Πύραυλος cruise για F-35 από την Lockheed Martin και την τουρκική Roketsan

Κυριακή, 26 Οκτωβρίου 2014 14:46
UPD:14:46
REUTERS/YURI GRIPAS

Η παραλλαγή SOM-J προορίζεται για μεταφορά στο εσωτερικό των μαχητικών F-35 (φωτογραφία) προκειμένου να διατηρούνται τα stealth χαρακτηριστικά του αεροσκάφους.

A- A A+

H Lockheed Martin και η τουρκική Roketsan υπέγραψαν την Τετάρτη συμφωνία συνεργασίας πάνω στην ανάπτυξη του SOM-J: ενός νέας γενιάς πυραύλου αέρος- επιφανείας standoff cruise για χρήση από το μαχητικό F-35 Lightning II.

Το σύστημα SOM αποτελεί έναν αυτόνομο, μακράς εμβέλειας, χαμηλής παρατηρησιμότητας, παντός καιρού πύραυλο cruise αέρος- επιφανείας. Η παραλλαγή SOM-J προορίζεται για μεταφορά στο εσωτερικό των μαχητικών F-35 (τα οποία αναμένεται να αποτελέσουν σημαντικό κομμάτι του οπλοστασίου της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας στο κοντινό μέλλον), προκειμένου να διατηρούνται τα stealth χαρακτηριστικά του αεροσκάφους. Οι δύο εταιρείες θα αναπτύξουν, παράγουν, προωθήσουν εμπορικά και υποστηρίξουν τον SOM-J τόσο για εσωτερική μεταφορά στα F-35, όσο και εξωτερική σε άλλα αεροσκάφη.

Σημειώνεται ότι όπλο αντίστοιχου ρόλου (μεγάλων αποστάσεων- μακρού πλήγματος) υπάρχει στο οπλοστάσιο της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας: πρόκειται για το γαλλικό SCALP-EG, το οποίο εξοπλίζει τα ελληνικά Mirage 2000-5.

 

Προτεινόμενα για εσάς