Έκκληση προς την τουρκοκυπριακή πλευρά αλλά και την Άγκυρα, να συναινέσουν σε ουσιαστικά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που θα λειτουργήσουν ως καταλύτης στις διαπραγματεύσεις, απηύθυνε ο Ν. Αναστασιάδης, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ζήτησε την ειλικρινή συνεργασία της Τουρκίας στο ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων, με την παροχή πρόσβασης σε όλες τις περιοχές που είναι αναγκαίες και παρέχοντας λεπτομέρειες που θα βοηθήσουν «να εξακριβωθεί η τύχη τους και να απαλυνθεί ο πόνος των συγγενών τους».
Η ανακάλυψη υδρογονανθράκων έχει αναβαθμίσει τη στρατηγική σημασία της Κύπρου
Ο Νίκος Αναστασιάδης εκτίμησε ότι η ανακάλυψη υδρογονανθράκων έχει αναβαθμίσει τη στρατηγική σημασία της Κύπρου και της περιοχής και εξέφρασε την ελπίδα πως οι πηγές ενέργειας θα οδηγήσουν σε μια ευρύτερη συνεργασία, συμβάλλοντας έτσι όχι μόνο στην ειρήνη και τη σταθερότητα, αλλά και στην ενδυνάμωση της περιφερειακής και ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας και διαφοροποίησης, και θα δώσουν ώθηση στις οικονομίες των χωρών της περιοχής.
«Είμαστε έτοιμοι να συνεισφέρουμε προς τον σκοπό αυτό, ακόμη και να μεσολαβήσουμε στο να φέρουμε κοντά τις γειτονικές χώρες που παράγουν και καταναλώνουν υδρογονάνθρακες», σημείωσε ο πρόεδρος της Κύπρου, εκφράζοντας την «ειλικρινή δέσμευση» να εργασθεί με σθένος και αποφασιστικότητα για λύση στη βάση των όσων έχουν συμφωνηθεί ως συμβιβασμός, δηλαδή τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, με μια κυριαρχία, μια διεθνή νομική προσωπικότητα και ιθαγένεια.
«Μία ασταθής περιοχή στην οποία λαμβάνουν χώρα οι περισσότερες συγκρούσεις»
Έπειτα από μήνες δύσκολων διαπραγματεύσεων, συμφωνήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου 2014 μια Κοινή Διακήρυξη μεταξύ των δύο κοινοτήτων, η οποία καθορίζει τις βασικές γραμμές και αρχές του πλαισίου της λύσης, καθώς και τη μεθοδολογία της διαπραγματευτικής διαδικασίας, τόνισε κ. Αναστασιάδης, ο οποίος χαιρέτισε τον πρόσφατο διορισμό από τον Γενικό Γραμματέα του νέου μεσολαβητή, καλώντας την τουρκοκυπριακή πλευρά να διαπραγματευτεί με καλή θέληση και την Τουρκία να συμβάλει εποικοδομητικά, όχι μέσω ρητορικής, αλλά με ουσιαστικές ενέργειες.
Πέραν του Κυπριακού, ο Κύπριος πρόεδρος αναφέρθηκε στις εξελίξεις «στην εμφάνιση του ISIS και τις θηριωδίες του, που δεν πρέπει να μας αφήνουν αδιάφορους ή παθητικούς» και τάχθηκε υπέρ άμεσης δράσης «ώστε να γλυτώσουν οι μελλοντικές γενιές από τη μάστιγα των ασύμμετρων απειλών, της τρομοκρατίας και του τυφλού μίσους».
Τέλος, έκανε θετικές αναφορές στο Ισραήλ και την Αίγυπτο, που αντανακλούν την εμβάθυνση των σχέσεων της Κύπρου με τις δυο χώρες, και αφού σημείωσε ότι η Κύπρος βρίσκεται στο σταυροδρόμι της Ευρώπης, της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, «μία ασταθής περιοχή στην οποία λαμβάνουν χώρα οι περισσότερες συγκρούσεις», υπογράμμισε τα οφέλη που απορρέουν από την ευρωπαϊκή διάσταση της χώρας. «Είμαστε υπερήφανοι που είμαστε ένα κράτος μέλος της Ε.Ε. και διατηρούμε εξαιρετικές σχέσεις με όλους τους γείτονές μας και ως εκ τούτου, θεωρούμαστε έντιμος διαμεσολαβητής, χωρίς κρυφές ατζέντες», ανέφερε.
Συνάντηση Αναστασιάδη – Μπάιντεν
Λίγο μετά την ομιλία του στην Γ.Σ., ο κ. Αναστασιάδης είχε ωριαία συνάντηση με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος τον διαβεβαίωσε για την πρόθεση των ΗΠΑ να παρέμβουν προς την πλευρά της Άγκυρας την «κατάλληλη στιγμή», με σκοπό να προχωρήσει η διαδικασία για λύση του κυπριακού, ενώ τον ενημέρωσε και για την προχθεσινή δική του συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν, κατά την οποία ο Τούρκος πρόεδρος υποσχέθηκε ότι θα συμβάλει ώστε να λυθεί το Κυπριακό.
Προηγήθηκε εικοσάλεπτη κατ’ ιδίαν συνομιλία των δυο ηγετών και στη συνέχεια ακολούθησε 40λεπτη διευρυμένη συνάντηση με τους συνεργάτες τους. Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος έκανε λόγο για τουρκική εισβολή στην Κύπρο, παρουσία των αξιωματούχων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Λευκού Οίκου που τον πλαισίωναν.
Μετά τη συνάντηση ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι αναγνωρίζεται ο αναβαθμισμένος ρόλος της Κύπρου στην περιοχή αλλά και η σημασία της προστασίας των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη, ενώ απέδωσε ιδιαίτερη σημασία στη διαβεβαίωση από την Τουρκία ότι εμμένει σε λύση, όπως αυτή περιγράφεται στο κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου.
Πηγή: Deutsche Welle