Γεράσιμος Γεννατάς: «...νομίζω ότι τα χειρότερα δεν τα έχουμε δει ακόμη…»

Στο θέατρο Χυτήριο, κάθε Τετάρτη και Πέμπτη
Τρίτη, 21 Ιανουαρίου 2014 09:40
A- A A+

Σατιρίζοντας καταστάσεις και πρόσωπα, ο ηθοποιός Γεράσιμος Γεννατάς ανεβαίνει στη σκηνή, για να εκφράσει σκέψεις και συναισθήματα, ιδέες και προβληματισμούς, και μας μιλά για την παράσταση «Πατριδογνωσία ή τίποτα πια δεν είναι για συγγνώμη».

Σαν ένα νέο είδος πολιτικής επιθεώρησης, που συνδυάζει τη μουσική και τον ποιητικό λόγο, σε κείμενα Γεράσιμου Γεννατά και Γιώργου Γαλίτη, η παράσταση παρουσιάζεται στο θέατρο Χυτήριο, κάθε Τετάρτη και Πέμπτη. Ο Γεράσιμος Γεννατάς σπάει το φράγμα μιας ακόμη «stand up comedian» παρουσίας, με τη συνοδεία μελοποιημένων ποιημάτων των Μπρεχτ, Μαγιακόφσκι, Λασκαράτου, Έλιοτ, Σαχτούρη και Τζόυς, που ακούγονται ζωντανά σε πρώτη εκτέλεση, και μας μιλά για όλα όσα θέλει να πει μέσα από την πολιτική αυτή επιθεώρηση.

Πώς θα χαρακτηρίζατε την παράσταση;

Μια μικρή πολιτική επιθεώρηση, αρκετά αιχμηρή, την ίδια στιγμή, όμως, πολύ διασκεδαστική, λυρική, ποιητική και πολύ πολύ ανθρώπινη.

Ποια ήταν η πηγή έμπνευσής της;

Ήθελα, σαν άνθρωπος πρωτίστως και μετά σαν καλλιτέχνης, να μιλήσω γι` αυτό, που συμβαίνει στη χώρα μου. Και στη χώρα μου - δεν ξέρω στη δική σας -, συμβαίνει φασισμός! Δέκα οικογένειες πλουσίων και 20 οικογένειες πολιτικών, επίσης πλουσίων, λεηλατούν τη ζωή μας! Άκουσα τα τραγούδια του Γιώργου Κομπογιάννη και σκεφτήκαμε ότι θα μπορούσαμε να στήσουμε μια πολιτική επιθεώρηση ολίγον διαφορετική. Εδώ, θέλω να ευχαριστήσω και τον Θανάση Χαλκιά, που ανέλαβε τη σκηνοθεσία, για το γλυκό “ταξίδι” που κάναμε στις πρόβες.

Ποια πρόσωπα και πράγματα βάζει στο στόχαστρό της;

Θα προσπαθήσω να αστειευτώ! Στο στόχαστρο, είμαστε όλοι εμείς! Όλοι εμείς που δε θέλουμε να σωθούμε! Όλοι εμείς! Οι δάσκαλοι, οι καθηγητές, οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι - που δεν πεθαίνουν, όπως είπε και ο Μέγας Μητσοτάκης -, οι ιδιωτικοί και οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι νταλικέρηδες, οι ταξιτζήδες, οι εργάτες, οι ναυτεργάτες, οι αγρότες, όλοι εμείς που είμαστε η καταστροφή της χώρας! Νύχτα μέρα, ο Βενιζέλος, ο Σαμαράς, ο Στουρνάρας, ο Δένδιας, ο Βορίδης, ο Άδωνις, αλλά και από θέσεις κλειδιά, ο Παπουτσής ο Χρυσοχοΐδης, ο Πρωτόπαπας, ο Λοβέρδος, η Νταλάρα, ο Πάγκαλος, η Διαμαντοπούλου προσπαθούν να μας σώσουν και δεν τους αφήνουμε… Θα κερδίσουμε, όμως, κάποιο final four και όλα θα αλλάξουν! Θα κυματίσει ψηλά η Γαλανόλευκη και όλοι αυτοί, μαζί με κάποιους άλλους, θα δακρύσουν από συγκίνηση και μετά θα πάμε όλοι μαζί στην Εκκλησία να το γιορτάσουμε… Ε! συγγνώμη, να δοξολογήσουμε τον Κύριο, να μας δίνει την υγειά μας… γιατί αυτό κάνει ο Κύριος, κάθεται στον ουρανό και μοιράζει υγεία… Περαστικά μας…

Πώς συμμετέχει ο ποιητικός λόγος και η μουσική σε αυτό το εγχείρημα;

Η Τέχνη είναι μία. Η μουσική, η ποίηση, το θέατρο, όλες οι τέχνες είναι ένα. Είναι το εργαλείο της ψυχής μας και είναι η μόνη μας δυνατότητα και πιθανότητα να αντισταθούμε. Γι’ αυτό, ο πολιτισμός και η παιδεία χτυπιούνται αλύπητα από τους κυβερνώντες.

Τι θέλετε να μοιραστείτε με το κοινό μέσα από την «Πατριδογνωσία»;

Ότι  πρέπει να ξαναδιεκδικήσουμε την ανθρωπιά μας, το “μαζί”, ότι πρέπει, επιτέλους, να καταλάβουμε πως μόνο “μαζί” αξίζει να τη ζούμε αυτή τη ζωή. Όταν οι άνθρωποι αποφασίσουν συνειδητά - κι αυτό, δυστυχώς, θα πάρει μερικούς αιώνες ακόμη - να απελευθερωθούν από την ανάγκη να εξουσιάζονται από κάτι, σε βάρος της ανθρωπιάς τους της ίδιας, τότε, ίσως, δούμε κάποια άσπρη μέρα.

Τι σας εξοργίζει στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα;

Η έλλειψη παιδείας και ο παραπολιτισμός. Πριν 3 δεκαετίες, ο λαός μας διασκέδαζε με μελοποιημένη ποίηση, διασκέδαζε ακούγοντας Γκάτσο και Ελύτη και τώρα τη “βρίσκει” μόνο με “σφύριξα κι έληξες” και άλλα σκυλοπόπ καψουροτράγουδα. Είμαστε παραδομένοι και υποταγμένοι στην αισθητική και τον παραπολιτισμό των σκυλάδικων. Πριν μερικά χρόνια, θυμάστε πόσα εκατομμύρια χαλάγαμε, για να τονώνεται η εθνική μας υπερηφάνεια;

Τι σας θλίβει περισσότερο;

Η ανημποριά μας και η ανικανότητά μας να αντιδράσουμε. Ζούμε ιστορικές στιγμές και, δυστυχώς, αποδεικνυόμαστε καθημερινά κατώτεροι της εποχής μας. Εκπαιδευτήκαμε σαν λαός στην ανηθικότητα και την ανεντιμότητα, έτσι ώστε να βλέπουμε τώρα μπροστά μας το ανήθικο και το ανέντιμο και να μη μας πειράζει. Η λαίλαπα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που σάρωσε αυτή τη χώρα,  έβγαλε από τη ζωή μας λέξεις, όπως αλληλεγγύη, συμπαράσταση, αλτρουισμός, κοινωνική συνείδηση και ευαισθησία και έβαλε το λαμόγιο μαζί με ρουσφέτι, ρεμούλα, ρουφιανιά, διαφθορά, διαπλοκή. Αυτά θα γράψει η Ιστορία και θλίβομαι γι’ αυτό.

Τι σας δίνει ελπίδα;

Παρά το ότι είμαι από τους πολύ απαισιόδοξους και, δυστυχώς, πιστεύω ότι οι (υπ)άνθρωποι που μας κυβερνούν θα μας οδηγήσουν σε πραγματική εξαθλίωση - νομίζω, δηλαδή, πως τα χειρότερα δεν τα έχουμε δει ακόμη -, ωστόσο μου δίνει ελπίδα η ίδια η ζωή, που οφείλει να προχωράει μπροστά και το κάνει. Μου δίνουν ελπίδα τα νέα παιδιά, που αφενός δε μασάνε, αφετέρου δεν κοροϊδεύονται τόσο εύκολα. Εγώ προσπαθώ να κάνω αυτό, που δίνει χαρά και ελπίδα στην ψυχή μου, να λέω τα λόγια της “Πατριδογνωσίας”.

Ταυτότητα παράστασης
Πρωτότυπα κείμενα: Γεράσιμος Γεννατάς - Γιώργος Γαλίτης, επιλογή κειμένων: Γεράσιμος Γεννατάς - Γιώργος Κομπογιάννης, σκηνοθεσία: Θανάσης Χαλκιάς, σύνθεση τραγουδιών: Γιώργος Κομπογιάννης, σχεδιασμός βίντεο: Γιάννης Λεοντάρης, βοηθός σκηνοθέτη - κατασκευές: Βασιλική Τσακίρη. Παίζει ο Γεράσιμος Γεννατάς και οι μουσικοί: Διονύσης Βερβιτσιώτης: βιολί, Γιώργος Κομπογιάννης: πιάνο, Κώστας Στάικος: πνευστά, Έλλη Φιλίππου: τσέλο.

Πληροφορίες
Πολυχώρος Χυτήριο: Ιερά Οδός 44 - Κεραμεικός, τηλ.: 210 3412313. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη: 20.00, Πέμπτη: 21.00. Διάρκεια παράστασης: 80 λεπτά. Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 15 ευρώ, φοιτητικό: 12 ευρώ, δύο άτομα ανέργων: 15 ευρώ.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]

Προτεινόμενα για εσάς