Εκτεταμένες πλημμύρες και καταστροφές από την καταιγίδα στην Αττική

Παρασκευή, 24 Οκτωβρίου 2014 17:33
UPD:25/10/2014 01:06
A- A A+

Εκτεταμένες πλημμύρες σε δρόμους, σπίτια και καταστήματα σε Πειραιά και δυτικά προάστια προκάλεσε η καταιγίδα που έπληξε το απόγευμα την Αττική. Ορισμένοι δρόμοι μετατράπηκαν μέχρι και σε χειμάρρους, παρασύροντας αυτοκίνητα, που καταπλάκωσαν το ένα το άλλο. 

Η Πυροσβεστική μέχρι τα μεσάνυχτα της Παρασκευής είχε δεχθεί 600 κλήσεις για βοήθεια, ενώ όπως ενημέρωσε όλες οι δυνάμεις της στην Αττική θα παραμείνουν σε επιφυλακή.

Εν τω μεταξύ προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά προβλήματα κατά τη διάρκεια της νύχτας θα επιχειρούν 85 συνεργεία με 250 πυροσβέστες.

Όσον αφορά στις κλήσεις που έχει δεχθεί η πυροσβεστική αυτές αφορούν αντλήσεις υδάτων, κυρίως σε Πειραιά, Νίκαια, Κερατσίνι, Καματερό, Πέραμα, Δραπετσώνα, Μενίδι, Περιστέρι, Ίλιον, καθώς και απομακρύνσεις αντικειμένων και κοπές δέντρων.

Οι ζημιές στο Ίλιον είναι μεγάλες και πολλά σπίτια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές. Για το λόγο αυτό ο δήμος Ιλίου με ανακοίνωση που εξέδωσε μεταξύ άλλων ενημερώνει τους δημότες των οποίων οι οικίες έχουν υποστεί καταστροφές και δεν έχουν που να διαμείνουν, πως τους έχει εξασφαλίσει δωρεάν διαμονή σε ξενοδοχεία.

Μάλιστα, στην οδό Κύπρου στο Μενίδι, η Πυροσβεστική χρειάστηκε να απεγκλωβίσει τρία άτομα μέσα από ένα αυτοκίνητο, το οποίο παρασύρθηκε από ορμητικά νερά ρέματος.

Παράλληλα, πυροσβέστες προσπαθούν από αντλήσουν τα νερά από υπόγειο πάρκιγνκ σούπερ μάρκετ στο Ίλιον, σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου της Πυροσβεστικής η επιχείρηση ενδέχεται να διαρκέσει όλο το βράδυ καθώς η ποσότητα του νερού είναι μεγάλη.

Νωρίτερα μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής ανέφερε πως υπάρχουν πληροφορίες ότι μέσα στο πάρκινγκ βρίσκονται 10-12 αυτοκίνητα, τόνισε όμως πως δεν υπάρχει πληροφόρηση για εγκλωβισμένους ανθρώπους.

Κατά τη διάρκεια της βροχόπτωσης και για αρκετή ώρα έντονα ήταν και τα κυκλοφοριακά προβλήματα στους δρόμους, με τις μεγάλες οδικές αρτηρίες να είναι κυριολεκτικά μπλοκαρισμένες. Οι οδηγοί που βρέθηκαν στις λεωφόρους Κηφισίας, Αλεξάνδρας, Μεσογείων, στην παραλιακή, στον Κηφισό και τη Συγγρού αντιμετώπισαν μεγάλη ταλαιπωρία.

Από πλευράς Δήμου Πειραιά, έγινε γνωστό πως έχουν τεθεί σε πλήρη κινητοποίηση οι αρμόδιες Τεχνικές Υπηρεσίες Δικτύων, Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, Περιβάλλοντος και Πρασίνου, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα όποια προβλήματα.

Ο δήμαρχος της πόλης Γιάννης Μώραλης έδωσε παράλληλα εντολή να υπάρξει ειδική μέριμνα για τους αστέγους της πόλης, που θα μπορούν να φιλοξενηθούν, τουλάχιστον για απόψε, στον ξενώνα αστέγων του Δήμου.

Αύριο Σάββατο 25/10 θα πραγματοποιηθεί ειδική σύσκεψη του Δημάρχου με τους αρμόδιους αντιδημάρχους, για τη συνολική εκτίμηση και τη διαχείριση της έκτακτης αυτής κατάστασης.

Αντ. Σαμαράς: Θα αποζημιωθούν οι πληγέντες

Θα αποζημιωθούν οι πληγέντες από την κακοκαιρία στην Αττική διαβεβαίωσε αργά το βράδυ της Παρασκευής ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Όπως είπε ο Πρωθυπουργός έπειτα από τη σύσκεψη της οποίας προήδρευσε, στο Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας, από το πρωί του Σαββάτου θα ξεκινήσει μια αναλυτική καταγραφή ζημιών, η οποία και θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα. Την ίδια ημέρα, συνέχισε, έχει δοθεί εντολή στο υπουργείο Οικονομικών να αποδεσμεύσει αμέσως τα χρήματα που είναι αναγκαία για κάθε πληγέντα δήμο.

Ο κ.Σαμαράς διαβεβαίωσε πως όσοι έχουν υποστεί ζημιές θα αποζημιωθούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

YOUTUBE/STASKO HELLAS
ΚΚΕ: Αποσπασματικά τα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας

«Τα σοβαρά προβλήματα που προκλήθηκαν από τη νεροποντή αποδεικνύουν ότι ο κρατικός μηχανισμός και οι τοπικές αρχές, βρέθηκαν απροετοίμαστοι, καθώς τα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας στους δήμους και τις περιφέρειες λαμβάνονται αποσπασματικά» σχολίασε το ΚΚΕ.

Τόνισε πως χωρίς καμία καθυστέρηση, η κυβέρνηση και οι τοπικές αρχές πρέπει να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής προστασίας.

Στη σχετική του ανακοίνωση το Κομμουνιστικό Κόμμα αναφέρει ακόμη πως βουλευτές του κόμματος και περιφερειακοί σύμβουλοί του στην Περιφέρεια Αττικής με παρέμβασή τους στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ζήτησαν να καταγραφούν άμεσα οι ζημιές και να παρθούν άμεσα μέτρα αποκατάστασης και αποζημίωσης των πληγέντων.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή