Επίθεση με βόμβα μολότοφ εξαπέλυσαν το βράδυ της Τετάρτης άγνωστοι κατά αρτοποιείου το οποίο ανήκει σε Αλβανούς, στην πόλη Σόμπορ της Βοϊβοντίνας, στη βόρεια Σερβία.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, που μεταδίδει ο ραδιοτηλεοπτικός σταθμός Β92 του Βελιγραδίου, ο φούρνος «Δύο Αδέλφια» κάηκε ολοσχερώς.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη επιχείρηση μπαίνει στο στόχαστρο παρόμοιων ενεργειών. Μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, το 2008, υπήρξαν «φωνές» που καλούσαν τους πολίτες να μποϊκοτάρουν τον συγκεκριμένο φούρνο επειδή οι ιδιοκτήτες του είναι Αλβανοί.
Ο τότε δήμαρχος της πόλης του Σόμπορ, ωστόσο, καθώς και εκπρόσωποι μη κυβερνητικών οργανώσεων και ορισμένων κομμάτων πήραν το πρωινό τους στο συγκεκριμένο αρτοποιείο, σε μια συμβολική κίνηση-απάντηση στο κάλεσμα για μποϊκοτάζ.
Δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρήσεις αλβανικής ιδιοκτησίας γίνονται στόχος εμπρηστών στο Σόμπορ. Τον Μάιο του 2010, άγνωστοι πέταξαν πέτρες κατά άλλης επιχείρησης αλβανικών συμφερόντων και της έβαλαν και φωτιά.
Αν και, επίσημα, δεν έχουν γίνει γνωστά τα κίνητρα πίσω από την επίθεση στο αρτοποιείο, αναλυτές εκτιμούν ότι συνδέεται με τα όσα διαδραματίστηκαν στο ματς μεταξύ Σερβίας και Αλβανίας για τα προκριματικά του EURO 2016, στο Βελιγράδι, ο οποίος και διεκόπη.
Η ένταση εντός γηπέδου μεταφέρθηκε και στον πολιτικό στίβο, αλλά και στους δρόμους πολλών πόλεων στην Αλβανία, το Κόσοβο και αλλού.
Αλβανοί έκαψαν σερβική σημαία στη Μιτρόβιτσα
Άγνωστοι έκαψαν σερβική σημαία, το βράδυ της Τετάρτης, στη Μιτρόβιτσα του Κοσόβου, κάποιοι άλλοι προσπάθησαν να αφαιρέσουν σερβική σημαία από τον ιστό της στην ίδια πόλη, ενώ στο χωριό Γκοϊμπούλια, στο βόρειο Κόσοβο, κατάστημα δέχθηκε επίθεση με μολότοφ, χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν τραυματισμοί.
Όλα τα παραπάνω επεισόδια, σύμφωνα με το σερβικό πρακτορείο Tanjug, σημειώθηκαν μια ημέρα μετά τα προχθεσινά επεισόδια στον αγώνα ποδοσφαίρου μεταξύ των εθνικών ομάδων Σερβίας και Αλβανίας.
Το ιπτάμενο αντικείμενο με την αλβανική σημαία της «Μεγάλης Αλβανίας» που έκανε την εμφάνισή του πάνω από τον αγωνιστικό χώρο κι έγινε η αφορμή για τα επεισόδια που οδήγησαν στη διακοπή του ματς, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και αντιπαραθέσεις, σε πολιτικό επίπεδο, μεταξύ Βελιγραδίου και Τιράνων.