Ευ. Βενιζέλος: Η αντιπρόταση για οριστική έξοδο από την κρίση

Παρασκευή, 10 Οκτωβρίου 2014 22:45
UPD:23:16
Eurokinissi/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλά στην Ολομέλεια της Βουλής.

A- A A+

Ένα σχέδιο επτά σημείων για οριστική και ασφαλή έξοδο από την κρίση παρουσίασε από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος ο οποίος  εξαπέλυσε επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον μεταξύ άλλων για λαϊκισμό.

«Η πρόταση για την ψήφο εμπιστοσύνης δεν είναι απλή συμβολική επιβεβαίωση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας αλλά είναι η μεγάλη εφ΄όλης της ύλης συζήτηση  για την στρατηγική εξόδου της χώρας από το μνημόνιο», είπε

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Η πρόταση για οριστική έξοδο από την κρίση, όπως την παρουσίασε ο κ. Βενιζέλος έχει ως εξής:

1) ολοκλήρωση τρέχουσας επιθεώρησης που κάνει η τρόικα έως τις 18 Δεκεμβρίου. Όπως είπε ο ο Ε. Βενιζέλος, θα γίνει χωρίς νέα μέτρα, μείωση μισθών και συντάξεων

2) ολοκλήρωση του stress test των τραπεζών.

Σ’ αυτό εντάσσεται και η ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια

3) ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού σκέλους του προγράμματος προσαρμογής.

Σ’ αυτό περιλαμβάνεται η αναγνώριση της βιωσιμότητας του χρέους

4) διαμόρφωση της περιόδου μετά το πρόγραμμα χωρίς νέο δάνειο, χωρίς μνημόνιο και χωρίς τρόικα

Ο Ε. Βενιζέλος απάντησε στη Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κρ. Λαγκάρντ ότι «δεν χρειαζόμαστε προληπτική στήριξη εκτός ευρωζώνης και Ε.Ε.».

5) συμφωνημένη ολοκλήρωση της σχέσης με το ΔΝΤ.

Προϋπόθεση είναι α) ευρωπαϊκή συμφωνία και β) επιτόκιο συγκρίσιμο με το ύψος του επιτοκίου ΔΝΤ. Όπως ανέφερε ο Ε. Βενιζέλος αυτή «την δυσκολεύει η συμπεριφορά της αντιπολίτευσης».

6) συνέχιση εθνικού σχεδίου διαρθρωτικών αλλαγών δικής μας ιδιοκτησίας

7) ισχυρές κοινωνικές εγγυήσεις.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Για όλα αυτά προϋπόθεση, σύμφωνα με τον Ε. Βενιζέλο είνια η ψήφος εμπιστοσύνης και συναινετική εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, η συμμετοχή στην εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης από την αντιπολίτευση, ο σεβασμός στα δημοσιονομικά επιτεύγματα, το εθνικό καθήκον αλήθειας και όχι ψευδείς υποσχέσεις.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι η ψήφος εμπιστοσύνης «δεν είναι προκαταβολή ψήφου» για την προεδρική εκλογή και ότι «στην προεδρική πλειοψηφία πρέπει να μετέχουν όλες οι δυνάμεις του συνταγματικού τόξου». «Επιδιώκουμε τον Φεβρουάριο η Βουλή να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και η Βουλή, όπως οφείλει, να συγκροτήσει προεδρική πλειοψηφία», είπε και εκτίμησε πως «η πλειοψηφία είναι εφικτή και θεσμικά επιβεβλημένη».

Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών σημείωσε ότι «σημαίνουν πρόσθετα προβλήματα στην πορεία εξόδου της χώρας από την κρίση, επιβάρυνση της οικονομίας και κόστος για τον πολίτη» και «δεν σημαίνουν δυναμική νίκης γι’ αυτούς που δυσκολεύουν την εθνική διαπραγμάτευσης».

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι πρεσβεύει «ολική επιστροφή στα πρόθυρα της ασύντακτης χρεοκοπίας του 2009». Οργανώνουν, είπε, μία διπλή επιχείρηση: α) δημαγωγικής εξαπάτησης των πολιτών, β) μία ταπεινωτική επιχείρηση προσέγγισης και εξευμενισμού του ευρωπαϊκού και εγχώριου κατεστημένου από την αυτού αγιότητα τον Πάπα, μέχρι τον κ. Άσμουσεν.

Αυτό «είναι το κλείσιμο του ματιού στα συμφέροντα», σύμφωνα με τον Ε. Βενιζέλο, ο οποίος επέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι λέει τα πάντα και το ακριβώς αντίθετό του «παρεμποδίζοντας την διαπραγμάτευση». «Κάποιοι παίζουν το παιχνίδι της παραδοσιακής δημαγωγίας στις πλάτες του λαού και της δικής μας ευθύνης», τόνισε κάνοντας λόγο για την «καρδιά της μεταπολιτευτικής δημαγωγικής αθλιότητας».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή