Φοροελαφρύνσεις, χρέος και αποχώρηση της τρόικας, τουλάχιστον με τη μορφή που γνωρίζαμε έως τώρα, αναμένεται να θέσει αύριο Τρίτη ο Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.
Παρά το γεγονός ότι το Βερολίνο, σύμφωνα με τη συνήθη πρακτική του, υποβαθμίζει το ραντεβού, επιμένοντας στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, «δύσκολα μπορεί να υποθέσει κανείς ότι η συνάντηση των δύο ηγετών θα είναι συνάντηση ρουτίνας», λέει κυβερνητικό στέλεχος. Όπως δύσκολα μπορεί να πιστέψει κανείς ότι θα βγουν προς τα έξω ειδήσεις από τη συνάντηση.
Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, το σχέδιο του Μαξίμου για το προσεχές κρίσιμο τρίμηνο έχει πολλές παραμέτρους, τις οποίες η Γερμανίδα Καγκελάριος γνωρίζει, χωρίς να χρειαστεί η αυριανή συνάντηση. «Οι δύο πλευρές έχουν ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας και καλές σχέσεις, ώστε να γνωρίζει πολύ καλά ή μία τις προθέσεις της άλλης», καταλήγει το ίδιο στέλεχος.
Το πρωί, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των συντακτών, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, μίλησε για «σημάδια ελπίδας» στην ελληνική οικονομία, ιδιαίτερα στον τομέα της ανάπτυξης, η οποία, όπως είπε, «φαίνεται ότι θα επιστρέψει».
Ο κ. Ζάιμπερτ επανέλαβε ότι η κ. Μέρκελ έχει εκφράσει συχνά την εκτίμησή της για την πορεία της χώρας υπό την κυβέρνηση Σαμαρά, ενώ απέφυγε να πει οτιδήποτε για τις ελληνικές προσδοκίες.
Απαντώντας σε ερώτηση για τις δηλώσεις Χαρδούβελη ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται την τρόικα, είπε ότι όλα αυτά θα συζητηθούν μετά το τέλος της αξιολόγησης, δηλαδή μετά το τέλος του έτους.
Την ίδια ώρα, σήμερα, σε παρουσίαση γενικής διεύθυνση της Κομισιόν, ειπώθηκε ότι η Ελλάδα είναι ο πρωταθλητής παγκοσμίως στις μεταρρυθμίσεις, αλλά πρέπει «να γίνουν άλλες τόσες για να δούμε πρόοδο».
Το σίγουρο είναι ότι ο κ. Σαμαράς θα συζητήσει με την κ. Μέρκελ το δημοσιονομικό κενό για το 2015, ενώ θα ζητήσει περισσότερο χρόνο για τα διαρθρωτικά, και ειδικά για μείζονα θέματα όπως οι αλλαγές σε ασφαλιστικό, εργασιακά.
Ο κ. Σαμαράς θα αναφερθεί επίσης στην επιθυμία της ελληνικής πλευράς να κλείσει η συμφωνία για την αξιολόγηση τον Οκτώβριο και να τελειώσει το «πήγαινε έλα» της τρόικας στην Αθήνα και να μεθοδευτεί με κάποιο τρόπο η απεμπλοκή του ΔΝΤ από το πρόγραμμα.
Επιθυμία επίσης της κυβέρνησης είναι να δοθεί μια πιστοποίηση από πλευράς δανειστών ότι το χρέος είναι βιώσιμο.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ