Αντ. Σαμαράς: Μπορούμε να βγούμε σε ενάμιση χρόνο νωρίτερα από το μνημόνιο

Σάββατο, 11 Οκτωβρίου 2014 00:02
UPD:01:12
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤ

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλά στην Ολομέλεια της Βουλής.

A- A A+

«Μπορούμε να βγούμε από το μνημόνιο ενάμιση χρόνο νωρίτερα και αυτό συζητάμε σήμερα με τους ανθρώπους που ενσυνειδήτως  ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να αποθαρρύνει», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ζητώντας στη Βουλή ψήφο εμπιστοσύνης.

«Βρισκόμαστε στην πιο κρίσιμη στιγμή, βγαίνουμε από την κρίση και δεν θα αφήσουμε τίποτα να το εμποδίσει αυτό είπε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής στη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης. Εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αναφέρθηκε και στο προσχέδιο του προϋπολογισμού κάνοντας λόγο για φοροελαφρύνσεις αναφερόμενος σε «κόκκινα» δάνεια, δόσεις στα ταμεία, επιστροφές στους ενστόλους.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

«Στον τρίτο χρόνο διακυβέρνησής μας το έλλειμμα μηδενίζεται, έπειτα από έξι χρόνια η  ανάκαμψη, η ανεργία είναι σε ύφεση και σταδιακά θα η κατάσταση θα βελτιωθεί περισσότερο. Η αντιπολίτευση προβλέπει τα χειρότερα και πέφτει πάντα έξω», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Περιφρουρούμε το αίσθημα σταθερότητας και με την έξοδο στις αγορές η Ελλάδα γίνεται μια χώρα φυσιολογική. Ήδη το χρέος μας άρχισε να μειώνεται ονομαστικά και σύντομα και ως ποσοστό του ΑΕΠ».

Η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί άλλο μνημόνιο γιατί έχουμε το μεγαλύτερο διαρθρωτικό πλεόνασμα στην Ευρώπη, διαβεβαίωσε ο κ. Σαμαράς.

Φοροελαφρύνσεις

Ακόμη ο  πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο προσχέδιο του προϋπολογισμού λέγοντας ότι ήδη προβλέπεται μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο, αλλά και επιστροφές στους ενστόλους.

Για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στα ταμεία είπε ότι οι δόσεις θα αυξηθούν σε 72 έως 100 και μείωση των προσαυξήσεων, ενώ για όσους ήδη έχουν κάνει ρύθμιση, αυτοί, όπως είπε, θα έχουν καλύτερη μεταχείριση, ενώ θα είναι πιο εύκολο για όσους μπαίνουν. Διευκρίνισε όμως πως θα υπάρχει αυστηρότητα για όσους μπορούν να πληρώσουν και δεν το κάνουν.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Για τα «κόκκινα» δάνεια είπε ότι θα υπάρξει μεγάλος αριθμός δόσεων με εξωδικαστικές ρυθμίσεις και σημαντική μείωση του αρχικού ποσού γι΄αυτούς που αποδεδειγμένα δεν μπορούν να πληρώσουν και όχι στους επιτήδειους που όπως είπε ο κ. Σαμαράς θα αντιμετωπιστούν με αυστηρότητα.

Μάλιστα είπε ότι το μέτρο της προσωποκράτησης για χρέη θα καταργηθεί.

«Στείλτε χαιρετίσματα σε όσους έλεγαν ότι θα χρειαστούμε άλλο μνημόνιο», είπε με έμφαση, ενώ χαρακτήρισε «αληθινό κόλαφο» τις δηλώσεις Λαγκάρντ για προληπτική χρηματοδότηση της Ελλάδας. «Δεν μιλά για νέο μνημόνιο, αλλά για μία γραμμή χρηματοδότησης για να είναι προστατευμένη η χώρα. Αλλά προφανώς δεν μιλάμε για μνημόνιο, μιλάμε για μετά το μνημόνιο» υπογράμμισε και επανέλαβε απευθυνόμενος προς τον ΣΥΡΙΖΑ: «η εποχή των μνημονίων τελειώνει. Κάποιοι προσπαθούν να το ματαιώσουν. Τι θα γίνουμε χωρίς βαρβάρους; Δεν ξέρω τι θα γίνει. Κάποια συνιστώσα σας κάτι θα βρει να καταγγέλλει».

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
«Άλλο ψήφος εμπιστοσύνης, άλλο προεδρική εκλογή»

Ο Πρωθυπουργός «διαχώρισε πλήρως» την ψήφο εμπιστοσύνης από την προεδρική εκλογή. Είπε ότι η Ελλάδα βγήκε στις αγορές και σήμερα «το μόνο που ανησυχεί τις αγορές είναι το πολιτικό ρίσκο, αν θα διατηρηθεί η πολιτική σταθερότητας. Με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας δείχνουμε ότι η Ελλάδα μένει στο δρόμο της σταθερότητας».

Για την Κύπρο

Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά και στις τουρκικές παραβιάσεις της κυπριακής ΑΟΖ.

Συγκεκριμένα είπε πως «η Κύπρος είναι ένα κυρίαρχο κράτος και Τουρκία παρεμβαίνει και οφείλουμε να το καταδικάσουμε αυτό, το ίδιο πρέπει να κάνει και η Ευρώπη. Η όποια ανοχή από τη Διεθνή κοινότητα θα έδινε το λάθος μήνυμα».

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ

Απάντησε σε όσα είπε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξςη Τσίπρας λέγοντας πως «όποιος τον άκουσε γνωρίζει πια την ματαιότητα κάθε συνεννόησης μαζί του. Συνέβη το πρωτοφανές: βάφτισε πως είναι ΣΥΡΙΖΑ όποιος Βουλευτής δεν είναι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Και θεώρησε εξωνυμένους, αργυρώνητους τους Βουλευτές που θέλουν να ψηφίσουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας». «Παρεΐτσα οι συνιστώσες σας με την τρομοκρατία μπορούν να κάνουν, αλλά την ελληνική Βουλή δεν μπορείτε να την τρομοκρατείτε», τόνισε.

«Οι δημοκρατίες δεν κυβερνώνται από δημοσκοπήσεις, αλλά από τις εκλογές και εκλογές δεν θα γίνουν όποτε βολεύει εσάς, αλλά όποτε λέει το Σύνταγμα. Μην προεξοφλείτε την ψήφο του λαού. Είναι αντιδημοκρατικό και αλαζονικό», υπογράμμισε αναφερόμενος στις δημοσκοπήσεις. Υπενθύμισε ότι «κάποιες δημοσκοπήσεις το 2012 μας έδιναν πίσω από εσάς 6 μονάδες και σας περάσαμε. Βιάζεστε να γίνουν εκλογές γιατί έρχονται τα καλά και θα δικαιωθεί πλήρως η πολιτική μας και θα κερδίσουμε εμείς».

Υπερασπίσθηκε ακόμη τον Άδωνι Γεωργιάδη και τον δημοσιογράφο Γιάννη Πρετεντέρη από το εμπάργκο» του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «ασκείτε ιδεολογική τρομοκρατία».

«Εχετε πολύ δρόμο ακόμη για να γίνετε κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για κυβέρνηση μην το σκέφτεστε».

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Κατηγόρησε ακόμη τον ΣΥΡΙΖΑ ότι ρίχνει λάσπη στον ανεμιστήρα και του ζήτησε να αντιληφθεί ότι δεν γίνεται κοινοβουλευτικός διάλογος με χαρακτηρισμούς. «Τους υβριστικούς σας αφορισμούς και χαρακτηρισμούς τους έχετε εύκολους. Αυτά φοριούνται πολύ όταν έχετε μία ντουντούκα στους δρόμους», είπε και πρόσθεσε «εγώ παλεύω κάθε μέρα σε χίλια μέτωπα για την Ελλάδα, όχι για να κάνω το κομμάτι μου στις συνιστώσες».

Ο Α. Σαμαράς κατηγόρησε τον Αλ. Τσίπρα για «ακατάσχετο λαϊκισμό που βλάπτει την Ελλάδα», «τοξική γεύση αλαζονείας» και εκτίμησε ότι στον ΣΥΡΙΖΑ «φαντασιώνονται ότι θα κυβερνήσουν». Αναφέρθηκε στο πρόγραμμα που παρουσίασε στη Θεσσαλονίκη ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζοντας ότι «αυτό που παρουσίασαν δεν είναι πρόγραμμα. Είναι λίστα γάμου. Όμως να μην ξεχνούν ότι στο τέλος ξυρίζουν τον γαμπρό». «Παρά τις κραυγές σας δεν πρόκειται να γίνεται κυβέρνηση», συνέχισε χειροκροτούμενος από τους Βουλευτές της ΝΔ.

«Εμείς κλείσαμε τους λογαριασμούς μας με το παρελθόν. Εσείς είστε το χειρότερο παρελθόν», τόνισε ο Πρωθυπουργός και υπενθύμισε τις προσπάθειες της κυβέρνησης Καραμανλή για συναίνεση και μεταρρυθμίσεις. Πρόσθεσε ακόμη πως και άλλα κόμματα αντιλήφθηκαν την ανάγκη μεταρρυθμίσεων, αναφέροντας ενδεικτικά την περίοδο Γιαννίτση, αλλά τότε «το πεζοδρόμιο ματαίωνε κάθε μεταρρύθμιση» και «επέβαλλε τον δανεισμό».

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Η ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στην Βουλή (Μέρος 6ο)

«Μπορούμε να βγούμε από το μνημόνιο ενάμιση χρόνο νωρίτερα και αυτό συζητάμε σήμερα με τους ανθρώπους που ενσυνειδήτως ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να αποθαρρύνει», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ζητώντας στη Βουλή ψήφο εμπιστοσύνης.

Ο Α. Σαμαράς διαφώνησε με την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ ζητώντας «να μην κάνει κανείς όνειρα να δώσει από εκεί που δεν έχουμε». «Όταν μπούμε σε αναπτυξιακή τροχιά θα ανέβουν όλοι οι μισθοί, και όχι μόνο ο κατώτατος. Είστε σίγουρος ότι αν τον ανεβάζαμε τώρα θα ήταν καλύτερα; Σας πέρασε από το μυαλό ότι θα έκλειναν επιχειρήσεις;», πρόσθεσε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή