Το σχέδιο του Μαξίμου για την «επιστροφή στην κανονικότητα»

Σάββατο, 25 Οκτωβρίου 2014 12:16
UPD:12:20
FOSPHOTOS /ANGELIKI PANAGIOTOU
A- A A+

Με τη χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σε δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία να εξελίσσεται στην πιο «εύκολη» των τελευταίων δύο ετών για την κυβερνητική πλειοψηφία, σειρά παίρνει, πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα, η τροπολογία για τα κόκκινα δάνεια στις τράπεζες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι «γαλάζιος» βουλευτής μετά το πέρας της ψηφοφορίας για τα ληξιπρόθεσμα στη Bουλή έλεγε, με μία δόση κριτικής προς την κυβέρνηση, πως όταν η κεντρική εξουσία «νομοθετεί με το βλέμμα στην κοινωνία μπορούν να βρεθούν και οι απαραίτητες συναινέσεις ακόμη και εντός ενός έντονα πολιτικά φορτισμένου σκηνικού».

Με τα stress test των τραπεζών (θα ανακοινωθούν αύριο) να είναι -σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες- θετικά σε σημείο που ο «κουμπαράς» του ΤΧΣ να παραμείνει ανέγγιχτος, το σίγουρο είναι ότι το σχέδιο του Μαξίμου με στόχο την Προεδρική εκλογή από την παρούσα Βουλή προϋποθέτει δύο συμφωνίες: μία για την προληπτική γραμμή στήριξης από τον ESM και μία για τη σταδιακή και σε βάθος χρόνου απομείωση του χρέους της χώρας και οι δύο εντός του Δεκεμβρίου και μέχρι τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Με αυτό το «πακέτο» λύση, δηλαδή τη «συνετή έξοδο στην κανονικότητα», ο κ. Σαμαράς θα ζητήσει από τη Βουλή τις 180 ψήφους που απαιτούνται για την εκλογή ΠτΔ, βάζοντας «απέναντί» του το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, τις διαφωνίες που παρατηρούνται στο εσωτερικό του και την αμηχανία αγορών και δανειστών για τις κατά καιρού εξαγγελίες της Κουμουνδούρου.

Απαραίτητη βέβαια προϋπόθεση είναι να ολοκληρωθεί η τελευταία αξιολόγηση της οικονομίας, χωρίς απρόοπτα που μπορεί να δοκιμάσουν τις αντοχές της κυβερνητικής πλειοψηφίας στη Βουλή ή τη συνοχή στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.

Σε κάθε περίπτωση, παραδέχεται κυβερνητικό στέλεχος, η προσφυγή στις κάλπες, με τον ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται από 4 έως 8,5 μονάδες και το ΠΑΣΟΚ λίγο πάνω από το εκλογικό όριο του 3%, «θα έρθει μόνο λόγω αδυναμίας εκλογής ΠτΔ τον προσεχή Φεβρουάριο».     

Στο μεσοδιάστημα «απαγορεύονται δια ροπάλου» λάθη όπως αυτό του ΕΝΦΙΑ, που κατά πολλούς είναι υπεύθυνο για το ισχυρό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ και ο απρόβλεπτος παράγοντας θα παίξει τον ρόλο του, όπως οι χθεσινές πλημμύρες στην Αττική, για τις οποίες ο Πρωθυπουργός έσπευσε χθες στο κέντρο επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας αμέσως μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες.  

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ       

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή