Μ. Βορίδης: Ελεγκτικό πεδίο για τους γιατρούς η απόφαση για τις διαγνωστικές εξετάσεις

Τετάρτη, 10 Σεπτεμβρίου 2014 17:51
UPD:17:52
FOSPHOTOS/Panayiotis Tzamaros

Ο υπουργός εκτίμησε ότι «δεν υπάρχει ένας πραγματικός υγειονομικός λόγος γι’ αυτήν την αύξηση των διαγνωστικών εξετάσεων από χρόνο σε χρόνο» και ότι η κυβέρνηση έπρεπε να παρέμβει.

A- A A+

Η υπουργική απόφαση για τον περιορισμό των διαγνωστικών εξετάσεων δημιουργεί απλώς ένα «ελεγκτικό πεδίο» για τους γιατρούς, υποστήριξε ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης μιλώντας στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για το σύστημα αμοιβών στα νοσοκομεία.
«Η υπουργική απόφαση δεν βάζει κάποιου είδους «κόφτη».

«Οι γιατροί μπορούν να συνταγογραφήσουν όποια είναι η ενδεικνυόμενη, κατά την κρίση τους, εξέταση. Δεν δημιουργείται δηλαδή ένα νομικό ανάχωμα, ένας νομικός περιορισμός. Τι δημιουργείται; Δημιουργείται ένα ελεγκτικό πεδίο, αυτό είναι αλήθεια», είπε ο υπουργός αναφέροντας ότι «μπορεί ο ιατρός ελεγκτής του ΕΟΠΥΥ να εντοπίσει ενδεχόμενα προκλητής συνταγογράφησης, μη δικαιολογημένης συνταγογράφησης και να ζητήσει εξηγήσεις».

Ο Μ. Βορίδης ανέφερε ότι για διαγνωστικές εξετάσεις

  • το 2012 καταβλήθηκαν 429 εκατομμύρια
  • το 2013 καταβλήθηκαν 603 εκατομμύρια
  • το πρώτο επτάμηνο του 2014 έχουν καταβληθεί 393 εκατομμύρια και το έτος με αυτόν το ρυθμό το έτος θα κλείσει κοντά στα 700 εκατομμύρια, αν δεν ανασχεθούν.

Ο υπουργός εκτίμησε ότι «δεν υπάρχει ένας πραγματικός υγειονομικός λόγος γι’ αυτήν την αύξηση των διαγνωστικών εξετάσεων από χρόνο σε χρόνο» και ότι η κυβέρνηση έπρεπε να παρέμβει.

Εκτίμησε ότι έτσι προστατεύεται ο έντιμος γιατρός και ότι η κυβερνητική παρέμβαση δεν γίνεται για λόγους προϋπολογισμού, καθώς λόγω του clawback (αυτόματη επιστροφή) από τον προϋπολογισμό θα εκταμιευθούν 323 εκατ. όποια και αν είναι η δαπάνη.

Ανέφερε ακόμη ότι οι κατευθύνσεις που περιλαμβάνει η υπουργική απόφαση προκύπτουν μέσα από βιβλιογραφική αναφορά.

Newsroom naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή