Φθινοπωρινές λοιμώξεις του αναπνευστικού και μέτρα προστασίας

Τετάρτη, 08 Οκτωβρίου 2014 10:56
UPD:10:56
SHUTTERSTOCK
A- A A+

Οι λοιμώξεις του αναπνευστικού ταλαιπωρούν κάθε χρόνο πολύ κόσμο, αυξάνοντας  σιγά – σιγά τη  συχνότητα τους  από το φθινόπωρο προς το χειμώνα. Αποκορύφωμα αυτής της έξαρσης των λοιμώξεων αποτελεί η γρίπη η οποία εμφανίζεται συνήθως στη χώρα μας από τα τέλη Ιανουαρίου μέχρι τις αρχές Μαρτίου.

Οι μικροορανισμοί που τις προκαλούν είναι κυρίως οι ιοί και τα μικρόβια.
Αυτές οι λοιμώξεις διακρίνονται σε λοιμώξεις του ανωτέρου αναπνευστικού και λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικου.

Οι κυριότερες λοιμώξεις του ανωτέρου αναπνευστικου είναι το κοινό κρυολόγημα, οι παραρινοκολπίτιδες, η ωτίτιδα, η φαρυγγίτιδα και η αμυγδαλίτιδα, ενώ οι κυριότερες λοιμώξεις του κατωτέρου αναπνευστικού είναι  η οξεία βρογχίτιδα λοιμώδους  αιτιολογίας, χρόνια βρογχίτιδα, η παρόξυνση χρόνιας βρογχίτιδας και η πνευμονία.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατευτούμε εμείς και τα παιδιά μας στο σπίτι και στο σχολείο

  1. Συχνό πλύσιμο των χεριών, ιδιαίτερα  εάν υπάρχει στο σπίτι κάποιος που είναι ήδη ασθενής. Η υγιεινή των χεριών στο σπίτι ή στο σχολείο ειδικά για τα παιδιά, προλαμβάνει τη μετάδοση των λοιμώξεων στους ίδιους μας τους εαυτούς.
     
  2. Εάν δεν υπάρχει τρόπος να πλύνουμε τα χέρια μας, θα πρέπει να τα καθαρίζουμε τακτικά με τα ειδικά αλκοολούχα διαλύματα.
     
  3. Σωστός αερισμός των χώρων που συνοστίζονται πολλά άτομα (π.χ. σχολεία, δημόσιες υπηρεσίες, στρατόπεδα κ.α.) καθώς και καλή συντήρηση των κλιματιστικών.
     
  4. Αποφυγή  στενής επαφής με άτομα που έχουν συμπτώματα λοιμωξης του αναπνευστικού.
     
  5. Αποφυγή άμεσης επαφής των χεριών μας με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για να αποτρέψουμε τη διασπορά των μικροβίων και των ιών.
     
  6. Τακτικός καθαρισμός των παιδικών κοινόχρηστων παιχνιδιών.
     
  7. Εάν έχουμε ήδη εμφανίσει λοίμωξη θα πρέπει να καλύπτουμε τη μύτη και το στόμα μας κατά τη διάρκεια του βήχα ή του φτερνίσματος, με χαρτομάντηλα μίας χρήσεως τα οποία θα πρέπει στη συνέχεια να τα πετάμε  και να πλένουμε καλά τα χέρια μας.
  1. Αποφυγή άσκοπης χρήσης αντιβιοτικών: Η απόφαση της χορήγησης ή όχι των αντιβιοτικών θα πρέπει να ανήκει στο θεράποντα ιατρό.  Όταν ο ιατρός δε μας χορηγεί αντιβιοτικά το κάνει γιατί δε μας χρειάζονται και όχι γιατί είναι ‘’κακός ιατρός’’.
     
  2. Εμβολιασμός με το αντιγριππικό εμβόλιο των ατόμων που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.
  3. Τήρηση σωστής διατροφής: Η τήρηση υγιεινής διατροφής έχει σαν αποτέλεσμα την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Ένα πρότυπο τέτοιας διατροφής αποτελείται κυρίως από όσπρια, λαχανικά, ψάρια, γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών και φρούτα. Τα άτομα όμως που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, θα πρέπει να τηρούν τα διατροφικά προγράμματα που είναι κατάλληλα για την πάθηση τους.

Τέλος αξίζει να αναφέρουμε και γενικά μέτρα τα οποία ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα τα οποία είναιη αποφυγή του καπνίσματος, η όσο το δυνατόν καλύτερη ψυχολογική μας κατάσταση και ο επαρκής ύπνος.

Dr.Γεώργιος Ι. Τασόπουλος MD,PhD
Πνευμονολόγος-Εντατικολόγος
www.pneumonologiko-iatreio.com

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή