ΣΥΡΙΖΑ: Παλαιοκομματική συμπεριφορά το πλαίσιο για την επιλογή προϊσταμένων

Παρασκευή, 17 Οκτωβρίου 2014 14:28
UPD:14:32
EUROKINISSI/ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ

Στο επίκεντρο της κριτικής τίθεται «το μεταβατικό διάστημα που μπορεί να διαρκέσει χρόνια» καθώς σύμφωνα με τα προβλεπόμενα «η επιλογή προϊσταμένων κάθε βαθμίδας θα γίνεται με αναθέσεις και τοποθετήσεις με μια απλή απόφαση του οικείου υπουργού».

A- A A+

Για περαιτέρω «άλωση» του κρατικού μηχανισμού κατηγορεί τη συγκυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή το νέο θεσμικό πλαίσιο επιλογής προϊσταμένων στο Δημόσιο.

Στο επίκεντρο της κριτικής του τομεά Δημόσιας Διοίκησης του κόμματος και του τομεάρχη Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αλέξη Μητρόπουλου, τίθενται «το μεταβατικό διάστημα, το οποίο – σύμφωνα άλλωστε με την μέχρι σήμερα πρακτική των κυβερνώντων, αλλά και την πολυπλοκότητα και το κόστος του νέου συστήματος- μπορεί να διαρκέσει χρόνια» καθώς σύμφωνα με τα προβλεπόμενα «η επιλογή προϊσταμένων κάθε βαθμίδας θα γίνεται με αναθέσεις και τοποθετήσεις με μια απλή απόφαση του οικείου υπουργού».

«Το άκρως προκλητικό μάλιστα είναι ότι δίνεται η δυνατότητα στους οικείους υπουργούς να τοποθετήσουν προϊσταμένους αυτούς που είχαν αυθαίρετα ορίσει (με αναπλήρωση), αντί να εφαρμόζουν το νόμο που οι ίδιοι είχαν ψηφίσει και ίσχυε τότε (επιλογή με βάση τα όποια αντικειμενικά και μετρήσιμα κριτήρια προέβλεπε το προηγούμενο θεσμικό πλαίσιο)» σημειώνεται.

Επιπλέον, στην ανακοίνωση επικρίνεται η πρόβλεψη για «προτεραιότητα των επιλεγέντων από υπηρεσιακά συμβούλια προϊσταμένων, για την ανάδειξη σε θέση ευθύνης, έναντι εκείνων που είχαν οριστεί αναπληρωτές με απλή απόφαση υπουργού». «Αυτές όμως οι διατάξεις δεν εφαρμόστηκαν στην περίπτωση του ίδιου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που υποτίθεται ότι έχει την ευθύνη συντονισμού και εποπτείας ολόκληρου του δημοσίου» σχολιάζεται.

Μάλιστα, υπάρχει και ευθεία αναφορά στον υπουργό Μεταρρύθμισης καθώς όπως τονίζεται «όρισε αυθαίρετα προϊσταμένους στα τμήματα, τις Διευθύνσεις και τις Γενικές Διευθύνσεις του Υπουργείου του, πολλοί εκ των οποίων ήταν ορισμένοι με ανάθεση (αναπλήρωση), παραλείποντας προϊσταμένους που είχαν κριθεί από υπηρεσιακά συμβούλια (ένα Γενικό Δ/ντη, τέσσερις Δ/ντες και δέκα Προϊσταμένους Τμήματος)».

«Οι μάσκες πέφτουν και αποκαλύπτονται σε όλο τους το μέγεθος οι παλαιοκομματικές συμπεριφορές, το αποκρουστικό και αντίθετο με τα συμφέροντα των πολιτών και των εργαζομένων σύστημα ημετέρων και άκρατης κομματικοποίησης, που μας γυρίζει στις αρχές του προηγούμενου αιώνα» αναφέρει καταλήγοντας η ανακοίνωση.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή