Δημιουργική Οικονομία: Μία διαρκής ευκαιρία για την ανάπτυξη της χώρας μας

Δευτέρα, 22 Σεπτεμβρίου 2014 14:27
UPD:14:32
A- A A+

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πόσες ώρες περνάμε μπροστά σε μία οθόνη; πόσα βίντεο ανεβαίνουν ετησίως στο Youtube; πόσοι άνθρωποι ταξιδεύουν για τουρισμό; πόσα κινηματογραφικά εισιτήρια κόβονται ετησίως; πόσοι περνάνε τον ελεύθερο χρόνο τους διαβάζοντας βιβλία; Όλα αυτά τα ερωτήματα καταλήγουν σε ένα βασικό ερώτημα που μας αφορά όλους: Έχετε αναλογιστεί την οικονομική αποτίμηση αλλά και τη συμβολή όλων αυτών στην παγκόσμια αλλά και εθνική οικονομία;

Στο πέρασμα των χρόνων αποδεικνύεται ότι οι τέχνες, η πολιτιστική κληρονομιά, ο τουρισμός, η μουσική, οι νέες τεχνολογίες, η εκδοτική κληρονομιά, η αρχιτεκτονική, το design, η διαφήμιση, όσα δηλαδή απαρτίζουν τη λεγόμενη «Δημιουργική Βιομηχανία», αναπτύσσονται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς σ’ όλο τον κόσμο συνεισφέροντας στο 3%-7% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. Η αξία της Δημιουργικής Βιομηχανίας είναι τόσο μεγάλη που –αναλογικά- αν ήταν μία χώρα του κόσμου, θα ήταν η 4η μεγαλύτερη οικονομία μετά τις Η.Π.Α.. Κίνα και Ιαπωνία. Επιπρόσθετα, η έρευνα του 2012 της συμβουλευτικής εταιρείας Price Waterhouse Cooper (PWC) αποδεικνύει ότι το σύνολο των δραστηριοτήτων στον πυρήνα της Δημιουργικής Βιομηχανίας ενίσχυσε κατά 2,2 τρισεκατομμύρια δολάρια την παγκόσμια οικονομία. Αξιόλογο παράδειγμα για την αξία της Δημιουργικής Βιομηχανίας βρίσκουμε σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπου η συνεισφορά της στις οικονομίες τους είναι αξιοσημείωτη:  Αργεντινή (3,8%), Βραζιλία (2,7%) Χιλή (1,6%), Κολομβία (3,3% ), Μεξικό (4,8%).

Στην εξέλιξη αλλά και τη σημασία της Δημιουργικής Οικονομίας που μπορεί να αποτελέσει βιώσιμο αναπτυξιακό παράδειγμα αλλά και να δημιουργήσει την ευκαιρία για τη χάραξη νέων πολιτικών και πρωτοβουλιών που θα ενισχύσουν την πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας, επικεντρώνεται η Συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στις 18 Οκτωβρίου 2014 στο Μουσείο της Ακρόπολης με θέμα «Η Δημιουργική Οικονομία - Μία διαρκής ευκαιρία για ανάπτυξη».  Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που διοργανώνει η εταιρεία συμβούλων φιλανθρωπίας elpis στην οποία δίνεται η ευκαιρία σε ομιλητές από διαφορετικούς κλάδους: καλλιτέχνες, επιχειρηματίες, επενδυτές, πολιτικούς, οικονομολόγους, ακαδημαϊκούς αλλά και επαγγελματίες, εκπροσώπους της Δημιουργικής Οικονομίας, μέσα από ερωτήματα, μελέτες, πρακτικές αλλά και με ανοιχτό διάλογο με το κοινό,  να εστιάσουν στη σημασία της επένδυσης στη Δημιουργική Οικονομία, την καινοτομία και τη συνεργασία, που μπορούν να προσθέσουν το δικό τους λιθαράκι στην ανάπτυξη της οικονομίας στη χώρα μας.

Αφορμή για την εκδήλωση αποτέλεσε η μετάφραση στα ελληνικά της έκδοσης “The Orange Economy – An Infinite Opportunity”, μία σημαντική έρευνα της Inter-American Development Bank, που εξετάζει τις δυνατότητες ανάπτυξης που προσφέρει η Δημιουργική Οικονομία μέσα από μοντέλα επιτυχημένων πρακτικών σε χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.

Η εκδήλωση αποτελεί μια ευκαιρία ανάδειξης αλλά και δημιουργίας ενός δικτύου για όσους «επενδύουν» στη ανάπτυξη της πολιτιστικής αλλά και δημιουργικής οικονομίας αλλά και για όσους θέλουν να ενταχθούν στο διάλογο που έχει ανοίξει  η τριπλή συμμαχία- Γνώση, Πολιτισμός και Οικονομία-.

Ο Αλμπέρ Καμύ πίστευε ότι: «Χωρίς τον πολιτισμό και τη σχετική ελευθερία που συνεπάγεται, η κοινωνία (…) δεν είναι παρά μια ζούγκλα. Γι΄ αυτό, οποιαδήποτε αυθεντική δημιουργία είναι ένα δώρο στο μέλλον”.

Εσείς, πιστεύετε ότι υπάρχει πιο «δημιουργικό» μέλλον για όλους μας;

  «Τhe Orange Economy – An infinite opportunity»

www.creativeconomyingreece.com

https://www.facebook.com/pages/Creative-Economy-in-Greece

https://twitter.com/CreativeGr

Προτεινόμενα για εσάς