Αντιπαράθεση για την έξοδο από το μνημόνιο

Σάββατο, 20 Σεπτεμβρίου 2014 12:35
UPD:15:10
Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Από το Μπακού του Αζερμπαϊτζάν ο Πρωθυπουργός, είδε χθες τον ΥΠΟΙΚ Γκίκα Χαρδούβελη να στέλνει πολλαπλά μήνυμα,  ξεδιπλώνοντας επί της ουσίας την κυβερνητική στρατηγική το κρισιμότατο προσεχές πεντάμηνο (φωτ. αρχείου).

A- A A+

Σε διελκυστίνδα μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης εξελίσσεται ο χρόνος και κυρίως ο τρόπος που η χώρα μας θα καταφέρει να  ακολουθήσει το δρόμο της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας και να εξέλθει των προγραμμάτων διάσωσης, στηριζόμενη στις δικές της δυνάμεις. Θέμα που στο πυρήνα του βρίσκεται φυσικά η διαχείριση του χρέους. 

Από το Μπακού του Αζερμπαϊτζάν ο Πρωθυπουργός, έχοντας αφήσει στην Αθήνα τους δύο συνεργάτες του, Χρύσανθο Λαζαρίδη και Σταύρο Παπασταύρου, να προετοιμάσουν το κρίσιμο ραντεβού της Τρίτης με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, είδε χθες τον ΥΠΟΙΚ Γκίκα Χαρδούβελη να στέλνει πολλαπλά μήνυμα,  ξεδιπλώνοντας επί της ουσίας την κυβερνητική στρατηγική το κρισιμότατο προσεχές πεντάμηνο.

Μάλιστα, η απάντηση «όλα είναι ανοικτά» του κ. Χαρδούβελη στο Bloomberg, για το εάν η Ελλάδα θα μπορούσε να βγει νωρίτερα από το πρόγραμμα του ΔΝΤ, χωρίς βεβαίως να κάνει χρήση των χρημάτων που απομένουν, έκαναν τον ΣΥΡΙΖΑ να μιλήσει για «δυσαρμονία» και «διαφωνία» του ΥΠΟΙΚ με τον Πρωθυπουργό.

Κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, σχολιάζοντας την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνει ότι το «όλα είναι ανοιχτά» του κ. Χαρδούβελη «έχει να κάνει με τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις» και όχι μόνο δεν βρίσκεται σε δυσαρμονία με τις εξαγγελίες Σαμαρά «αλλά το αντίθετο, επιβεβαιώνει την πρόθεση της Κυβέρνησης να βγει η χώρα από την επιτήρηση των μνημονίων».

Και μπορεί ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ, να δήλωσε χθες ότι η συνάντηση Μέρκελ-Σαμαρά είναι μία διμερής επίσκεψη και όλες οι αποφάσεις «λαμβάνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και όχι σε διμερές», αλλά είναι βέβαιο ότι η κ. Μέρκελ γνωρίζει καλά τις προθέσεις της Αθήνας. Η τελευταία, σύμφωνα και με τον  κ. Χαρδούβελη επιχειρεί να εκμεταλλευθεί ότι το ΔΝΤ δεν θέλει να δανείσει μόνο, ενώ και οι Ευρωπαίοι δεν ικανοποιούνται με το να δανείσει τη χώρα μόνο το ΔΝΤ και να μείνουν εκείνοι εκτός.  

Σήμερα, ο κ. Σαμαράς και η ελληνική αντιπροσωπεία, μαζί με αντιπροσωπείες από την Τουρκία, την Ιταλία, την Αλβανία, τη Βουλγαρία, το Μαυροβούνιο, την Κροατία και τη Βρετανία, θα συμμετάσχουν στην επετειακή εκδήλωση για το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή