Ένα λειτουργικό σύστημα για τις συσκευές που θα απαρτίζουν το αποκαλούμενο «Ίντερνετ των Πραγμάτων» (Internet of Things) αναπτύσσει η βρετανική εταιρεία ARM.
Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του BBC, η ARM σχεδιάζει το λογισμικό (mbed OS) έτσι ώστε να απαιτεί τη λιγότερη δυνατή ενέργεια και μνήμη, ενώ δεν θα υπάρχει χρέωση για τη χρήση του. Παράλληλα, επισημαίνει ότι ο κώδικας θα επιτρέπει στους developers να δημιουργούν προϊόντα ταχύτερα- ωστόσο το σύστημα θα λειτουργεί μόνο με «κιτ» που θα τα διαθέτουν τσιπ βασισμένα στα σχέδια Cortex-M της ARM.
Οι κατασκευαστές hardware θα έχουν πρόσβαση στο λογισμικό πριν το τέλος του έτους, ενώ οι πρώτες συσκευές που θα το χρησιμοποιούν αναμένεται να κυκλοφορήσουν το 2015.
Κατά την ARM, αυτή τη στιγμή πολλές εταιρείες αντί να δημιουργούν το «Ίντερνετ των Πραγμάτων» (η ιδέα ότι στο κοντινό μέλλον μια τεράστια γκάμα αντικειμένων καθημερινής χρήσης θα είναι συνδεδεμένα στο Ίντερνετ, επιτρέποντας την παρακολούθηση και τον τηλεχειρισμό τους), δημιουργούν αυτό που αποκαλεί «Ίντερνετ των Σιλό», επειδή οι ομάδες που εμπλέκονται στη σχετική έρευνα δημιουργούν και χρησιμοποιούν διαφορετικούς κώδικες για τα προϊόντα τους. Μιλώντας στο βρετανικό δίκτυο, ο Κριστιάν Φλάουτνερ, αντιπρόεδρος έρευνας και ανάπτυξης της εταιρείας, έκανε λόγο για κατακερματισμό της αγοράς. Επίσης, ανέφερε ότι, ενώ τα λειτουργικά συστήματα για PC και smartphones απαιτούν συνήθως gigabytes, το mbed OS θα απαιτεί μόνο μερικές εκατοντάδες kilobytes- όμως, αν και είναι «πολύ μικρότερο, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι λιγότερο σύνθετο. Υπάρχουν ακόμα πολλά μέρη λογισμικού που πρέπει να δουλέψουν μαζί. Και φυσικά όταν το κάνεις σε αυτές τις πολύ περιορισμένες συσκευές, ένα λειτουργικό σύστημα γίνεται πολύ πιο παραμετροποιήσιμο. Οπότε μπορείς να επιλέξεις να αφήσεις έξω κομμάτια για να μειώσεις το αποτύπωμα μνήμης».
Κατά την ARM, στο πλαίσιο του mbed OS συνεργάζεται με τις IBM, Telefonica, Marvell, NXP, Freescale. Αν και δεν θα υπάρχει χρέωση στους κατασκευαστές για τη χρήση mbed OS, θα υπάρχει χρέωση για τη χρήση σχετικού λογισμικού computer servers, που είναι σχεδιασμένο για να επιτρέπει στους developers την ασφαλή διαχείριση των δεδομένων που μεταδίδονται από τις συσκευές.