Δέκα αραβικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας, συμφώνησαν να συνταχθούν με τις ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της απειλής του Ισλαμικού Κράτους.
Η συμφωνία ακολούθησε τις συνομιλίες μεταξύ των Αράβων υπουργών Εξωτερικών και του ομόλογού τους των ΗΠΑ στην πόλη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας.
Στη δήλωσή τους αναφέρεται ότι συζήτησαν τη στρατηγική για την καταστροφή του Ισλαμικού Κράτους και των μαχητών του «όπου κι αν δραστηριοποιείται, συμπεριλαμβανομένων του Ιράκ και της Συρίας».
Η Ρωσία είχε προειδοποιήσει νωρίτερα τις ΗΠΑ ενάντια σε αεροπορικά πλήγματα στο έδαφος της Συρίας χωρίς έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και έγκριση της Δαμασκού.
Χωρίς τα παραπάνω, μια τέτοια πράξη, σύμφωνα με τη Μόσχα, θα αποτελούσε «επιθετική ενέργεια» και «τεράστια παραβίαση του διεθνούς δικαίου».
Το Ισλαμικό Κράτος ελέγχει μεγάλα τμήματα του εδάφους τόσο της Συρίας όσο και του Ιράκ, μετά από σειρά στρατιωτικών επιτυχιών.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έχει απειλήσει με αεροπορικά πλήγματα κατά θέσεων των τζιχαντιστών εντός της Συρίας, όπως συμβαίνει ήδη και στο Ιράκ και ο Τζον Κέρι έχει αναλάβει να συστήσει την πλατύτερη δυνατή συμμαχία κατά των τζιχαντιστών.
Στην κοινή δήλωση αναφέρεται «η δέσμευση για ενιαία δράση κατά της απειλής την οποία συνιστά η τρομοκρατία», συμπεριλαμβανομένου του Ισλαμικού Κράτους.
Εκτός της Σαουδικής Αραβίας, τα αραβικά κράτη τα οποία έλαβαν μέρος στη σύνοδο ήταν το Μπαχρέιν, η Αίγυπτος, το Ιράκ, η Ιορδανία, το Κουβέιτ, ο Λίβανος, το Ομάν, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Εκπρόσωπο στη διάσκεψη έστειλε και η Τουρκία.