Διεθνείς ζυμώσεις για ενδεχόμενα πλήγματα κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία

Βρετανία και Γερμανία δεν συμμετέχουν, Ρωσία και Συρία προειδοποιούν τις ΗΠΑ
Πέμπτη, 11 Σεπτεμβρίου 2014 16:02
UPD:17:27
REUTERS/TOBY MELVILLE
A- A A+

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας και της Μεγάλης Βρετανίας απέκλεισαν το ενδεχόμενο να μετάσχουν οι χώρες τους σε αεροπορικές επιχειρήσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ διευκρίνισε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Βερολίνο ότι δεν έχει ζητηθεί από τη Γερμανία να συμμετάσχει σε μια τέτοια επιχείρηση. «Για να είμαστε ξεκάθαροι, δεν μας ζητήθηκε κάτι τέτοιο και δεν θα το κάνουμε», υπογράμμισε.

Ο Βρετανός ομόλογός του, Φίλιπ Χάμοντ, είπε ότι το Λονδίνο «στηρίζει πλήρως την προσέγγιση των ΗΠΑ για τη συγκρότηση ενός διεθνούς συνασπισμού» εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, χαρακτηρίζοντας την οργάνωση «βαρβαρική».

Σημείωσε ότι η βρετανική κυβέρνηση «δεν έχει αποκλείσει τίποτα» όσον αφορά το πώς θα μπορούσε να βοηθήσει τον συνασπισμό.

Όταν του ζητήθηκε, ωστόσο, από το πρακτορείο Reuters να σχολιάσει την πρόταση του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα για αεροπορικά πλήγματα εναντίον θέσεων του Ι.Κ. στη Συρία, ο κ. Χάμοντ απάντησε: «Θέλω να είμαι σαφής. Η Βρετανία δεν θα συμμετάσχει σε αεροπορικές επιδρομές στη Συρία. Ήδη κάναμε αυτή τη συζήτηση στο κοινοβούλιο μας πέρσι και δεν θα αναθεωρήσουμε αυτήν τη θέση».

Ο Βρετανός υπουργός σημείωσε ότι το νομικό περιβάλλον και το τι μπορεί να επιτραπεί σε στρατιωτικό επίπεδο στη Συρία και το Ιράκ διαφέρουν κατά πολύ.

Προειδοποιήσεις Ρωσίας - Συρίας προς ΗΠΑ

Η Ρωσία προειδοποίησε τις ΗΠΑ, την ίδια ώρα, ότι κάθε χρήση βίας κατά των τζιχαντιστών χωρίς προηγούμενη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ θα αποτελούσε παραβίαση της εδαφικής κυριαρχίας και της Συρίας.

«Ο πρόεδρος των ΗΠΑ μίλησε άμεσα για την πιθανότητα αεροπορικών πληγμάτων κατά θέσεων του Ισλαμικού Κράτους από τις αμερικανικές δυνάμεις εντός του εδάφους της Συρίας, χωρίς τη συναίνεση της νόμιμης κυβέρνησής της», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Αλεξαντερ Λουκασέβιτς.

«Αυτό το βήμα, με απουσία απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, θα ήταν μια πράξη επίθεσης, μια τεράστια παραβίαση του διεθνούς δικαίου», κατέληξε ο Ρώσος αξιωματούχος.

Η δε συριακή κυβέρνηση τόνισε ότι κάθε δραστηριότητα στο έδαφός της χωρίς την ενημέρωση και την έγκρισή της θα θεωρηθεί επίθεση κατά της Συρίας.

«Κάιε δράση, οποιουδήποτε τύπου, χωρίς την έγκριση της συριακής κυβέρνησης, αποτελεί πράξη επίθεσης κατά της Συρίας», ανέφερε ο Αλί Χαϊντάρ, υπουργός Υποθέσεων Εθνικής Συμφιλίωσης, στη Δαμασκό.

«Πρέπει να υπάρχει συνεργασία και συντονισμός με τη Συρία και πρέπει να υπάρχει έγκριση από τη Συρία για οποιαδήποτε πράξη στο έδαφος της, στρατιωτική ή όχι», υπογράμμισε ο Σύρος υπουργός.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή