Το επόμενο βήμα της «Δημοκρατικής Παράταξης»

Πέμπτη, 16 Οκτωβρίου 2014 23:44
UPD:23:57
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ο τίτλος της πρώτης πολιτικής εκδήλωσης της Δημοκρατικής Παράταξης που διεξήχθη την Πέμπτη σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας ήταν: «Δημοκρατική Παράταξη-Ξεκινάμε» και θέμα η ανασυγκρότηση κι ενδυνάμωση της ευρύτερης Δημοκρατικής Παράταξης στην πορεία προς το συνέδριο.

A- A A+

Για το επόμενο βήμα, της συγκρότησης μιας ευρύτερης, ισχυρότερης Δημοκρατικής Παράταξης χωρίς αποκλεισμούς και ηγεμονισμούς τοποθετήθηκαν οι επτά ομιλητές της εκδήλωσης της επιτροπής πρωτοβουλίας για την αναγέννηση της Δημοκρατικής Παράταξης.

Ο τίτλος της πρώτης πολιτικής εκδήλωσης της Δημοκρατικής Παράταξης που διεξήχθη την Πέμπτη σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας ήταν: «Δημοκρατική Παράταξη-Ξεκινάμε» και θέμα η ανασυγκρότηση κι ενδυνάμωση της ευρύτερης Δημοκρατικής Παράταξης στην πορεία προς το συνέδριο.

«Είμαστε σήμερα εδώ για να δώσουμε το σήμα μιας αντεπίθεσης των δυνάμεων της μεταρρυθμιστικής κεντροαριστεράς», τόνισε ο Νίκος Μπίστης, για να επισημάνει πως για να γίνει αυτό «πρέπει να μιλήσουμε την γλώσσα της αλήθειας».

Αφού υποστήριξε ότι έπρεπε να είχε αξιοποιηθεί περισσότερο η «επιτυχία της Ελιάς» και «την επομένη των ευρωεκλογών να οικοδομήσουμε πάνω στο έτοιμο και επιτυχημένο σχήμα το οποίο αγκάλιασε ο κόσμος μας», είπε ότι αφού αυτό δεν έγινε, υπάρχει σήμερα μια επιπλέον υποχρέωση «να πείσουμε ότι η Δημοκρατική Παράταξη θα έχει συνέχεια, δημοκρατική συγκρότηση, θα διέπεται από τις αρχές της αλληλεγγύης και της συλλογικότητας», «ότι ξεκινάει με την φιλοδοξία να ενώσει όλο τον χώρο κάτω από το τρίπτυχο: χωρίς ηγεμονισμούς, χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς μικρομεγαλισμούς».

Για ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ

Ο κ. Μπίστης υποστήριξε ότι με αυτή την γραμμή πλεύσης που κρατάει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει περιθώριο συνάντησης κάνοντας λόγο για «αλλοπρόσαλλη πολιτική» προσθέτοντας ότι αν αυτή η πολιτική μεταβληθεί και οι συσχετισμοί το απαιτούν δεν είμαστε εμείς αυτοί που θα αφήσουμε την χώρα ακυβέρνητη ή στο έλεος αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων. Ανέφερε ότι η κατάσταση στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ επηρεάζει αρνητικά τη συγκρότηση τη Δημοκρατικής Παράταξης, για να συμπληρώσει ότι «όποιος θέλει να συμβάλει καλοδεχούμενος», ειδάλλως, ας μην προσέλθει.

«Δημοκρατική Παράταξη αυτόνομη με συλλογική ηγεσία»

Στο ίδιο πνεύμα, ο Παντελής Καψής μίλησε για αδράνεια την επομένη των ευρωεκλογών που έδωσε την εντύπωση ότι το σχήμα της Ελιάς ήταν ευκαιριακό και πρόσθεσε ότι επιπλέον δημιουργεί πρόβλημα αναξιοπιστίας και η κατάσταση μέσα στο ΠΑΣΟΚ «που κορυφαία στελέχη αμφισβητούν την πολιτική του». Ο κ. Καψής είπε ότι για να ξεπεραστούν τα προβλήματα έχει τεράστια σημασία «αυτά που λέμε να τα εννοούμε», να συγκροτηθεί η Δημοκρατική Παράταξη αυτόνομη με συλλογική ηγεσία που να μπορεί να απευθυνθεί στους πολίτες, όπως ανέφερε. Η λέξη «ενότητα» της κεντροαριστεράς, συνέχισε, έχει κουράσει «γιατί έχουμε βάλει το κάρο μπροστά από το άλογο, άρα πρέπει να προτάξουμε το πολιτικό ζητούμενο που θέλουμε».

Ανέφερε ότι Δημοκρατική Παράταξη, κεντροαριστερά, σοσιαλδημοκρατία δεν μπορεί να υπάρξει εντός των τειχών και υπογράμμισε ότι «πρέπει να γίνουμε πολιτικό ρεύμα για να γίνουμε παράταξη, να ανασυγκροτήσουμε την εκσυγχρονιστική, μεταρρυθμιστική κεντροαριστερά» και πάνω σε αυτό, συνέχισε, να διεξαχθεί ένα συνέδριο που να μην είναι συνέδριο μηχανισμών και ξεκαθαρίσματος λογαριασμών που δεν αφορούν τους πολίτες.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις των ημερών, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι χτύπησε ένα καμπανάκι ότι δεν έχουν τελειώσει τα προβλήματα.

 Οι υπόλοιποι ομιλητές

Για το παραγωγικό σχέδιο που απαιτείται μίλησε ο Γιάννης Καλογήρου, κάνοντας λόγο, μεταξύ άλλων, για την αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων, περιγράφοντας ένα πλαίσιο κατά το οποίο ένα ευφυές κράτος θα μπορεί να συνεργαστεί με την κοινωνία και τον ιδιωτικό τομέα, με θέσεις απασχόλησης. Υποστήριξε δε ότι αυτά τα θέματα πρέπει να ανέβουν ψηλά στην ατζέντα και να είναι από τα στοιχεία που διαφοροποιείται μια πολιτική δύναμη από τις άλλες.

Στον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ελληνική κεντροαριστερά εντός της Ευρώπης που αρχίζει τώρα έναν νέο θεσμικό κύκλο με τα νέα όργανα και τις ηγεσίες της και ενώ διαφαίνεται μια αισιοδοξία ότι κάτι μπορεί να αλλάξει, μίλησε ο Παναγιώτης Ιωακειμίδης. Υποστήριξε ειδικότερα ότι η Ευρώπη χρειάζεται την ελληνική κεντροαριστερά γιατί αυτή μπορεί να εγγυηθεί τρία πράγματα, τη σταθερή φιλοευρωπαϊκή πορεία της χώρας, να συμβάλλει στην Ευρώπη της ανάπτυξης και να εγγυηθεί ότι θα προχωρήσουμε στη βαθύτερη ενοποίηση.

«Σήμερα ξεκινά μια συναρπαστική προσπάθεια να δώσουμε σάρκα και οστά στο όραμα της επαναθεμελίωσης της μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης», είπε ο Παναγιώτης Κωστούλας.

Στην αναγκαιότητα της συνέχισης της προσπάθειας για συσπείρωση παρά τις όποιες δυσκολίες αναφέρθηκε ο Δημήτρης Ψυχογιός και χαρακτήρισε σημαντικό παράγοντα την ανανέωση προσώπων. Ο κ. Ψυχογιός είπε ότι «είμαστε εδώ γιατί δεν θέλουμε» να διακυβευθεί, όπως είπε, το μέλλον της χώρας από τη μάχη που δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ για την εξουσία, όπως και η ΝΔ, η συνεργασία με την οποία τώρα, όπως διευκρίνισε, επιτάσσεται από το εθνικό συμφέρον.

Τέλος, η Αλεξάνδρα Δαλιάνη ανέφερε ότι όταν η κεντροαριστερά ιστορικά δεν ήταν ενωμένη, έγινε αιτία υστέρησης της χώρας, είπε ότι είναι εύκολο να συνενωθούν οι δυνάμεις του χώρου γιατί υπάρχει μεγάλος κοινός τόπος, ενώ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι υπονομεύει τη χώρα με ακραία πόλωση.

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή στις 12 το πραγματοποιείται η πρώτη συνεδρίαση της Συντονιστικής Γραμματείας της Εθνικής Οργανωτικής Επιτροπής για το Συνέδριο της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης, και στην οποία συμμετέχουν συνολικά 32 στελέχη-βουλευτές και ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ, στελέχη των κινήσεων της Κεντροαριστεράς και υποψήφιοι Ευρωβουλευτές της Ελιάς.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή