Το «πρώτο βήμα» στον μαραθώνιο του χρέους

Δευτέρα, 13 Οκτωβρίου 2014 09:47
UPD:09:56
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤ

Ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης ανταλλάσσει χειραψία με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην έδρα του Ταμείου στην Ουάσινγκτον.

A- A A+

Το πρώτο απαραίτητο βήμα για την έξοδο από το μνημόνιο έγινε στη χθεσινή συνάντηση στην Ουάσιγκτον, σύμφωνα με κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος. Ωστόσο σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, «χρειάζεται ακόμη να γίνουν πολλά βήματα», καθώς «η εξίσωση για την έξοδο είναι πολυπαραγοντική».

Με τα έως τώρα δεδομένα και από μια δεύτερη ανάγνωση στα «ψιλά γράμματα» των δηλώσεων Ευρωπαίων και αξιωματούχων του ΔΝΤ, τόσο οι Βρυξέλλες όσο και η Ουάσιγκτον θα είναι αρωγοί-εγγυητές στην ελληνική προσπάθεια. Αθήνα και πιστωτές δείχνουν να συμφωνούν ότι η αρωγή αυτή δεν μπορεί παρά να έχει τη μορφή ενός προγράμματος στήριξης. Επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι το πρόγραμμα αυτό να μην εμπεριέχει νέα μέτρα για τη χώρα και να περιορίζεται στην υποχρέωση για τη διατήρηση των πλεονασματικών προϋπολογισμών.

AMNAWEBTV

Σύμφωνα πάντως με αρμόδιο κυβερνητικό παράγοντα, η συζήτηση για την αποχώρηση του ΔΝΤ έχει ανοίξει, κάτι που αποτυπώνεται και στο προσχέδιο του προϋπολογισμού το οποίο αναμένεται να συζητηθεί σήμερα στο Eurogroup στο Λουξεμβούργο.

Την ίδια ώρα κύκλοι των Βρυξελλών διατυπώνουν αμφιβολίες για το αν η Ελλάδα είναι έτοιμη να βγει και με τι επιτόκια στις αγορές και κυρίως για το πώς θα αντιδράσουν οι τελευταίες σε περίπτωση για παράδειγμα πολιτικής αστάθειας στη χώρα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση μετά και την κωλυσιεργία των Ευρωπαίων στο θέμα του χρέους -που «είναι προφανές», λέει κυβερνητικό στέλεχος, «ότι μεταθέτουν την όποια συζήτηση για το νέο έτος»- επενδύει πολλά στο θέμα της εξόδου του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα προκειμένου να αλλάξει το κλίμα.

Στο μεσοδιάστημα βέβαια πρέπει να ολοκληρώσει την αξιολόγηση. Υπό αυτές τις συνθήκες η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από τις 27 του τρέχοντος μηνός αποκτά ξεχωριστή σημασία. Μια συμφωνία των δύο πλευρών, καταλήγει κυβερνητικό στέλεχος, «θα ανοίξει το δρόμο και για την έξοδο από το μνημόνιο».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή