Χρόνο και αποφάσεις ζητεί ο Πρωθυπουργός από τους δανειστές

Κυριακή, 21 Σεπτεμβρίου 2014 12:57
UPD:15:18
SOOC/Nick Paleologos

Για να μπορέσει να φτάσει με επιτυχία στο τέλος, ο κ. Σαμαράς πρέπει πρώτα να λάβει το «οκ» των δανειστών στο αίτημα να δώσουν χρόνο στην κυβέρνηση να ολοκληρώσει τη μεταρρύθμιση της οικονομίας.

A- A A+

Με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν σταθερό και το κυριότερο παγιωμένο προβάδισμα για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Πρωθυπουργός, ξεκινώντας από τη συνάντηση με την Άγκελα Μέρκελ την Τρίτη στο Βερολίνο, θα επιδοθεί σε έναν μίνι μαραθώνιο αναστροφής του κλίματος με χρονικό ορίζοντα μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.

Για να μπορέσει να φτάσει με επιτυχία στο τέλος, ο κ. Σαμαράς πρέπει πρώτα να λάβει το «οκ» των δανειστών στο αίτημα να δώσουν χρόνο στην κυβέρνηση να ολοκληρώσει τη μεταρρύθμιση της οικονομίας. Kαι για την ακρίβεια των πολιτικών τους ηγεσιών και όχι των τεχνοκρατών της τρόικας, «γιατί αυτοί παραμένουν άκαμπτοι και ασυγκίνητοι», όπως λέει χαρακτηριστικά κυβερνητικό στέλεχος με εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις.

Από το 2012, που ο κ. Σαμαράς είδε τη Γερμανίδα καγκελάριο για πρώτη φορά μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τον ίδιο, έχουν αλλάξει πάρα πολλά . Αυτή τη φορά ο Πρωθυπουργός, έχοντας ανά χείρας την απόφασή του για απεμπλοκή της χώρας από τα μνημόνια, την τρόικα και το ΔΝΤ, θα ζητήσει από την κ. Μέρκελ, χρόνο.

Και όπως λέει συνεργάτης του, για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις, «όχι χρόνο για να πάνε πίσω αποφάσεις όπως για παράδειγμα για το χρέος - γιατί υπάρχει κι αυτή η άποψη εντός της Ε.Ε. -  αλλά το αντίθετο, για να παρθούν και να μη συνδέονται με «ανεδαφικά» αιτήματα τα οποία «το μόνο που θα καταφέρουν είναι να φέρουν τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία». Και φυσικά να δοθεί το «οκ» για τις φοροελαφρύνσεις που έχει εξαγγείλει ο κ. Σαμαράς.

Η πάγια θέση του Μαξίμου είναι ότι «η ελληνική κοινωνία έχει κάνει παρά πολλά τα τελευταία δύο χρόνια. Τώρα θέλει μια επιβράβευση, ένα κίνητρο για να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις. Αλλιώς υπάρχει κίνδυνος να γυρίσουμε πίσω από εκεί που ξεκινήσαμε».

Επόμενο σκαλοπάτι σ’ αυτόν τον μίνι μαραθώνιο του Πρωθυπουργού, είναι οι εορτασμοί για τα 40χρονα της Ν.Δ. Το Μαξίμου και κυρίως η Συγγρού θα «τρέξουν» μία επικοινωνιακή καμπάνια  η οποία θα κορυφωθεί με τις δύο εκδηλώσεις, μία στο  Athos Palace στην Καλλιθέα Χαλκιδικής το ερχόμενο Σάββατο και μία στην Αθήνα στις 4 Οκτωβρίου. Παράλληλα, ετοιμάζεται ένα έντυπο, στο οποίο θα υπάρχουν άρθρα του Κ. Καραμανλή και του Α. Σαμαρά και μία έκθεση φωτογραφίας.

Βασικός στόχος της Συγγρού και του Α. Παπαμιμίκου που έχει αναλάβει την όλη εκδήλωση και εδώ και καιρό εργάζεται πυρετωδώς γι’ αυτήν, είναι να «ξαναμπεί η Ν.Δ. και η κεντροδεξιά στο παιχνίδι».

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, η ιδέα για ονομαστικά προσκλητήρια σε στελέχη που για τον έναν ή τον άλλον λόγο βρίσκονται εκτός παράταξης, έχει εγκαταλειφθεί και οι εκδηλώσεις θα είναι ανοιχτές. Και μπορεί να γράφεται ότι αυτό έγινε μετά από αντιδράσεις πολλών στη Ν.Δ., ειδικά για την περίπτωση Καρατζαφέρη, αλλά η Συγγρού ήταν εξ αρχής υπέρ της άποψης οι εκδηλώσεις να είναι «ανοιχτές» και χωρίς ονομαστικά προσκλητήρια.

Την ίδια βέβαια ώρα, η τρόικα θα βρίσκεται στην Αθήνα με στόχο μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου να ολοκληρωθεί και η τελευταία αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας. Αν όλα πάνε όπως τα σχεδιάζει το κυβερνητικό επιτελείο και από τον Νοέμβριο ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος, τότε δημιουργούνται και οι συνθήκες για την εκλογή ΠτΔ από την παρούσα Βουλή. Αν όχι, τότε «τα πάντα είναι ανοιχτά», καταλήγει κυβερνητικό στέλεχος.                

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή