Πώς αποτιμά η κυβέρνηση τη συνάντηση με τη Μέρκελ

Τετάρτη, 24 Σεπτεμβρίου 2014 11:21
UPD:11:28
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Για τις κυβερνητικές προθέσεις οι εκπρόσωποι της τρόικας θα ενημερωθούν όταν θα ξεκινήσει και επίσημα ο έλεγχος της ελληνικής οικονομίας την ερχόμενη Τρίτη, ενώ σήμερα οι επικεφαλής της τρόικας θα έχουν τηλεδιάσκεψη με τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη.

A- A A+

Θετικό πρόσημο έχει για την κυβέρνηση η αποτίμηση της χθεσινής συνάντησης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο. Κι αυτό διότι, όπως υποστηρίζουν στο κυβερνητικό επιτελείο, η ελληνική πλευρά, με τον πλέον επίσημο τρόπο, «άνοιξε» τα χαρτιά της παρουσιάζοντας τον δικό της «οδικό χάρτη» εξόδου από την ύφεση και τα μνημόνια.

«Εκ των πραγμάτων», λέει κυβερνητικό στέλεχος, «η γερμανική πλευρά δεν μπορούσε να κάνει τίποτε άλλο από το να ακούσει και να ενημερωθεί για την πορεία του ελληνικού προγράμματος». «Το τι θα πράξει είναι κάτι που θα το δούμε το προσεχές διάστημα», καταλήγει το ίδιο στέλεχος.

Την ίδια ώρα βέβαια, με μία κίνηση με ισχυρό συμβολισμό, η κυβέρνηση κατέθεσε χθες στη Βουλή την τροπολογία για τη μείωση κατά 30% του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή η τροπολογία για την αύξηση των δόσεων για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στο δημόσιο, με κυβερνητικές πηγές να μιλούν για 72 δόσεις. Παράλληλα, με την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2015 -στις 6 Οκτωβρίου- θα ανακοινωθεί το σχέδιο με τις παρεμβάσεις στη φορολογία οι οποίες θα γίνουν «σταδιακά και σε βάθος χρόνου».

ΝΕΡΙΤ

Για τις κυβερνητικές προθέσεις οι εκπρόσωποι της τρόικας θα ενημερωθούν όταν θα ξεκινήσει και επίσημα ο έλεγχος της ελληνικής οικονομίας την ερχόμενη Τρίτη, ενώ σήμερα στελέχη της τριμερούς θα έχουν τηλεδιάσκεψη με το οικονομικό επιτελείο.

Ο κ. Χαρδούβελης είχε συνάντηση πριν από λίγη ώρα με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να ενημερωθεί για τα αποτελέσματα της χθεσινής συνάντησης με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ και να λάβει οδηγίες.

Η κυβέρνηση «ανησυχεί» και για τη στάση που θα τηρήσει η τρόικα στο αίτημά της για αλλαγές στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά (ομαδικές απολύσεις – λοκ άουτ κ.α.) αλλά και τις απολύσεις που θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή