Βοηθώντας τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν τη χρηματοδότηση της ΕΕ για σχέδια διπλής χρήσης

Δελτίο Τύπου
Παρασκευή, 10 Οκτωβρίου 2014 11:57
UPD:11:57
A- A A+

Τεχνολογικές εφαρμογές που είναι σήμερα σε κοινή χρήση, όπως το GPS και το διαδίκτυο, έχουν τις ρίζες τους στη στρατιωτική έρευνα. Ωστόσο, η τάση αυτή αντιστρέφεται και η αμυντική βιομηχανία βασίζεται επίσης όλο και περισσότερο στις μη στρατιωτικές τεχνολογίες και αγορές. Οι περισσότερες ΜΜΕ που σχετίζονται με την άμυνα παράγουν ήδη μεταξύ 39 % και 62 % των συνολικών πωλήσεών τους σε μη στρατιωτικές αγορές. Καθώς τα όρια μεταξύ πολιτικών και στρατιωτικών αγορών θολώνουν, νέες " διπλής χρήσης " επιχειρηματικές ευκαιρίες αναπτύσσονται για τις επιχειρήσεις της ΕΕ, ιδίως για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ). Ωστόσο, οι επιχειρήσεις μπορεί να δυσκολεύονται να αποκτήσουν πληροφορίες σχετικά με τη χρηματοδότηση γι αυτές τις νέες πρωτοβουλίες. Ως εκ τούτου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει συντάξει έγγραφο που εξηγεί τους κανόνες επιλογής για τις ΜΜΕ προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για τα έργα διπλής χρήσης.

Στο συνέδριο με θέμα «Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας  βιομηχανικής και τεχνολογικής βάσης" στη La Spezia της Ιταλίας, σήμερα ο Ferdinando Nelli Feroci, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Βιομηχανία και την Επιχειρηματικότητα, δήλωσε: «Οι ΜΜΕ που συνδέονται με την άμυνα είναι βασικοί κινητήριοι μοχλοί της καινοτομίας και της ανάπτυξης. Έχουν επίσης καίριο ρόλο στις πολύπλοκες αλυσίδες εφοδιασμού της άμυνας στην Ευρώπη. Η συσπείρωση μπορεί να βοηθήσει τις ΜΜΕ να διαφοροποιηθούν σε νέες αγορές και να αξιοποιήσουν συνέργιες  μεταξύ των τομέων της άμυνας και της πολιτικής - με την ανάπτυξη νέων μη στρατιωτικών προϊόντων που βασίζονται στις τεχνολογίες και σε υλικά που προέρχονται από τον τομέα της άμυνας, ή το αντίστροφο."

Ο οδηγός βοηθά τις ΜΜΕ να κατανοήσουν πώς τα διαφορετικά χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ - π.χ. Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Κεφαλαίων, Horizon 2020, COSME - θα μπορούσαν να στηρίξουν τις ΜΜΕ στην ανάπτυξη στρατηγικών και σχεδίων διπλής χρήσης. Δείχνει επίσης πώς οι περιφερειακές αρχές μπορούν να χαράξουν στρατηγικές διπλής χρήσης, ιδίως στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Κεφαλαίων (ESIF) 2014-2020.

Είναι βεβαίως, στο χέρι των εταιρειών, των συνεταιρισμών και των περιφερειακών αρχών να εκμεταλλευθούν τις ευκαιρίες αυτές, αλλά η Επιτροπή θα συνεχίσει να επιδιώκει την ενημέρωση  μέσα από στοχευμένες εκδηλώσεις. Η Επιτροπή θα υποστηρίξει επίσης τη δημιουργία ενός περιφερειακού δικτύου που θα σχετίζεται με την άμυνα,  με στόχο τη δημιουργία ενός μηχανισμού για την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών όσον αφορά την πρόσβαση του ESIF και την ενσωμάτωση της άμυνας σε στρατηγικές έξυπνης εξειδίκευσης.

Τελικά οι δράσεις αυτές θα πρέπει να αυξήσουν το ποσοστό των επιτυχών αιτήσεων για χρηματοδότηση από την ΕΕ, για έργα διπλής χρήσης από ΜΜΕ και συνεταιρισμούς που σχετίζονται με την άμυνα.

Ιστορικό

Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του περασμένου Δεκεμβρίου, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων υπογράμμισαν τις δυνατότητες της έρευνας ανάπτυξης για διπλής χρήσης προϊόντων και υπηρεσιών και ενθαρρύνει την ενεργό συμμετοχή των ΜΜΕ σε μελλοντικά προγράμματα χρηματοδότησης. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογράμμισε επίσης τη σημασία της υποστήριξης των περιφερειακών δικτύων ΜΜΕ.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρέτισε τις προτάσεις της Επιτροπής Επικοινωνία " Προς μια πιο ανταγωνιστική και αποτελεσματική άμυνα και τομέα ασφάλειας" για την προώθηση της μεγαλύτερης πρόσβασης των ΜΜΕ στις αγορές της άμυνας και της ασφάλειας. Στο χάρτη πορείας υλοποίησης που εξέδωσε η Επιτροπή τον περασμένο Ιούνιο, η Επιτροπή δεσμεύτηκε να αποσαφηνίσει τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Κεφαλαία ( ESIF ) για τη στήριξη έργων διπλής χρήσης.

Κύρια μέσα χρηματοδότησης της ΕΕ για έργα διπλής χρήσης

ESIF μπορεί να υποστηρίξει τη μεταφορά τεχνολογίας, κατασκευή πρωτοτύπων, πρόσληψη καινοτομίας κ.λπ. - πολλά από τα βήματα που θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να διαφοροποιήσουν ή να μετακινούνται από τον ένα τομέα στον άλλο.

Ορίζοντας 2020 προσφέρει ευκαιρίες για τη χρηματοδότηση της πολιτικής εφαρμογής των έργων με δυνατότητες διπλής χρήσης μέσα από τα σκέλη που αφορούν, ιδίως βασικές τεχνολογίες γενικής εφαρμογής, ασφαλείς κοινωνίες και τις ΤΠΕ .

COSME προσφέρει ευκαιρίες για την πρόσβαση σε ορισμένες μορφές χρηματοδότησης για τη συνεργασία μεταξύ συνεταιρισμών και προκειμένου να δημιουργήσουν συνεργασίες οι εταιρίες.

Προτεινόμενα για εσάς