Νέες βολές ΣΥΡΙΖΑ εν όψει της συνάντησης Σαμαρά – Μέρκελ

Π. Σκουρλέτης: Ο Πρωθυπουργός πηγαίνει ικετεύοντας στο Βερολίνο
Δευτέρα, 22 Σεπτεμβρίου 2014 13:12
UPD:13:13
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Στην κριτική του κατά της κυβέρνησης εν όψει της αυριανής συνάντησης του Πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα καγκελάριο επανήλθε σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, τόσο διά του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, Π. Σκουρλέτη, όσο και διά του ευρωβουλευτή Δ. Παπαδημούλη.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι ο κ. Σκουρλέτης κατηγόρησε τον κ. Σαμαρά ότι «πηγαίνει ικετεύοντας» στο Βερολίνο και ότι «δεν μπορεί να διαπραγματευτεί».

«Είμαστε σε μια ευρωπαϊκή συγκυρία όπου για πρώτη φορά γίνονται πράγματα, λέγονται πράγματα που αμφισβητούν την ίδια την κυρίαρχη στρατηγική έτσι όπως εκφράζεται από το πρόσωπο της κ. Μέρκελ. Και αντί ο καταλυτικός ρόλος της παρέμβασης του κ. Σαμαρά να αμφισβητήσει την κυρίαρχη πολιτική, πηγαίνει κυριολεκτικά ικετεύοντας έχοντας βάλει τον υπουργό Οικονομικών 4-5 μέρες να έχει γαζώσει όλα τα ΜΜΕ και να λέει: ‘για το θέμα του χρέους, για μας δεν υπάρχει το ενδεχόμενο κουρέματος’», επεσήμανε ο Σκουρλέτης προσθέτοντας:

«Πάμε για να διαπραγματευτούμε για το θέμα του χρέους και εμείς λέμε εκ των προτέρων ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο κουρέματος του χρέους, κάτι το οποίο το λέει – αν θυμάστε καλά – και η πλευρά του ΔΝΤ και διάφορα ευρωπαϊκά ινστιτούτα. Δεν το βάζει καν στο τραπέζι».

Ο κ. Σκουρλέτης στηλίτευσε και τη στάση του υπουργού Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελη, ο οποίος όπως είπε, «ασκεί κριτική στη Γαλλία σε σχέση με τη χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής» τη στιγμή «που την έχουμε ανάγκη πρώτα απ’ όλα εμείς». «Πάμε με τα χέρια κατεβασμένα. Σας ρωτώ λοιπόν. Αυτό δεν είναι η στάση του ικέτη, του παραδομένου, ο οποίος προστρέχει στο μοναδικό του αποκούμπι; Γιατί πολιτικά είναι απομονωμένος ο κ. Σαμαράς», κατέληξε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αλλά και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, με δηλώσεις του στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, κατηγόρησε τον κ. Σαμαρά ότι πηγαίνει στη γερμανική πρωτεύουσα «για το δικό του συμφέρον», προσθέτοντας ότι ο ίδιος κρατά «μικρό καλάθι» για την επικείμενη συνάντηση με την κ. Μέρκελ.

«Επί δυόμισι χρόνια (ο κ. Σαμαράς) δοκιμάστηκε ως διαπραγματευτής των εθνικών συμφερόντων και έχει αποτύχει παταγωδώς. Αμέσως μόλις έγινε πρωθυπουργός πήγε στην κ. Μέρκελ και είπε ‘ουδείς αναμάρτητος’, όταν του θύμισαν τις προεκλογικές του δεσμεύσεις και υποσχέσεις για επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου. Αυτό που εκλιπαρεί ο κ. Σαμαράς είναι να του χαλαρώσει λίγο η κ. Μέρκελ τη θηλιά», δήλωσε.

Σημείωσε ακόμη ότι η αυριανή συνάντηση «θα κριθεί εκ του αποτελέσματος» και «όχι από τα λόγια». «Όσοι θέλουν αλλαγή πολιτικής και ουσιαστική διαπραγμάτευση θα πρέπει να αντιληφθούν ότι αυτό απαιτεί άλλη κυβέρνηση, ικανή να διαπραγματευθεί. Δηλαδή κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Ουδείς πιστεύει πια ότι φεύγει το μνημόνιο και η τρόικα. Αυτά θα φύγουν μαζί με την κυβέρνηση Σαμαρά», παρατήρησε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή