Νέες επιθέσεις σε καταστήματα Αλβανών στη Σερβία

Διαδήλωση έξω από την σερβική πρέσβεία στα Τίρανα
Παρασκευή, 17 Οκτωβρίου 2014 14:24
UPD:14:51
REUTERS/ARBEN CELI

Την Πέμπτη νεαροί οπαδοί διαδήλωσαν έξω από τη σερβική πρεσβεία στα Τίρανα.

A- A A+

Στόχος επίθεσης με βόμβα μολότοφ έγινε, τα ξημερώματα, αρτοποιείο που ανήκει σε Αλβανούς, στην πόλη Νόβι Σαντ της Βοϊβοντίνας, στη βόρεια Σερβία.

Το αρτοποιείο «Art Pek», το οποίο βρίσκεται κοντά στο κέντρο της πόλης, κάηκε ολοσχερώς και χάρη στην παρέμβαση της πυροσβεστικής, η φωτιά δεν εξαπλώθηκε στα διπλανά καταστήματα.

Στην πόλη Νόβι Σαντ άγνωστοι επιτέθηκαν σε άλλα δύο καταστήματα, των οποίων οι ιδιοκτήτες είναι Αλβανοί. Σε ένα φαστφουντάδικο έσπασαν την βιτρίνα, ενώ σε ένα αρτοποιείο εισέβαλαν και άρχισαν να βρίζουν τους εργαζόμενους -σερβικής και ουγγρικής καταγωγής- επειδή δουλεύουν για τους Αλβανούς.

Σε άλλη πόλη της Βοϊβοντίνας, το Βρσατς, δέχτηκαν επίθεση τρία αρτοποιεία Αλβανών. Σύμφωνα με τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό, οι δράστες επιτέθηκαν με πέτρες, καταστρέφοντας τις βιτρίνες και τα ψυγεία των αρτοποιείων.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη πυρπολήθηκε αρτοποιείο Αλβανού στην πόλη Σόμπορ, ενώ και σε άλλες πόλεις τις Σερβίας καθημερινά προκαλούνται επεισόδια μικρότερης διάστασης εναντίον Αλβανών καταστηματαρχών.

Το θέμα λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις και κατά την εκτίμηση αναλυτών, όσο σιωπά η σερβική κυβέρνηση, οι εξτρεμιστές ενθαρρύνονται.

Τα επεισόδια εναντίον των Αλβανών καταστηματαρχών στη Σερβία ξεκίνησαν μετά το ματς της περασμένης Τρίτης μεταξύ Σερβίας και Αλβανίας στο Βελιγράδι, όταν πάνω από τον αγωνιστικό χώρο εμφανίστηκε τηλεχειριζόμενο ελικοπτεράκι με τη σημαία της «Μεγάλης Αλβανίας».

Διάβημα της Αλβανίας

Διάβημα διαμαρτυρίας απέστειλε το υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας στον πρέσβη της Σερβίας στα Τίρανα Μίρολιουμπ Ζάριτς, ενώ την Πέμπτη νεαροί διαδήλωσαν έξω από τη σερβική πρεσβεία στην αλβανική πρωτεύουσα.

Μιλώντας στο σερβικό πρακτορείο Tanjug, ο Σέρβος διπλωμάτης επιβεβαίωσε ότι εστάλη «σκληρό διάβημα» διαμαρτυρίας από το αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών στη σερβική πρεσβεία σε σχέση με όσα διαδραματίστηκαν στον αγώνα ποδοσφαίρου μεταξύ των εθνικών ομάδων της Σερβίας και της Αλβανίας.

Σε ό,τι αφορά τη διαδήλωση, ο Σέρβος πρέσβης ανέφερε ότι επρόκειτο για περίπου 100 άτομα, που αυτοαποκαλούνται «Νέοι Πατριώτες», οι οποίοι διαδήλωσαν ειρηνικά μπροστά από το κτίριο της σερβικής πρεσβείας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι περισσότεροι φορούσαν μπλουζάκια σε μαύρο και κόκκινο χρώμα και κρατούσαν σημαίες με μηνύματα στην αλβανική και την αγγλική γλώσσα, όπως «ο Μαύρος Αετός πετά στον ουρανό", «Όλοι οι Αλβανοί στηρίζουν την ερυθρόμαυρη εθνική ομάδα» και «Είμαι περήφανος που είμαι Αλβανός».

Κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης, αστυνομικές δυνάμεις δημιούργησαν προστατευτικό κλοιό γύρω από το κτήριο της πρεσβείας και κράτησαν τους διαδηλωτές σε απόσταση περίπου 50 μέτρων.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή