Αλλαγές στην εμπορική συμφωνία Ουκρανίας - Ε.Ε. αξιώνει η Ρωσία

Πέμπτη, 18 Σεπτεμβρίου 2014 21:12
UPD:21:20
REUTERS/FRANCOIS LENOIR

Φωτογραφία από την σύναψη της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ Ουκρανίας - Ε.Ε.

A- A A+

Αλλαγές στη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που συνήψαν Ουκρανία και Ευρωπαϊκή Ένωση αξιώνει η Ρωσία, υπογραμμίζοντας ότι δεν ικανοποιήθηκε από την παραχώρηση της ύστατης στιγμής να καθυστερήσει για διάστημα 25 μηνών την εφαρμογή του εμπορικού συμφώνου μεταξύ των Βρυξελλών και του Κιέβου.

Σε επιστολή του προς τον επίτροπο Εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κάρελ Ντε Χουχτ η οποία περιήλθε σε γνώση του Ρόιτερς ο Ρώσος υπουργός Οικονομίας Αλεξέι Ουλιουκάιεφ αναφέρει ότι η Μόσχα επιθυμεί να διεξαχθούν τριμερείς διαπραγματεύσεις για την τροποποίηση της συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Ουκρανία, η οποία σύμφωνα με τη Ρωσία θα βλάψει την δική της οικονομία.

Ο Ουλιουκάιεφ επανέλαβε τις απειλές περί περιορισμού της πρόσβασης της Ουκρανίας σε ζωτικής σημασίας ρωσικές αγορές, γεγονός που δείχνει ότι η παραχώρηση των Βρυξελλών–η καθυστέρηση της υλοποίησης της συμφωνίας για 15 μήνες– απέτυχε να μετριάσει τις ανησυχίες της Μόσχας.

Η Μόσχα φοβάται πρωτίστως ότι η Ουκρανία θα απαγορεύσει τις εισαγωγές από τη Ρωσία, που δεν πληρούν τα πρότυπα ποιότητας τα οποία θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Ρώσος υπουργός Οικονομίας στην επιστολή του με ημερομηνία 15 Σεπτεμβρίου προς τον ευρωπαίο επίτροπο εμπορίου Κάρελ Ντε Χουχτ αναφέρει ότι οι διαπραγματευτές της Ρωσίας της Ουκρανίας και της ΕΕ θα πρέπει να λάβουν εντολή ώστε να προετοιμάσουν «προτάσεις για τροποποιήσεις της Συμφωνίας Σύνδεσης της Ουκρανίας με την ΕΕ, επιτρέποντας νομικά δεσμευτικούς όρους που θα απαλείψουν τις ανησυχίες της ρωσικής πλευράς ».

Ωστόσο ο Ντε Χουχτ ο οποίος συναντήθηκε με τον Ουλιουκάιεφ και έναν Ουκρανό υπουργό την περασμένη Παρασκευή για να συμφωνήσουν σε μία συμφωνία ώστε να καθυστερήσει η εφαρμογή της εμπορικής συμφωνίας μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2015, αποκλείει την τροποποίηση της συμφωνίας, που επικυρώθηκε ταυτόχρονα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Κοινοβούλιο της Ουκρανίας την Τρίτη.

Σε ένα αντίγραφο της επιστολής του προς τον ουκρανό υπουργό Εξωτερικών Πάβλο Κλίμκιν ο Ουλιουκάιεφ δήλωσε πως η Ρωσία θα μπορούσε να εκλάβει ακόμα και την εφαρμογή της Συμφωνίας Σύνδεσης εν μέρει ως αιτία να προβεί σε αντίποινα.

«Επαναλαμβάνουμε την πρόθεσή μας να προσαρμόσουμε, εάν είναι απαραίτητο, το καθεστώς μάλλον ευνοούμενου κράτους που ισχύει μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν τα προβλήματα που σχετίζονται με την αλλαγή του καθεστώτος των συναλλαγών μεταξύ της Ουκρανίας και της ΕΕ, χωρίς να αποκλείονται και άλλοι τρόποι για την προστασία της ρωσικής οικονομίας» αναφέρεται στο αντίγραφο της επιστολής του ρώσου υπουργού Οικονομίας.

Η αναβολή της επικύρωσης της συμφωνίας εμπορικής σύνδεσης της Ουκρανίας με την ΕΕ είχε στόχο κυρίως μην υπονομευθεί η προσωρινή κατάπαυση του πυρός των ουκρανικών δυνάμεων με τους φιλορώσους αντάρτες.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή