Μυστηριώδης «John» στα άδυτα του ανδρικού ψυχισμού

Η τολμηρή παράσταση του Λόιντ Νιούσον στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών
Κυριακή, 12 Οκτωβρίου 2014 09:00
Ben Hopper
A- A A+

Τα πάντα γύρω από την αντρική φύση, την αναζήτηση της σεξουαλικής ταυτότητας και τις ανθρώπινες σχέσεις αποκαλύπτονται μέσα από την παράσταση «John» των DV8 Physical Theatre, μιας από τις πιο τολμηρές ομάδες χορού παγκοσμίως,  που έρχονται να καταρρίψουν τα ταμπού και τα στερεότυπα.

Τυλιγμένη από μυστήριο, αφού απαγορεύεται να διαρρεύσει οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με την πλοκή της ιστορίας του «John», η παράσταση ενός από τους πιο επιδραστικούς καλλιτέχνες της εποχής μας, του χορογράφου - σκηνοθέτη Λόιντ Νιούσον, θα παρουσιαστεί στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, από τις 12 έως τις 15 Οκτωβρίου, στις 8.30 το βράδυ.

Τα μόνα στοιχεία που μπορούν να αποκαλυφθούν σχετικά με την - ακατάλληλη για ανηλίκους, λόγω σκληρών εκφάνσεων και σκηνών γυμνού - παράσταση, είναι ότι βασίζεται σε συνεντεύξεις 50 αντρών. Ο χορογράφος της ομάδας, Λόιντ Νιούσον, τους ζήτησε να απαντήσουν με ειλικρίνεια σε ερωτήσεις για την αγάπη, τον έρωτα και το σεξ. Ο Τζον είναι ένας συνηθισμένος άντρας και η ιστορία του περιλαμβάνει αγώνα για επιβίωση, βία, έγκλημα και απρόσμενες εξελίξεις. Πρόκειται για μία παράσταση που εισβάλλει στα άδυτα του ανδρικού ψυχισμού και υπόσχεται να ταρακουνήσει τις βεβαιότητες και τις προκαταλήψεις.

Με ποιητικότητα, ωμό ρεαλισμό και βαθιά ειλικρίνεια

Οι DV8 μιλούν με ποιητικότητα και ωμό ρεαλισμό για τα πιο φλέγοντα ζητήματα του σήμερα, από το 1986 που ιδρύθηκαν. Αυτό που κάνει τη δουλειά τους να ξεχωρίζει, είναι η ενασχόλησή τους με σοβαρά κοινωνικοπολιτικά θέματα, η εις βάθος διερεύνησή τους και η αποκαλυπτική παρουσίασή τους στη σκηνή. Διακρίνονται, επίσης, για τη βαθιά ειλικρίνεια, με την οποία μεταφέρουν στην παράσταση κάθε πτυχή του θέματος, ακόμα και την πιο δυσάρεστη, για την παντελή έλλειψη πολιτικής ορθότητας και υποκριτικού καθωσπρεπισμού και τη βαθιά επίγνωση του ότι όσο πιο ειλικρινά παραδεχτούμε τα λάθη μας, τόσο πιο πολλές πιθανότητες έχουμε να κάνουμε τον κόσμο καλύτερο. Η δραματουργία τους είναι ένας εκρηκτικός συνδυασμός από «ωμούς» διαλόγους, «ντοκιμαντερίστικο» κείμενο, κίνηση γεμάτη ένταση και λυρικές χορογραφικές εξάρσεις.

Δύσκολο να κατηγοριοποιηθεί

Γεννημένος στην Αυστραλία, ο Λόιντ Νιούσον έδειξε ενδιαφέρον για τον χορό, ενώ σπούδαζε ψυχολογία και κοινωνικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης. Εγκαταστάθηκε, λοιπόν, στη Βρετανία και σπούδασε με υποτροφία στη Σχολή Σύγχρονου Χορού του Λονδίνου. Συνεργάστηκε ως χορευτής και χορογράφος με διάφορες ομάδες. Από νωρίς, θεώρησε ότι η δουλειά του, λόγω της αφηγηματικής υποδομής της, θα μπορούσε να μεταφερθεί με επιτυχία στην οθόνη. Οι κινηματογραφιστές Ντέιβιντ Χίντον και Κλάρα βον Γκουλ ανέλαβαν να μεταφέρουν στην οθόνη τρεις από τις παραστάσεις των DV8, ενώ ο ίδιος ο Νιούσον σκηνοθέτησε την τελευταία ταινία τους, «The cost of living» (2004 - 5), η οποία έχει αποσπάσει 16 διεθνή βραβεία.

Το έργο του Νιούσον δεν είναι εύκολο να κατηγοριοποιηθεί, καθώς πηγάζει πάντα από ένα μείγμα χορού, λόγου, θεάτρου και κινηματογράφου. Τον ενδιαφέρει να παρουσιάζει κάθε φορά μια νέα δουλειά, παρά να επανερμηνεύει υπάρχοντα έργα ή να διασκευάζει κλασικά μπαλέτα. Το έργο, που έχει επιδείξει ο Λόιντ Νιούσον από το 1986, ως επικεφαλής της ομάδας DV8 Physical Theatre, έχει μια δυναμική επίδραση στο σύγχρονο χοροθέατρο. Οι δουλειές του με την ομάδα - είτε στη σκηνή, είτε σε φιλμ - έχουν αποσπάσει πολλές διακρίσεις και βραβεία. Στα τελευταία έργα, το ενδιαφέρον του στρέφεται στη σχέση μεταξύ σωματικής κίνησης και κειμένων, που προέρχονται από πραγματικές συνεντεύξεις.

Παράλληλες εκδηλώσεις

Δευτέρα 13 Οκτωβρίου - Κεντρική Σκηνή, στις 17:30: Συζήτηση πριν την παράσταση με τον Λόιντ Νιούσον, την οποία μπορούν να παρακολουθήσουν όσοι έχουν εισιτήριο για την παράσταση, ανεξαρτήτως της ημέρας διεξαγωγής της.

Τρίτη 14 Οκτωβρίου, στις 10:00 (δυνατότητα εισόδου για προθέρμανση - προετοιμασία στις 9:30): Ανοιχτή οντισιόν για άντρες επαγγελματίες χορευτές (απαιτούνται βιογραφικό σημείωμα και μία φωτογραφία).

Πληροφορίες
Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών - Κεντρική Σκηνή: λεωφ. Συγγρού 107 - 109, Αθήνα, τηλ.: 210 9005800. Τιμές εισιτηρίων: 36, 25, 18, 15 ευρώ, μειωμένο: 15, 12, 10 ευρώ, ανέργων: 5 ευρώ. Άνετη και οικονομική στάθμευση εντός της Στέγης.

naftemporiki.gr

 

 

Προτεινόμενα για εσάς