Μήνυμα Χαρδούβελη εν όψει της συνάντησης Σαμαρά - Μέρκελ

Παρασκευή, 19 Σεπτεμβρίου 2014 18:50
UPD:20/09/2014 00:24
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΧΡΥΣΑ ΠΑΝΟΥΣΙΑΔΟΥ

Ο κ. Χαρδούβελης σε τηλεοπτική συνέντευξή του στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, εμφανίστηκε αντίθετος με τη διαγραφή του δημόσιου χρέους λέγοντας ότι «δεν αποτελεί επιλογή η διαγραφή του».

A- A A+

Με μήνυμα του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, προς την πλευρά των δανειστών, η Αθήνα επιχειρεί να στρώσει το χαλί της συνάντησης, την ερχόμενη Τρίτη στο Βερολίνο, μεταξύ του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και της Γερμανίδας καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ.

Το Μαξίμου περιμένει πολλά από τη συνάντηση αυτή και είναι χαρακτηριστική η χθεσινή αναφορά στελέχους της κυβέρνησης στο naftemporiki.gr, ότι το αποτέλεσμά της μπορεί να κρίνει «ακόμη και την ημερομηνία των εκλογών».

Ο κ. Χαρδούβλεης σε τηλεοπτική συνέντευξή του στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, εμφανίστηκε αντίθετος με τη διαγραφή του δημόσιου χρέους λέγοντας ότι «δεν αποτελεί επιλογή η διαγραφή του».

Κι αυτό διότι, όπως είπε, το μεγαλύτερο μέρος του δεν ανήκει στον ιδιωτικό τομέα αλλά στην ΕΚΤ και στα ευρωπαϊκά κράτη. «Υπάρχουν άλλοι τρόποι για την ελάφρυνσή του, όπως η παράταση της αποπληρωμής», είπε ο Έλληνας υπουργός.

Επί της ουσίας, η Αθήνα στέλνει μήνυμα προς τους ηγετικούς ευρωπαϊκούς κύκλους ότι επιθυμεί να τελειώσει γρήγορα με την αξιολόγηση και να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για το χρέος, συντασσόμενη με την πλευρά των δανειστών, η οποία σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους, αφού τότε θα πρέπει να «περάσει» την εν λόγω απόφαση από τα τοπικά κοινοβούλια.

«Με απλά λόγια», λέει κυβερνητικό στέλεχος, «θα πρέπει να εγγράψουν ζημιές στους προϋπολογισμούς τους και να αυξήσουν τα ελλείμματα με τη ρήτρα του 3% να παραμονεύει, την ίδια ώρα που η  Γαλλία ήδη προσπαθεί να ‘‘ξεφύγει’’ ζητώντας χαλάρωση του μέτρου και αναβάλλοντας την εφαρμογή του».

Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, οι οποίοι διαβλέπουν την έλλειψη διάθεσης των δανειστών να «τρέξουν» το θέμα, «μια εμμονή σε κούρεμα του χρέους θα ήταν καταστροφική, αφού με μαθηματική ακρίβεια θα παρέπεμπε το θέμα στις ελληνικές καλένδες, την ίδια ώρα που η οικονομία της χώρας ‘‘διψά’’ για κονδύλια, τα οποία θα μπορούσαν να απελευθερωθούν από μία απομείωση με άλλους τρόπους του χρέους και να διοχετευθούν για αναπτυξιακούς σκοπούς».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή