Με τις ομιλίες των αρχηγών κομμάτων και του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας ολοκληρώνονται σήμερα τα μεσάνυχτα στη Βουλή οι διαδικασίες για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Ο Πρωθυπουργός, η ομιλία του οποίου θα είναι χωρισμένη σε δύο μέρη, αναμένεται να αναφερθεί για μία ακόμη φορά στον «οδικό χάρτη» εξόδου από την κρίση και να ανεβάσει τους τόνους της κριτικής του έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης με αιχμή «το ανέφικτο των προτάσεών της» και τη «διάσταση απόψεων στο εσωτερικό της» για μείζονα θέματα όπως το χρέος της χώρας.
Παράλληλα, μετά την επιστροφή του Νικήτα Κακλαμάνη στη Ν.Δ., η οποία ανεβάζει τον αριθμό των βουλευτών της συγκυβέρνησης σε 155, Μαξίμου και Συγγρού στρέφουν την προσοχή τους, κυρίως στη δεξαμενή των ανεξάρτητων βουλευτών, στα «παρών» και στις απουσίες, σημειώνοντας με νόημα ότι «κάθε ψήφος που δεν λέει “όχι” στην κυβέρνηση στέλνει το δικό της μήνυμα εν όψει και της προεδρικής εκλογής».
Με τους τόνους της αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης να ανεβαίνουν με αιχμή τη διαπλοκή και το χρέος και την εκλογολογία να επανέρχεται, από χθες διακινούνται, κυρίως από την πλευρά των ανεξάρτητων βουλευτών, σενάρια μεγάλου συνασπισμού.
Την ίδια ώρα, ο ΕΝΦΙΑ συνεχίζει να «ταλαιπωρεί» τη συγκυβέρνηση με την Ντόρα Μπακογιάννη να αναλαμβάνει πρωτοβουλία για μείωση 30% των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μ. Κασσή να λέει ότι δεν θα ψηφίσει τον προϋπολογισμό αν δεν αλλάξει ο ΕΝΦΙΑ και τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ν. Σηφουνάκη να ξεκαθαρίζει ότι δεν θα ψηφίσει οποιαδήποτε νομοσχέδιο που να μην περιλαμβάνει μείωση στις αντικειμενικές αξίες.
«Μπαρούτι» μυρίζει και το κλίμα μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων μετά την αναφορά Βενιζέλου για κάλπες ακόμη και εντός του 2015 και τις πληροφορίες ότι το ΠΑΣΟΚ εμμένει στην ιδέα της αλλαγής του εκλογικού νόμου παρά την κατηγορηματική άρνηση του κ. Σαμαρά.
Εντός αυτού του κλίματος ήρθε και η δήλωση της Κριστίν Λαγκάρντ, δύο εικοσιτετράωρα πριν τη συνάντησή της με τον Γκίκα Χαρδούβελη στην έδρα του ΔΝΤ, για «προληπτική στήριξη» από το Ταμείο σε περίπτωση που η Ελλάδα αποφασίσει να διακόψει το πρόγραμμα και να στραφεί προς τις αγορές.
Με τις εξελίξεις να τρέχουν, το Μαξίμου δεν αποκλείει το προσεχές διάστημα να αναληφθεί μια πρωτοβουλία για εθνική συνεννόηση, με το ΠΑΣΟΚ να εμφανίζεται επίσης θετικό. Σε αυτήν την περίπτωση στην συγκυβέρνηση εκτιμούν οτι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έρθει σε δύσκολη θέση αφού είτε θα πρέπει είτε να απαντήσει θετικά και να καταθέσει τις προτάσεις του είτε να εξηγήσει τους λόγους της άρνησής του.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ