Μία ομάδα αστρονόμων εντόπισε μία μαύρη τρύπα που καταναλώνει αέρια από το διπλανό της άστρο με ρυθμό 10 φορές μεγαλύτερο από αυτό που θεωρούσαν το δυνατό μέχρι σήμερα.
Η μαύρη τρύπα με το όνομα Ρ13 βρίσκεται στις εξώτερες περιοχές του γαλαξία NGC7793, 12 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά από το Ηλιακό μας Σύστημα και κίνησε την περιέργεια των αστρονόμων όταν διαπίστωσαν πως ενώ ήταν σχετικά μικρή σε μάζα, τα περίχωρά της εξέπεμπαν ακτινοβολία ένα εκατομμύριο φορές πιο ισχυρή από τον Ήλιο.
Στις περιπτώσεις αυτές, η γύρω περιοχή από τη μαύρη τρύπα παράγει μεγάλες ποσότητες ακτίνων Χ, που προέρχονται από την ακτινοβολία των αερίων που επιταχύνονται προς αυτή. Τα σωματίδια λίγο πριν περάσουν το απώτατο όριο του ορίζοντα γεγονότων της μαύρης τρύπας έχουν ταχύτητα λίγο μικρότερη από αυτή του φωτός και πολύ μεγάλη ενέργεια, μέρος της οποίας εκπέμπεται ως ακτινοβολία.
«Υπήρχε η πεποίθηση πως ο μέγιστος ρυθμός με τον οποίο μία μαύρη τρύπα μπορεί να απορροφήσει αέρια και να παραγάγει ακτινοβολία σχετιζόταν άμεσα με τη μάζα της», εξήγησε ο Δρ. Ρομπέρτο Σόρια από το πανεπιστήμιο Κέρτιν της Αυστραλίας, ο οποίος συμμετείχε στην έρευνα που δημοσιεύει το περιοδικό Nature. «Φαίνεται όμως πως δεν υπάρχει ένα τόσο αυστηρό όριο σαν αυτό που πιστεύαμε.
Οι μαύρες τρύπες τελικά μπορούν να καταναλώσουν περισσότερο αέριο και να παραγάγουν περισσότερο φως», συμπλήρωσε.
Η Ρ13 περιβάλλεται από ένα άλλο άστρο, 20 φορές μεγαλύτερο από τον Ήλιο, που αποτελεί και τον τροφοδότη της όρεξής της. Μία πλήρη περιφορά του άστρου γύρω από τη μαύρη τρύπα διαρκεί 64 ημέρες και υπολογίζοντας τη δυναμική του συστήματος, οι αστρονόμοι κατέληξαν πως η μαύρη τρύπα έχει μάζα περίπου 15 φορές αυτή του Ήλιου, μικρότερη δηλαδή από το άστρο-συνοδό της.
Στις παρατηρήσεις τους οι αστρονόμοι έβλεπαν την πλευρά του άστρου που αντίκριζε τη μαύρη τρύπα να είναι περισσότερο φωτεινή, καθώς λαμπίριζε από τις ακτίνες Χ που έστελνε η μαύρη τρύπα προς το άστρο.
Εάν συνεχίσει με τους ίδιους ρυθμούς, η Ρ13 θα έχει καταναλώσει ολόκληρο το άστρο-συνοδό της σε λιγότερο από ένα εκατομμύριο χρόνια. Χαριτολογώντας μάλιστα, οι αστρονόμοι το παρομοίωσαν με το «πρωταθλητή του χοτ ντογκ», τον Ιάπωνα Τακέρου Κομπαγιάσι, ο οποίος ενώ είναι μικρός σε μέγεθος έχει κερδίσει πολλάκις το τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή στην κατανάλωση χοτ ντογκ.
Με τη διαφορά πως η Ρ13 καταναλώνει το αντίστοιχο των 100 δισεκατομμυρίων δισεκατομμυρίων χοτ ντογκ κάθε λεπτό.