Εκλογές τώρα και εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας με ευρύτατη συναίνεση, πρότεινε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
«Αφού διαπιστώσετε ότι δεν έχετε τον απαιτούμενο αριθμό των 180, προχωρήστε συντεταγμένα και έγκαιρα στην λαϊκή ετυμηγορία», είπε χαρακτηριστικά. «Μην επιμείνετε στην αδιέξοδη τακτική,. να βυθίσετε τη χώρα σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο και να μην δεσμεύσετε τη χώρα», υπογράμμισε.
«Όταν κλείσουν τα φώτα της αίθουσας θα διαπιστώσουμε ότι η εμπιστοσύνη θα είναι πολύ μακριά από τους 180 που απαιτούνται για προεδρική εκλογή. Θα επιμείνετε στην αδιέξοδη τακτική λέγοντας ότι «έχω τους 180, αλλά τους κρύβω;»», ρώτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνοντας πως «όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης με διαφορετικό σκεπτικό λένε εκλογές». «Ούτε με κιάλια δεν θα δείτε τον μαγικό αριθμό των 180», εκτίμησε και συνέχισε: «θα συνεχίζετε το 2015 επιμένοντας σε πρακτικές 1965; Θα κρατάτε δέσμια τη χώρα σε ένα προεκλογικό κλίμα και το πολιτικό σύστημα σε σενάρια ευτελισμού;»
«Συναίνεση, όπως το Σύνταγμα προβλέπει, 180 βουλευτών από την παρούσα Βουλή δεν μπορεί να υπάρξει. Η συναίνεση δεν αφορά το πρόσωπο, ισοδυναμεί με συναίνεση στην συνέχιση της κυβερνητικής πολιτικής και των μνημονίων», επεσήμανε ο Αλ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «δεν είναι το συμφέρον της χώρας η παραμονή σας τέσσερις μήνες στις καρέκλες της εξουσίας. Μπορεί να υπάρξει μέλλον της χώρας και χωρίς εσάς στις καρέκλες της εξουσίας. Μπορεί κανείς να φανταστεί την Ελλάδα χωρίς εσάς στις καρέκλες της εξουσίας».
Σημείωσε ακόμη πως και κυβερνητικά στελέχη ζητούν κυβέρνηση ειδικού σκοπού «προφανώς με τον «δαίμονα» ΣΥΡΙΖΑ και προφανώς χωρίς τον κ. Σαμαρά. Πως, λοιπόν, θα διαπραγματευτείτε στο εξωτερικό όταν αμφισβητείστε στο εσωτερικό του εσωτερικού σας; Και οι έξω γνωρίζουν ότι είστε περιορισμένου χρόνου. Ο χρόνος σας λήγει τον Φλεβάρη του 2015».
Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε «για να το ακούσουν και στο Βερολίνο και στο Λονδίνο και στην Ουάσιγκτον» πως «οποιαδήποτε συμφωνία δεν έχει την συναίνεσή μας δεν θα μας δεσμεύει». «Σε καμία συμφωνία που θα συνεχίζει το μνημόνιο δεν πρόκειται να βάλουμε την υπογραφή μας. Τελεία. Παράγραφος», είπε χαρακτηριστικά.
Ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «δεν αρνηθήκαμε την συνεννόηση. Έχουμε όμως ένα Πρωθυπουργό που απαξιώνει την κοινοβουλευτική διαδικασία. Επί δύο χρόνια δεν αισθανθήκατε την ανάγκη θεσμικά να ενημερώσετε για ένα εθνικό θέμα την αντιπολίτευση ή έστω τη Βουλή».
Αναφερόμενος στην πρόταση για ψήφο εμπιστοσύνης είπε πως πρόκειται για απελπισία της κυβέρνησης στα διογκούμενα αδιέξοδα και στη λαϊκή δυσαρέσκεια.
«Η πρόταση αυτή κατατέθηκε για να περιοριστούν οι διαρροές και να παραμείνουν στις θέσεις τους οι συγκυβερνήτες» είπε και πρόσθεσε: «Καταθέσατε πρόταση μομφής στην επερχόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για πρόταση δυσπιστίας εναντίον του εαυτού σας».
Δεν μπορείτε να αποσταθεροποιήσετε τον ΣΥΡΙΖΑ, συνέχισε ο κ. Τσίπρας, χωρίς να αποσταθεροποιήσετε τη χώρα.
Υπεραμύνθηκε του οικονομικού του προγράμματος και είπε πως η κυβέρνηση ξεπατικώνει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.
«Είναι έσχατος ο εμπαιγμός της κυβέρνησης που τάζει ότι η χώρα βγαίνει από το μνημόνιο … ενώ ετοιμάζει νέο μνημόνιο με πλειστηριασμούς, απολύσεις δημοσίων υπάλληλων, κατάργηση των τριετιών» είπε.
Αναφορικά με το ζήτημα του χρέους σημείωσε πως προϋπόθεση για μια διαπραγμάτευση είναι να υπάρχουν δύο μέρη που διαφωνούν.
Εδώ, είπε ο κ. Τσίπρας δεν συμβαίνει αυτό. τόσο η κ. Μέρκελ όσο και ο κ. Σαμαράς έχουν πλήρη ταύτιση απόψεων.
«Τι ακριβώς διαπραγματεύεστε κ. Σαμαρά όταν συμφωνείται σε όλα» διερωτήθηκε και τον κατηγόρησε για έλλειψη σχεδίου που θα οδηγήσει τη χώρα σε έξοδο από την κρίση.
Έντονη αντίδραση από Ευ. Βενιζέλο
Στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ο Ε. Βενιζέλος προκαλώντας την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ. «Να χτυπιέστε κάτω θα πω αυτά που θέλω να πω», είπε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και συνέχισε λέγοντας: «δεν περίμενα ότι μπορεί η κομματική πρόωρη αλαζονεία να οδηγήσει σε τέτοια ατοπήματα».
Ο Ε. Βενιζέλος κατηγόρησε τον Αλ. Τσίπρα ότι «υπονόμευσε ανοικτά και απροκάλυπτα το εθνικό συμφέρον την διαπραγματευτική θέση της χώρας στην τελική φάση της εξόδου από το μνημόνιο και την κρίση. Θέλησε να εμποδίσει την κυβέρνηση γιατί θεωρεί ότι χάνει το παιχνίδι του». «Έβλαψε συνειδητά το εθνικό συμφέρον ενώπιον των πολιτών και των αγορών. Προσέβαλε τον εν ενεργεία Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον ταπείνωσε, τον ευτέλισε ως σύμβολο της εθνικής ενότητας», ισχυρίσθηκε και τον κατηγόρησε: «εκβιάζετε συνειδήσεις, ταπεινώνετε θεσμούς».
«Αυτό που έκανε σήμερα γράψτε το. Θα το θυμηθείτε. Είναι η καμπή που θα οδηγήσει τον ελληνικό λαό να καταλάβει ποια είναι η εθνική επιλογή», κατέληξε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.