Ο «Πεπονοκέφαλος» λέει όχι στον εκφοβισμό

Διαδραστική παιδική παράσταση, στο θέατρο Altera Pars
Σάββατο, 25 Οκτωβρίου 2014 09:00
UPD:15:24
A- A A+

Αγγίζοντας ένα ευαίσθητο και επίκαιρο θέμα, ένας ταλαιπωρημένος ήρωας, ονόματι Διαμαντής Καραδιαμαντουλιδόπουλος, λέει όχι στον εκφοβισμό και αποφασίζει να αξιοποιήσει το ...διαμάντι του, πάντα με τη βοήθεια των μικρών του φίλων, μέσα από την παιδική παράσταση «Ο Πεπονοκέφαλος και το διαμάντι του».

Το έργο της Τίνας Κωνσταντάτου συνεχίζει και φέτος το ταξίδι του στο Νησί της Φαντασίας, μέσα από τη διαδραστική παράσταση, με ζωντανή μουσική και εικαστικό εργαστήρι, κατά το οποίο, πριν την έναρξη, τα παιδιά ζωγραφίζουν και συμπληρώνουν τα σκηνικά,  που παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία της Στέλλας Κωνσταντάτου, στο θέατρο Altera Pars, κάθε Κυριακή, στις 11.30 το πρωί.

Χωρίς νεράιδες και ξωτικά

Συστήνοντάς μας τον «Πεπονοκέφαλο», η συγγραφέας του, Τίνα Κωνσταντάτου, σημειώνει: «Ο κεντρικός χαρακτήρας της ιστορίας μας (που δεν είναι παραμύθι και δεν έχει νεράιδες και ξωτικά) είναι ένας ενήλικος άντρας και, μάλιστα, ψηλός κι αδύνατος - μην καρφωθούμε κιόλας... -, που υποφέρει από τις κοροϊδίες και ζει θλιβερά μέσα στο γκρι.

Όταν αποφασίζει να διεκδικήσει τη ζωή του, βγαίνει κερδισμένος και αυτός και οι γύρω του. Η επιτυχία δεν τον κάνει αλαζόνα, μα ευτυχισμένο. Δεν θέλει να εκδικηθεί. Απλά διεκδικεί τη θέση του στο φως, στο χρώμα, στην ευτυχία των στιγμών, στην ομάδα. Και αφήνει στην κακομοιριά της σκιάς όσους δεν αποφασίζουν να τολμήσουν τη δική τους θέση στη χαρά της ζωής και στην απόλαυση της δημιουργίας. Της οποιασδήποτε δημιουργίας.

Η αλήθεια είναι πως πάντα ήθελα να γράψω κάτι, που να μου θυμίζει εκείνο το αλησμόνητο “χοντρέεελα βαρέεελα γεμάτη κρασί”, που άκουγα για καιρό, ως πρωτάκι, μόλις εμφανιζόμουν το πρωί στην αυλή του σχολείου και, γυρνώντας σπίτι, θρηνούσα απαρηγόρητη στην αγκαλιά του μπαμπά μου (τρώγοντας για παρηγοριά ένα αυγό χτυπητό με κακάο, που έτρεχε να μου ετοιμάσει η μαμά μου).
Ώσπου ο καημός πέρασε... Όχι πως αδυνάτισα θεαματικά ή πως δεν προσπαθώ ως τα τώρα να το κάνω (κομμένα τα αυγά χτυπητά), μα να, στην πορεία, ανακάλυψα πως, μπροστά στον καθρέφτη μου, μα και για πολλούς ανθρώπους γύρω μου, είμαι κι άλλα... πράγματα, πλην μιας χοντρής που δεν ήθελε να ξαναπάει σχολείο, επειδή την κοροϊδεύουν, κι, έτσι, πέρασε τη ζωή της θρηνώντας (από συνήθεια ή βόλεμα ή και τα δυο). Εκείνο το αρχικό “μην τους ακούς, καλέ, έλα να παίξουμε” και, κατόπιν, κάτι ανάλογο, σε άλλες μορφές, έπαιξαν τον σπουδαίο ρόλο τους...

Τίποτα από τα παραπάνω δεν είναι πρωτότυπο, φυσικά! Το bullying, ο εκφοβισμός, το νταηλίκι, όπως κι αν αποκαλούμε αυτό το “φαινόμενο”, δεν ανακαλύφθηκε σήμερα ή πριν από πέντε, δέκα, είκοσι χρόνια. Ανέκαθεν υπήρχε και στόχευε στον μόνο και στον αδύναμο. Γιατί πάντα υπήρχαν αδύναμοι και μόνοι. Εάν το συζητάμε τόσο πολύ στην εποχή μας, είναι γιατί αυξήθηκαν οι μόνοι και αδύναμοι, λέω εγώ τώρα...!

Ο “Πεπονοκέφαλος” είναι μια ως τώρα ανέκδοτη ιστορία, που γράφτηκε πριν από 18 χρόνια. Πρόπερσι, διασκευάστηκε θεατρικά από τη Στέλλα Κωνσταντάτου και έγινε “...και το διαμάντι του”. Τον περασμένο  Μάρτιο, ανέβηκε για οκτώ παραστάσεις στο θέατρο, για να μετρήσει τις δυνάμεις του και να ελέγξει τις αδυναμίες του. Τώρα, επέστρεψε ανανεωμένος και ήρθε, για να μείνει! Με την πρωτότυπη μουσική του, τα τραγούδια του, τις χορογραφίες του, με τους ηθοποιούς και τους μουσικούς του, πανέτοιμος να μοιραστεί με μικρούς και μεγάλους ένα ταξίδι ζωής, μέσα από το Νησί της Φαντασίας. Ένα ταξίδι, που όλοι μας είτε κάποτε κάναμε, είτε συνεχίζουμε να το κάνουμε, είτε πολύ θα θέλαμε κάποια στιγμή να τολμήσουμε να το κάνουμε.

Μεγάλη υπόθεση η εξέλιξη του Διαμαντή Καραδιαμαντουλιδόπουλου, που όλοι τον αποκαλούσαν “Πεπονοκέφαλο”! Ο Διαμαντής εκφράζεται μέσα από τη ζωγραφική. Η Τέχνη είναι παρούσα, σαν την καλή νεράιδα του παραμυθιού. Ως μέσο έκφρασης, ως διέξοδος, ανάγκη, αγάπη, πίστη, ελπίδα και χαρά κι άλλα πολλά. Από κει και πέρα: “Κλείνεις τα μάτια, διαλέγεις με ποιον τρόπο θα ταξιδέψεις... κι έφτασες”! Αυτά από μένα. Κι άλλα πολλά που θα τα πούνε οι αρμόδιοι στον τομέα τους και θα τα κρίνει το κοινό.
Λοιπόν, ελάτε παιδάκια, οι γονείς πάντα αναζητούν αφορμές!».

«Αρκεί να πιστέψετε στον εαυτό σας»

Αλλά και ο ίδιος ο ήρωας, ο Διαμαντής Καραδιαμαντουλιδόπουλος, επισημαίνει: «Όλοι μας έχουμε κάποιο ταλέντο. Κάτι που αγαπάμε πιο πολύ στη ζωή. Ψάξτε κι εσείς να βρείτε το δικό σας. Μπορεί να χρειαστεί να μεγαλώσετε αρκετά, για να το ανακαλύψετε. Είναι, όμως, εκεί και σας περιμένει. Αρκεί να πιστέψετε στον εαυτό σας και να προσπαθήσετε με όλη τη δύναμη της ψυχής σας. Αν συναντήσετε δυσκολίες, ξέρετε τώρα πια τι να κάνετε: μια επίσκεψη στο Νησί της Φαντασίας!».
                                                                                                   
Ταυτότητα παράστασης
Σκηνοθεσία - θεατρική διασκευή: Στέλλα Κωνσταντάτου, πρωτότυπη ιστορία: Τίνα Κωνσταντάτου, μουσική σύνθεση -  διεύθυνση: Ευαγγελία Βελλή - Κοσμά, χορογραφίες: Ralitza Vladimirova, σκηνικά: Ολυμπία Αργυροπούλου - Ειρήνη Χωριανοπούλου, φωτισμοί: Κώστας Μπλουγουράς - Κώστας Γιαννάκος, κοστούμια: Δέσποινα Χειμώνα, εικαστικό εργαστήρι: Μαίρη Τιρχινλή, φωτογραφίες: Θοδωρής Καστρινός, κατασκευή σκηνικών: Δημήτρης Αρβανίτης - Παναγιώτης Μέρος, Παίζουν: Νίκος Μωυσιάδης, Λία Καράμπελα, Παντελίτσα Λοΐζου, Γιάννης Παυλόπουλος, Έλενα Σταματίου. Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων (ΑΣΟΝ): Αθανάσιος Ζαχαρόπουλος - Αλέξης Στενάκης (κλαρινέτο), Λήδα Καραγιάννη (τσέλο), Σπύρος Κανταρέλης (ακορντεόν), Βύρωνας Μαυρουδής (κιθάρα).

Πληροφορίες
Θέατρο Altera Pars: Μεγ. Αλεξάνδρου 123 - Κεραμεικός, τηλ.: 210 3410011. Οργανωμένες παραστάσεις για σχολεία και εκδηλώσεις: Τίνα Κωνσταντάτου, τηλ.: 6947 706877. Τιμές εισιτηρίων: μεγάλοι: 10 ευρώ, μικροί: 8 ευρώ, τιμές προσφορών και γκρουπ: 6 ευρώ.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]

 

 

Προτεινόμενα για εσάς