«Τίποτα πια δεν είναι για συγγνώμη»

Η πολιτική επιθεώρηση «Πατριδογνωσία», σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Τετάρτη, 15 Οκτωβρίου 2014 09:15
UPD:13:40

Συνδυάζοντας τη μουσική και τον ποιητικό λόγο, η παράσταση «Πατριδογνωσία ή τίποτα πια δεν είναι για συγγνώμη», συνεχίζει ακάθεκτη για τρίτη χρονιά.

A- A A+

Η Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά κι ο κόσμος ολόκληρος, σαν σύγχρονη αρένα της ανθρώπινης εξαθλίωσης, όπου πρωταγωνιστούν τύραννοι σημερινοί, με θεατές τους λαούς και σκηνές από σκληρούς αγώνες και προδομένα όνειρα, γίνεται πηγή έμπνευσης και αντικείμενο καυστικού σχολιασμού για μια πολιτική επιθεώρηση τσέπης.

Συνδυάζοντας τη μουσική και τον ποιητικό λόγο, σε κείμενα του Γεράσιμου Γεννατά και του Γιώργου Γαλίτη και σκηνοθεσία του Θανάση Χαλκιά, η παράσταση «Πατριδογνωσία ή τίποτα πια δεν είναι για συγγνώμη», συνεχίζει ακάθεκτη για τρίτη χρονιά και, μάλιστα, σε ταυτόχρονη παρουσίαση στην Αθήνα, στο θέατρο Αλκμήνη, από σήμερα, Τετάρτη 15 Οκτωβρίου, κάθε Τετάρτη και Πέμπτη, στις 9 το βράδυ, και στη Θεσσαλονίκη, στο Black Box, από τις 17 Οκτωβρίου, κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, επίσης στις 9 το βράδυ, έως τις 2 Νοεμβρίου.

Πρόκειται για μία σκηνική σύνθεση πάνω σε κείμενα των Ξενοφώντα, Θουκυδίδη, Λειβαδίτη, Γαλίτη, Γεννατά και μελοποιημένα ποιήματα των Μαγιακόφσκι, Μπρεχτ, Έλιοτ, και Λασκαράτου, που ακούγονται ζωντανά σε πρώτη εκτέλεση.

«Μόνο “μαζί” αξίζει να τη ζούμε αυτήν τη ζωή»

Σατιρίζοντας καταστάσεις και πρόσωπα, ο Γεράσιμος Γεννατάς ανεβαίνει στη σκηνή και εκφράζει σκέψεις και συναισθήματα, ιδέες και προβληματισμούς για τα όρια της εξουσίας στην καθημερινή μας ζωή, σπάζοντας το φράγμα μεταξύ αιχμηρού και αστείου, διασκέδασης και κραυγής, με την επιθυμία, όπως μας έχει αναφέρει χαρακτηριστικά, να μοιραστεί με το κοινό και να τονίσει:  «Ότι  πρέπει να ξαναδιεκδικήσουμε την ανθρωπιά μας, το “μαζί”, ότι πρέπει, επιτέλους, να καταλάβουμε πως μόνο “μαζί” αξίζει να τη ζούμε αυτήν τη ζωή. Όταν οι άνθρωποι αποφασίσουν συνειδητά - κι αυτό, δυστυχώς, θα πάρει μερικούς αιώνες ακόμη - να απελευθερωθούν από την ανάγκη να εξουσιάζονται από κάτι, σε βάρος της ανθρωπιάς τους της ίδιας, τότε, ίσως, δούμε κάποια άσπρη μέρα».

«Όμως εσείς,
θα το μπορούσατε ποτέ καθώς εγώ,
τον εαυτό σας να γυρίσετε τα μέσα του όξω,
έτσι που να γενείτε ολάκεροι ένα στόμα»;

Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι

AP.KALLIAKMANIS
Ταυτότητα παράστασης
Πρωτότυπα κείμενα: Γεράσιμος Γεννατάς - Γιώργος Γαλίτης, επιλογή κειμένων: Γεράσιμος Γεννατάς - Γιώργος Κομπογιάννης, σκηνοθεσία: Θανάσης Χαλκιάς, μουσική: Γιώργος Κομπογιάννης, επιμέλεια σκηνικού χώρου και κοστουμιών: Θάλεια Ιστικοπούλου, σχεδιασμός φωτισμών: Χριστίνα Καμμά, σχεδιασμός βίντεο: Γιάννης Λεοντάρης, βοηθός σκηνοθέτη - κατασκευές: Βασιλική Τσακίρη. Παίζει ο Γεράσιμος Γεννατάς και οι μουσικοί: Βασίλης Μπαμπούνης (τραγούδι - κιθάρα), Φυλένια Σπαχή (βιολοντσέλο).

Πληροφορίες
Θέατρο Αλκμήνη: Αλκμήνης 12 - Πετράλωνα, τηλ.: 210 3428650. Black Box: Βασ. Όλγας 65 & Φλέμινγκ 2 - Θεσσαλονίκη, τηλ.: 2310 829254. Τιμές εισιτηρίων: 12 και 10 ευρώ.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς