Συνέχιση της διαπραγμάτευσης με το βλέμμα στη Βουλή

Παρασκευή, 03 Οκτωβρίου 2014 09:30
UPD:09:30
EUROKINISSI/ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
A- A A+

Η διαπραγμάτευση με τους δανειστές εντός του «ήρεμου» -τουλάχιστον έτσι πιστεύουν στο Μαξίμου- πολιτικά χρόνου που «αγόρασε» η κυβέρνηση, μετά την απόφασή της να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης και οι σχετικές διαδικασίες, από την ερχόμενη Δευτέρα, στη Βουλή είναι οι άμεσες κυβερνητικές προτεραιότητες. 

Και για τα δύο θέματα, συνομίλησαν επί μακρόν χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος. Για μεν τον πρώτο άκουσαν από τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη τα «παράπονα» των εκπροσώπων της τριμερούς για την πορεία των αποκρατικοποιήσεων οι οποίες, παρά τις συνεχείς αλλαγές στην ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ, συνεχίζουν να βρίσκονται εκτός στόχων.

Επίσης, ενημερώθηκαν για τη συμφωνία που επήλθε για το προσχέδιο του προϋπολογισμού, στο οποίο -σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του ΥΠΟΙK- περιλαμβάνονται όλες οι φοροαπαλλαγές. 

Για τις αλλαγές σε ασφαλιστικό και εργασιακά στην κυβέρνηση επιμένουν ότι «δεν θα μειωθούν οι συντάξεις» και ισχυρό όπλο προς αυτήν την κατεύθυνση είναι οι αναλογιστικές μελέτες. Αντίστοιχο όπλο έναντι των απαιτήσεων των δανειστών για αλλαγές στα εργασιακά είναι και η μελέτη του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, την οποία έχει στα χεριά του ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Σύμφωνα με κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, από ελληνικής πλευράς έχει κλειδώσει το «όχι» στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, την επαναφορά του λοκ άουτ (ανταπεργία των εργοδοτών) και τις αλλαγές στον τρόπο προκήρυξης των απεργιών, με επιχείρημα τη συμφωνία εργοδοτών και εργαζομένων στη Γενεύη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ενδεικτική των παραπάνω ήταν και η δήλωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, έξω από το Μαξίμου ότι «πάντα υπάρχουν δυσκολίες, όμως το πλαίσιο είναι καθαρό και καλό για να πάμε στην οριστική έξοδο από το καθεστώς μνημονίου».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη χθεσινή συνάντηση συζητήθηκε και η απόφαση του διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, για αγορά τιτλοποιημένων δανείων και καλυμμένων ομολόγων από ελληνικές τράπεζες, αν βέβαια εφαρμόζεται το πρόγραμμα δημοσιονομικής πολιτικής στην Ελλάδα. Η πρώτη ανάγνωση της Αθήνας είναι θετική, λέει στέλεχος της κυβέρνησης.

Σήμερα στις 14:00 ο υπουργός Οικονομικών θα έχει νέα συνάντηση με την τριμερή, ενώ στις 18:30 ο υπουργός Εργασίας θα συναντηθεί εκ νέου με τους εκπροσώπους των δανειστών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στο πολιτικό σκέλος της χθεσινής συνάντησης, οι δύο άνδρες συμφώνησαν ότι ο αντίκτυπος από την κίνηση της κυβέρνησης να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης ήταν θετικός, ενώ από την ψηφοφορία στη Βουλή, πιθανότατα το βράδυ του μεθεπόμενου Σαββάτου το ενδιαφέρον εστιάζεται στο αν και πόσες ψήφους θα λάβει η κυβερνητική πλειοψηφία, πέραν των 154 που ήδη διαθέτει.

Τέλος, σήμερα στην Αθήνα θα βρεθεί για μία ακόμη φορά ο ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος θα έχει συνάντηση στις 13:00 με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και θα ακολουθήσει γεύμα στο Μουσείο Μπενάκη.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή