Αντιδράσεις για τη δολοφονία Σαλίμ

Δευτέρα, 17 Μαΐου 2004 15:25
UPD:15:33
A- A A+

Συγκλονισμένος και βαθύτατα στεναχωρημένος από τη δολοφονία του προεδρεύοντος του προσωρινού κυβερνητικού συμβουλίου του Ιράκ, Εζεντίν Σαλίμ, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ.

«Είμαι συγκλονισμένος και βαθύτατα στεναχωρημένος από τα δράματα που ζούμε στο Ιράκ, και ταυτόχρονα το ίδιο πεπεισμένος ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση, αλλά αυτό που χρειάζεται είναι μια πολιτική λύση», δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος στο περιθώριο επίσκεψης στο Villiers-le-Bel.

«Εύχομαι ότι (η λύση αυτή) θα βρεθεί με τη μεταβίβαση της κυριαρχίας και της εξουσίας σε μία αυθεντική ιρακινή κυβέρνηση και μάλιστα το ταχύτερο δυνατόν», πρόσθεσε ο κ. Σιράκ.

«Βαθειά φρίκη» για τη δολοφονία του Σαλίμ, εξέφρασε και ο αυστραλός πρωθυπουργός Τζον Χάουαρντ, ενώ στη Λισαβόνα η υπουργός Εξωτερικών Τερέζα Γκουβέια καταδίκασε την «τρομοκρατική αυτή πράξη (...) η οποία, όπως είπε, «αποσκοπεί να πλήξει την πολιτική διαδικασία στην οποία είμαστε δεσμευμένοι».

Τέλος, η ιορδανική κυβέρνηση κατήγγειλε τη δολοφονία του Σαλίμ, υπενθυμίζοντας ότι «η Ιορδανία ανέκαθεν καταδίκασε πολιτικές δολοφονίες και τις επιθέσεις εναντίον πολιτών».

«Η προσφυγή σε δολοφονίες για την επίτευξη πολιτικών στόχων είναι απαράδεκτη και παρόμοιες επιχειρήσεις πρέπει να σταματήσουν», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή