Την άποψη ότι υπάρχουν «γέφυρες» μεταξύ κεντροαριστεράς και κεντροδεξιάς προκειμένου να επιτευχθεί εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, εξέφρασε ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος. Χαρακτήρισε ως «μη δόκιμη συνταγματικά» τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ.
Σε συνέντευξή του στο Real FM ο κ. Λοβέρδος υποστήριξε ότι για το θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας πρέπει κάποιος να σκεφθεί δύο ενδεχόμενα. Το ένα εξ αυτών είναι υποψήφιος να είναι ένα πρόσωπο προερχόμενο από την κεντροαριστερά και το δεύτερο να είναι ένα πρόσωπο από την κεντροδεξιά.
«Θα μπορούσα να σας πω διάφορους υποψήφιους, υπάρχουν πολλοί αξιόλογοι άνθρωποι και των δύο φύλων. Γιατί όχι να προκύψει και γυναίκα υποψήφιος. Δεν έχει υπάρξει ποτέ στο παρελθόν της ελληνικής ιστορίας γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Αυτό είναι το αυτονόητο», υποστήριξε ο υπουργός Παιδείας.
Υπογράμμισε πάντως ότι το βασικό πολιτικό στοιχείο είναι η ύπαρξη ενός υποψηφίου που συγκεντρώνει την εμπιστοσύνη των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ και ένας υποψήφιος που συγκεντρώνει την εμπιστοσύνη και των βουλευτών του κεντροδεξιού χώρου
Σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσουν σύμφωνα με τον κ. Λοβέρδο και οι ανεξάρτητοι βουλευτές. Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι χωρίς καλό πολιτικό περιβάλλον δεν θα υπάρξει εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Όπως δήλωσε «με την Αθήνα να καίγεται δεν θα βγει Πρόεδρος της Δημοκρατίας».
Επίσης υποστήριξε ότι η στάση που διατηρεί ο ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα και την άρνησή του να προτείνει Πρόεδρο της Δημοκρατίας «δεν είναι συνταγματικά δόκιμη».
Η ηγεσία της κεντροαριστεράς
Αναφερόμενος στο θέμα της κεντροαριστεράς υποστήριξε ότι επικεφαλής της πρέπει να τεθεί ο αρχηγός του μεγαλύτερου πολιτικού σχήματος, το οποίο αυτή τη στιγμή είναι το ΠΑΣΟΚ.
« Όποιος θέσει θέμα ηγεσίας αυτοϋπονομεύεται και υπονομεύει. Είμαστε τόσο πολύ ταλαιπωρημένος και χτυπημένος πολιτικός χώρος και το τελευταίο που κοιτάει ο κόσμος είναι ποιος ηγείται. Θεωρώ ότι δεν πρέπει να τεθεί τέτοιο θέμα. Έχουμε αρχηγό και προχωράμε», δήλωσε ο κ. Λοβέρδος, προσθέτοντας ότι για την συγκρότηση της ενιαίας κεντροαριστεράς «η ΔΗΜΑΡ θα παίξει κρίσιμο ρόλο».
Η ατζέντα του υπουργείου Παιδείας
Σε ό,τι αφορά την ατζέντα του υπουργείου Παιδείας υποστήριξε ότι «αυτή την εβδομάδα έχουμε τρία θέματα. Έχουμε τη συζήτηση του σχέδιο νόμου στην Επιτροπή της Βουλής, όπου θα μπουν και οι διατάξεις περί διαγραφής των αιώνιων φοιτητών και η εξαίρεση που για λόγους επιβαλλόμενης επιείκειας δίνουμε σε κάποιος από αυτούς. Έχουμε την αξιολόγηση από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων δύο εκθέσεων. Την έκθεση αξιολόγησης των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ και την έκθεση αξιολόγησης, που έγινε το καλοκαίρι για τις διοικητικές ανάγκες οκτώ Πανεπιστημίων που έχουν 500 υπαλλήλους προς απόλυση και από αυτή θα προκύψει αν θα παραμείνουν ή αν θα απολυθούν. Αυτή θα είναι την Τετάρτη απόγευμα. Την Πέμπτη ή Παρασκευή θα βγουν οι βάσεις».