Ποροσένκο στο Κογκρέσο των ΗΠΑ: Απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια η Ρωσία

Επίσημη επίσκεψη
Πέμπτη, 18 Σεπτεμβρίου 2014 19:03
UPD:19:40
REUTERS/VALENTYN OGIRENKO

Ο κ. Ποροσένκο θα έχει συνομιλίες με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα (φωτ. αρχείου), λίγο πριν απευθύνει λόγο σε κοινή συνεδρίαση της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ.

A- A A+

O πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου ότι η Ρωσία αποτελεί απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια.

«Εάν δεν τους σταματήσουμε τώρα, θα παραβιάσουν τα σύνορα της Ευρώπης, (πρόκειται) για μια απόλυτη απειλή για τον κόσμο» υπογράμμισε ο κ. Ποροσένκο, κατά τη διάρκεια της ομιλίας που εκφώνησε ενώπιον των Αμερικανών γερουσιαστών και βουλευτών, ενώ ζήτησε η Ουάσιγκτον και η Ευρώπη να «μην αφήσουν μόνη την Ουκρανία» απέναντι στη Ρωσία.

Ο Ουκρανός πρόεδρος καταδίκασε την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, χαρακτηρίζοντάς την μία από τις μεγαλύτερες «προδοσίες» στη σύγχρονη Ιστορία.

Η προσάρτηση τον περασμένο Μάρτιο αυτής της χερσονήσου της Ουκρανίας στη Ρωσία, την οποία ποτέ δεν αναγνώρισε η διεθνής κοινότητα, «αποτελεί μια από τις πλέον κυνικές πράξεις προδοσίας στη σύγχρονη Ιστορία», τόνισε ο κ. Ποροσένκο.

Ο επικεφαλής του ουκρανικού κράτους ζήτησε από την Ουάσιγκτον να χορηγήσει στην χώρα του έειδικό καθεστώς άμυνας και ασφάλειας, καθώς δεν αποτελεί επίσημο μέλος του ΝΑΤΟ.

«Ενθαρρύνω σθεναρά τις ΗΠΑ να χορηγήσουν στην Ουκρανία ένα ειδικό καθεστώς ασφάλειας και άμυνας που θα αντανακλά το υψηλότερο επίπεδο αλληλεπίδρασης κρατών που δεν ανήκουν στο ΝΑΤΟ» με τις χώρες της Δύσης, απέναντι στη Ρωσία, προσέθεσε ο κ. Ποροσένκο.

Η ομιλία του προέδρου της Ουκρανίας διακόπηκε πολλές φορές από τα χειροκροτήματα των Αμερικανών γερουσιαστών και βουλευτών.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας ζήτησε επίσης να δοθεί περισσότερη βοήθεια προς τον ουκρανικό στρατό, περά από τον εξοπλισμό που η Ουάσιγκτον έχει ήδη στείλει όπως κιάλια νυχτερινής όρασης.

«Χρειάζονται περισσότερη πολιτική υποστήριξη από ολόκληρο τον κόσμο. Χρειάζονται περισσότερο στρατιωτικό εξοπλισμό, θανατηφόρο και μη θανατηφόρο», είπε ο ίδιος.

«Οι κουβέρτες, οι διόπτρες νυχτερινής όρασης είναι επίσης σημαντικά είδη, κανείς όμως δε μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο μόνο με κουβέρτες», επισήμανε.

«Όπως ακριβώς το Ισραήλ, η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί το έδαφός της», συμπλήρωσε.

Τόνισε άλλωστε ότι το μόνο που εμποδίζει «τον εφιάλτη μιας πλήρους υποτροπής κι επιστροφής στον προηγούμενο αιώνα και το ξέσπασμα ενός νέου ψυχρού πολέμου» είναι οι νεαροί Ουκρανοί στρατιώτες που δε διαθέτουν αρκετό εξοπλισμό.

«Ο πόλεμος που διεξάγουν οι νεαροί αυτοί άνδρες σήμερα δεν είναι ένας πόλεμος μόνον της Ουκρανίας. Είναι πόλεμος και της Ευρώπης και της Αμερικής, επίσης», υποστήριξε.

Ο Πέτρο Ποροσένκο άσκησε ακόμη πιέσεις για την επιβολή επιπλέον κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας για την προσάρτηση της Κριμαίας και της στήριξης που παρέχει στους αποσχιστές.

«Ζήτησα επίσης οι ΗΠΑ να παραμείνουν δυναμικές και να εκφράζουν τις αρχές τους διαμέσου των πρόσθετων κυρώσεων εναντίον του επιτιθέμενου», σημείωσε.

Στην ομιλία που εκφώνησε πριν από μια σπάνια κοινή συνεδρίαση Γερουσίας - Βουλής, ο Ουκρανός πρόεδρος υπενθύμισε στις ΗΠΑ ότι η Δύση, η Κίνα και η Ρωσία δεν έχουν τηρήσει τις υποσχέσεις τους για τις εγγυήσεις που δόθηκαν κατά τη συνθήκη της Βουδαπέστης του 1994 που εγγυάται την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

«Την Ουκρανία που εγκατέλειψε το τρίτο μεγαλύτερο πυρηνικό δυναμικό στον κόσμο ως αντάλλαγμα για την παροχή εγγυήσεων ασφαλείας, την μαχαίρωσε στην πλάτη μία από τις χώρες που παρείχαν αυτές τις εγγυήσεις».

Βοήθεια 46 εκατ. δολαρίων

Λίγο πριν από τη συνάντηση μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα με τον Πέτρο Ποροσένκο, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι εκταμιεύει 46 εκατομμύρια δολάρια βοήθειας με στόχο τον εξοπλισμό και την εκπαίδευση των ουκρανικών δυνάμεων ασφαλείας.

Στόχος αυτής της νέας βοήθειας- που ανεβάζει το συνολικό ποσό της αμερικανικής βοήθειας προς την Ουκρανία στα 116 εκατομμύρια δολάρια, είναι να βοηθήσει την χώρα, που πολεμά τους φιλορώσους αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία, στην επιτήρηση και ασφάλεια των συνόρων της και να βοηθήσει το στρατό να λειτουργεί με τρόπο πιο «αποτελεσματικό».

Η βοήθεια αυτή δεν περιλαμβάνει την προμήθεια όπλων αλλά την αποστολή εξοπλισμού τηλεπικοινωνιών, ραντάρ, αλεξίσφαιρων γιλέκων, κρανών ή ακόμα στρατιωτικών στολών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή