οποία στηρίζει ενεργά με μαχητές το καθεστώς του προέδρου της Συρίας.
Ο Μπασάρ Αλ Άσαντ είναι αλαουΐτης στο θρήσκευμα. Πρόκειται για παραλλαγή του σιιτικού ισλαμικού δόγματος.
Το Μέτωπο Αλ Νούσρα, το οποίο πολεμά στο πλευρό των Σύρων αντικαθεστωτικών ανταρτών, απείλησε να εκτελέσει Λιβανέζους στρατιώτες τους οποίους έχει απαγάγει ως ομήρους από την Αρσάλ, στη μεθοριο Λιβάνου - Συρίας, σαν απάντηση στα γεγονότα της Τρίπολης.