Επικρίσεις για την έλλειψη πρόληψης των «βιβλικών» καταστροφών

Σάββατο, 25 Οκτωβρίου 2014 15:13
UPD:18:13
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Συνεργεία της περιφέρειας κάνουν καταγραφή των ζημιών, μία ημέρα μετά την ισχυρή βροχόπτωση που έπληξε την Κοκκινιά, όπως και αρκετές περιοχές της Αττικής.

A- A A+

Στην επείγουσα ανάγκη λήψης μέτρων αντιπλυμμηρικής προστασίας εστίασε η αντιπολίτευση, αποδίδοντας ευθύνες στον κρατικό μηχανισμό για τις καταστροφές που προκλήθηκαν σε υποδομές και σπίτια δυτικών προαστίων της Αθήνας μετά τη σφοδρή βροχόπτωση της Παρασκευής. 

Η κυβέρνηση δέχθηκε συγκρατημένη, αλλά και εντονότερη κριτική από τα κόμματα, τα οποία όμως συμφώνησαν στην ανάγκη άμεσης αποζημίωσης των πληγέντων.

Ήπια ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ που έκανε λόγο για «ελλείψεις του κρατικού μηχανισμού όταν έρχεται αντιμέτωπος με ακραία καιρικά φαινόμενα».

Η αξιωματική αντιπολίτευση τόνισε πως χρειάζεται «ενίσχυση σε υποδομές και σε ανθρώπινο προσωπικό, καθώς και μέτρα αποζημίωσης και αποκατάστασης των πληγέντων». 

Σε πιο έντονο τόνο πάντως, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης, δήλωσε πως «πολιτική ολιγωρία και ανευθυνότητα δεν μπορούν να συνεχιστούν άλλο».

Μετά τη σημερινή περιοδεία του στην Παλαιά Κοκκινιά, που επλήγη από τις πλημμύρες, υπογράμμισε ότι χρειάζεται άμεσα να εκπονηθεί μελέτη και να κατασκευασθεί εδώ και τώρα ένα μεγάλο και αποτελεσματικό αντιπλημμυρικό έργο που θα προστατεύσει και θα θωρακίσει την περιοχή, «πριν θρηνήσουμε θύματα, όπως είχε συμβεί στο παρελθόν».

Πρόσθεσε ότι θα φέρει την ερχόμενη εβδομάδα το θέμα στη Βουλή.

Επίσης υπογράμμισε την ανάγκη να καταγραφούν, χωρίς καμία καθυστέρηση, οι ζημιές και να αποζημιωθούν πλήρως, χωρίς γραφειοκρατικούς δαιδάλους, όλοι ανεξαιρέτως οι πληγέντες.

Δυστυχώς, είπε ο κ. Λαφαζάνης οι τραγωδίες με τις πλημμύρες σε αυτήν την περιοχή δεν είναι συγκυριακό αλλά διαχρονικό φαινόμενο και πρόσθεσε ότι η περιοχή της Παλαιάς Κοκκινιάς έχει πληγεί πολλές φορές στο παρελθόν, σημειώνοντας ότι οι άνθρωποι στην Παλαιά Κοκκινιά ζουν με τον εφιάλτη των δυνατών βροχοπτώσεων.

Έντονες επικρίσεις έναντι της κυβέρνησης διατύπωσε ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Τέρενς Κουίκ που δήλωσε πως «όταν η ανικανότητα πρόληψης της κρατικής μηχανής κουκουλώνεται από έκτακτες και εκ των υστέρων, επικοινωνιακές πρωθυπουργικές συσκέψεις, τα καταστροφικά αποτελέσματα μιας προαναγγελθείσης κακοκαιρίας έχουν ταυτοποιημένους υπεύθυνους».

«Όσο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, επίσης με το δικό της μέρισμα ευθύνης, ας σκεφθεί η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, πόσο την αδρανοποιεί από την μνημονιακή αποδυνάμωσή της», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τη ΔΗΜΑΡ, τα σοβαρά προβλήματα που προκλήθηκαν από τη νεροποντή είναι αποτέλεσμα της απουσίας «οργανωμένης αντιπλημμυρικής προστασίας».

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι «η κυβέρνηση και η τοπική αυτοδιοίκηση έχουν υποχρέωση και ευθύνη να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την αντιπλημμυρική προστασία των περιοχών, που χρόνια πλήττονται από τέτοιες συνθήκες».

Η Δημοκρατική Αριστερά εστίασε τέλος στην ανάγκη να αποζημιωθούν άμεσα όσοι υπέστησαν καταστροφές.

Από την πλευρά του το ΚΚΕ υποστήριξε ότι οι ευθύνες της συγκυβέρνησης Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ είναι μεγάλες και σχολίασε ότι «η πρώτη δυνατή βροχή φανέρωσε την απότομη όξυνση όλων των προβλημάτων στην αντιπλημμυρική θωράκιση της πρωτεύουσας».

Έκανε επίσης λόγο για «αντιπλημμυρικά έργα χωρίς ολοκληρωμένο σχεδιασμό, έργα - ανοικτές πληγές σε εξέλιξη που χρονοτριβούν, έργα επείγοντα που δεν υπάρχουν στον προγραμματισμό».

Σύμφωνα με το Κομμουνιστικό Κόμμα, «όσοι επικαλούνται τα καιρικά φαινόμενα κάνουν απέλπιδα προσπάθεια να κρύψουν τις εγκληματικές ευθύνες τους».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή